Deventer Jan Terlouw Lezing 2019

door hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf


Op 15 december 2017 werd de eerste editie van de Deventer Jan Terlouw Lezing gehouden. Doel van de jaarlijkse lezing is om - in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw - een dialoog tussen generaties tot stand te brengen en de toehoorders aan te zetten om in actie te komen voor een duurzame wereld. Op deze manier worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op het podium geplaatst.

Beatrice de Graaf hoofdspreker lezing 2019

Beatrice de Graaf (1976) is de derde hoofdspreker in rij tijdens de Deventer Jan Terlouw lezing, deze lezing zal 12 december 2019 plaatsvinden. De Graaf is Nederlandse Hoogleraar en treedt regelmatig op in de media als terrorisme-expert. De Graaf studeerde Geschiedenis en Duits aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Bonn. In december 2004 promoveerde ze op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Voor dit proefschrift ontving zij in 2005 de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs. 

De jeugd heeft de toekomst

Naast de jaarlijkse lezing zal een groep van 40 future leaders uit Oost Nederland geformeerd worden. Aan hen wordt gevraagd on stage, online en offline te reflecteren op het gedachtengoed  van Jan Terlouw en de lezing van dat jaar.  In aanloop naar de decemberlezing ontmoeten de toekomstige sprekers de groep van 40 future leaders en gaan zij samen in gesprek. 

Bestel kaarten voor de lezing op 12 december 2019

Jan Terlouw (1931) zelf opende de lezingenreeks. Hij besprak de tegenstrijdige trends van globalisering, onze omgang met de natuur en de onzekerheid over de toekomst die Nederlanders voelen, ondanks het goede leven en de tevredenheid over hun bestaan.

Duospreker was Laura Faber (1986) psycholoog en kleindochter van Jan Terlouw. Zij stelde dat klimaatveranderingen – grotendeels veroorzaakt door de mens zelf – grote delen van de aarde onbewoonbaar maken en daarmee steeds grotere vluchtelingenstromen op gang zullen brengen.

Het boek met de weerslag van de lezingen  “Deventer Jan Terlouw Lezing – We kunnen niet langer wachten” ligt in de boekhandel. Bestellen kan via Uitgeverij De Kring

Bekijk de integrale registratie

Bekijk de compilatie

Bas Heijne (1960) is schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad. In 2008 presenteerde hij VPRO's Zomergasten en in 2015 was hij anchorman in de filosofische televisieserie De volmaakte mens (Human).

Op 12 december 2018 sprak hij tijdens de Deventer Jan Terlouw Lezing over broederschap en citeerde daarbij uitgebreid uit literatuur, interviews en zelfs de bijbel. De avond begon met tegenspreker Kiza Magendane die de bezoekers mee nam in zijn levensverhaal. Zijn komst als vluchteling uit Congo in Nederland en zijn zoektocht naar burgerschap en broederschap.

Bekijk de compilatie

Bekijk de integrale registratie

De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing is een initiatief van Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer en de Deventer Schouwburg.