Kijk nu de Deventer Jan Terlouw Lezing 2021 terug

met Claudia de Breij


Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Sprekers belichten vanuit hun rol in de samenleving, een visie op de rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen. In 2021 was het podium voor Claudia de Breij. Haar medespreekster Clarice Gargard kon er helaas wegens omstandigheden niet bij zijn.

Vanwege de coronapandemie kon er helaas geen publiek live aanwezig zijn bij de lezingen van 2021 en van 2020. In2020 was het podium voor politicus en schrijver Gert-Jan Segers en BNNVARA-programmamaker en dichter Tim Hofman. Bekijk nu de registraties van beide lezingen.

Het cynisme voorbij

Tot tranen toe geroerd droeg Claudia de Beij haar lezing voor aan niemand minder dan aan de naamgever zelf, Jan Terlouw. Samen met diverse gastsprekers en onder leiding van presentatrice Wendelien Wouters sprak zij over het thema 'Het cynisme voorbij' en onze klimaatproblematiek.
De Breij stelt de vraag: Het is in deze tijd makkelijk om cynisch te worden, maar wat brengt dat ons? Claudia geeft haar visie op hoe het ook kan.
Journaliste en schrijfster Clarice Gargard pleit in haar lezing voor een nieuw, socialer systeem.

 

Leven met verschil

Gert-Jan Segers bespreekt in zijn lezing ‘Leven met verschil’ hoe wij maatschappelijke ongelijkheid en toenemend onbegrip tussen groeperingen kunnen tegengaan, en hoe we onze grondrechten en vrijheden kunnen bewaken en meer vertrouwen kunnen krijgen in elkaar, in dit land waarin diversiteit zo hoog in het vaandel staat.In staat van ontmenselijking

Tim Hofman betoogt in zijn lezing ‘In staat van ontmenselijking’ dat we iets moeten doen aan een van de grootste kwalen van deze tijd: we zien elkaar te weinig als mens en te veel als ‘dossier’, of als ‘getal’, of als ‘social media-account’, waarmee het creëren van een vijandbeeld wordt vergemakkelijkt. Hofman pleit voor meer compassie en empathie.Compilatie Deventer Jan Terlouw Lezing 2020Lezing 2022

Binnenkort volgt meer informatie over de kaartverkoop en de spreker(s) voor 2022.

 

De Lezing wordt mogelijk gemaakt door: Tauw, Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer, Witteveen+Bos, provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Deventer Schouwburg.