Deventer Jan Terlouw Lezing 2018

door schrijver en essayist Bas Heijne


Op 15 december 2017 werd de eerste editie van de Deventer Jan Terlouw Lezing gehouden. Doel van de jaarlijkse lezing is om - in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw - een dialoog tussen generaties tot stand te brengen en de toehoorders aan te zetten om in actie te komen voor een duurzame wereld. Op deze manier worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op het podium geplaatst.

Deventer Jan Terlouw Lezing 2018 door Bas Heijne

Na de lezing droeg Jan Terlouw Bas Heijne voor als de hoofdspreker voor de 2e editie op woensdag 12 december 2018. Criterium voor de spreker is dat deze kan en wil spreken binnen de doelstelling van de lezing; de rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijke duurzame wereld.

Bas Heijne (1960) is schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad. In 2008 presenteerde hij VPRO's Zomergasten en in 2015 was hij anchorman in de filosofische televisieserie De volmaakte mens (Human). 

Jan Terlouw over zijn  keuze voor Bas Heijne: “In het algemeen lees ik de columns van Bas Heijne met grote instemming. Hij verwoordt een maatschappijvisie die voor een groot deel ook de mijne is. Daar voel ik me zo mee verwant dat ik hem graag uitnodig de Deventer Jan Terlouw Lezing  2018 uit te spreken.”

De jeugd heeft de toekomst

Naast de jaarlijkse lezing zal een groep van 40 future leaders uit Oost Nederland geformeerd worden. Aan hen wordt gevraagd on stage, online en offline te reflecteren op het gedachtengoed  van Jan Terlouw en de lezing van dat jaar.  In aanloop naar de decemberlezing ontmoeten de toekomstige sprekers de groep van 40 future leaders en gaan zij samen in gesprek. 

Bestel kaarten voor de Deventer Jan Terlouw Lezing op 12 december 2018.

Jan Terlouw (1931) zelf opende de lezingenreeks. Hij besprak de tegenstrijdige trends van globalisering, onze omgang met de natuur en de onzekerheid over de toekomst die Nederlanders voelen, ondanks het goede leven en de tevredenheid over hun bestaan.

Duospreker was Laura Faber (1986) psycholoog en kleindochter van Jan Terlouw. Zij stelde dat klimaatveranderingen – grotendeels veroorzaakt door de mens zelf – grote delen van de aarde onbewoonbaar maken en daarmee steeds grotere vluchtelingenstromen op gang zullen brengen.

Het boek met de weerslag van de lezingen  “Deventer Jan Terlouw Lezing – We kunnen niet langer wachten” ligt in de boekhandel. Bestellen kan via Uitgeverij De Kring

Bekijk de integrale registratie

Bekijk de compilatie

De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing i.o. is een initiatief van Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer en de Deventer Schouwburg.