Susan Visser over haar liefde voor Cuba


'Celia!' vertelt het waargebeurde verhaal over twee Cubaanse vrouwen: Celia Sánchez en Celia Cruz. De één van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie, de ander een populaire zangeres die naar de Verenigde Staten is gevlucht. Sánchez probeert Cruz tijdens de Koude Oorlog over te halen om terug te keren naar Cuba. Zodat ze mee kan helpen het land op te bouwen.

De titel van dit stuk slaat dus behalve op salsa-zangeres Celia Cruz ook op Celia Sánchez. Sánchez had een hele grote rol bij de Cubaanse revolutie, maar we zien haar afbeelding niet op bekers en t-shirts. De voorstelling van Urban Myth is mede bedoeld om ‘de andere Celia’ wat meer naamsbekendheid te geven.

Maar wat Jörgen Tjon A Fong, regisseur en bedenker van de voorstelling, en scriptschrijver Koos Terpstra vooral voor ogen hadden is het blootleggen van het conflict tussen twee werelden: het idealisme van Celia Sánchez – waarbij gestreden wordt voor gratis onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen – en het vasthouden door Celia Cruz aan een nostalgisch beeld van haar geboortegrond dat zich vertaalt in de muziek.

Om die twee werelden theatraal te laten botsen is een nooit plaatsgevonden ontmoeting tussen de twee vrouwen bedacht in New York als Celia Sánchez daar in september 1960 is om Fidel Castro terzijde te staan, als hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet toespreken. In een van de krachtigste scènes trekt Celia Cruz de bos bloemen aan gort die na een optreden zijn bezorgd uit naam van Fidel Castro. Als er geen bloem meer aan de steel zit geeft zijn haar assistente de opdracht om de bos terug te sturen naar de afzender.

Als de twee vrouwen elkaar spreken staan ze eerst als kemphanen tegenover elkaar. Maar bij elke ontmoeting lijken ze toch iets meer te begrijpen van de andere partij, ook al zal Cruz, ondanks haar gruwelijke heimwee, niet terugkeren naar Cuba. Voor Cruz is vrijheid dat ze ‘door die baarden’ met rust gelaten wordt, voor Sánchez is vrijheid een activiteit.

Susan Visser vertelde vorige week in het programma van Eva Jinek over Cuba en haar nieuwe projecten met Cuba in de hoofdrol. Bekijk hier het gesprek.

Woensdag 13 maart is Celia! te zien in onze schouwburg.

Bestel hier je kaarten!