Theatertips voor thuis


In deze bijzondere tijden zijn ontzettend veel leuke culturele initiatieven ontstaan. Daarom brengen wij het theater naar je huiskamer. Check wat je allemaal kunt kijken, luisteren en doen. Van podcasts van artiesten, voorstellingen terugkijken tot live concerten. Elke woensdag plaatsen we vier nieuwe tips. Veel kijk- en luisterplezier en zorg goed voor elkaar!

Alles eromheen
Het cabaretduo Van der Laan en Woe draait al een paar jaar mee in de eredivisie van het cabaret. In 'Alles eromheen' pakken de twee weer groots uit met briljante liedjes en sketches. Dus laat je niet meer afleiden door alles eromheen, maar kijk naar dit erg leuke duo. Bekijk hier de voorstelling. 

Lenette's zoektocht
Multitalent Lenette van Dongen laat in haar voorstelling 'Tegenwind' de zaal met fenomenale zelfspot meegenieten van haar zoektocht. Na dertig jaar verlaat Lenette huis en haard in de grote stad om in een dorp dicht bij zee haar rust te vinden. Terug naar de natuur. Maar is de natuur wel die beloofde rustbrenger...? Bekijk hier Tegenwind. 

De tolk van Java
'De tolk van Java' laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Het geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden. Bekijk 'm hier. 

Bladmuziek van Yentl en de Boer

Maak je graag muziek? Dan hebben we een leuke tip voor je! Je kunt nu namelijk bijna al het bladmuziek met akkoorden van de liedjes van YENTL EN DE BOER downloaden. Veel succes!😉Download hier de bladmuziek.

Scapino Ballet Rotterdam mag niet verdwijnen!
De Raad voor Cultuur adviseert Scapino geen subsidie meer te geven. Scapino is kerngezond en vol inspirerende plannen om ook in de toekomst een groot publiek in heel Nederland van dans te laten genieten. De overheid moet Scapino blijven steunen! Zeg NEE tegen dit advies! Teken hier de petitie.

Cultuur in Actie!
Tijd voor actie! Cultuur in Actie is een ketendemonstratie waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van de culturele sector. Tot en met 5 juni laten kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen zich horen. Het doel: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang. Deze demonstratie steunen wij van harte. Kijk voor meer informatie op www.cultuurinactie.nl

De Kleine Zeemeermin
Laat je betoveren door het klassieke sprookje van de Kleine Zeemeermin en haar knappe prins. Bekijk hier de Studio 100 musical uit 2004. Of kijk naar de musical van Van Hoorne Entertainment uit 2019.

Theater podcast
Een verzameling van podcasts over theater van de Theaterkrant. Luister naar recensies, nieuw werk en theaternieuws. Klik hier voor het overzicht en om te luisteren.

Pauliens podcast

In de Paulien Cornelisse podcast leest cabaretière Paulien Cornelisse je voor uit haar hilarische boeken 'Taal voor de leuk', genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019, en 'De verwarde cavia', over een cavia die op de afdeling Communicatie van een kantoor werkt. Beluister hier de podcast.

Ode aan de lege zaal
Guido Weijers houdt van lege zalen waar verhalen zijn geschreven. Waar herinneringen zijn gemaakt. Maar die lege zalen zijn nu te leeg. Deze prachtige video is gemaakt door Ismael Lotz. Bekijk 'm hier.

Quarantaine spel
Puzzel je de komende tijd door het unieke Meisje van de Waag- Quarantainespel! Door deelname maak je zelfs kans op een vrijkaart voor de voorstelling Meisje van de Waag, zodra deze weer in het theater verschijnt. Deelname is gratis. Meld je aan via: meisjevandewaag@tabula-rasa.nu, en ontvang het spel vandaag nog in je mailbox!

Aanraking door Yentl en de Boer
Weet je nog? Toen er nog aanraking bestond... Elkaar een hand geven, een kus, een high five. Laat je raken door het heerlijke nieuwe nummer van Yentl en de Boer. Bekijk hier de videoclip. 

Harrieflix
Ben jij ook zo'n fan van Jon van Eerds alter ego Harrie Vermeulen? Bekijk nu online al zijn theatervoorstellingen via de streamingsdienst Harrieflix! Huur hier een video. 

Virtuele speurtocht
Een verhaal over de geschiedenis van Deventer. Deze virtuele speurtocht, een Geocache-wandeling, neemt je mee langs punten in Deventer die in de musical Meisje van de Waag voorkomen. Je puzzelt de naam van het Meisje van de Waag bij elkaar. Deelname is gratis. Klik hier voor de virtuele cachewandeling.

Toneelgroep Maastricht met Lockdown
Toneelgroep Maastricht en filmmaker Pieter Kuijpers presenteren de eerste video call film via Picl. In Lockdown worden de artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht gevolgd tijdens de Coronacrisis. Lockdown is een komische thriller over het leven in quarantaine met Lore Dijkman, Servé Hermans, Romy Roelofsen en Michel Sluysmans. Het scenario is van Luuk van Bemmelen. De muziek is van Elisabeth De Loore. De regie is handen van Pieter Kuijpers. Bekijk hier de film.

Keep on singing and dancing

Opera en ballet bieden troost, afleiding, inspiratie en hoop. Daarom heeft het Nationale Opera & Ballet een online programma samengesteld. Rechtstreeks vanuit het theater naar uw huis! Ga naar de website.

Corona Snooze
Het Zuidelijk Toneel bedacht samen met Mike Weerts de Corona Snooze: dagelijks delen ze lijstjes van artiesten op Facebook. Blijf dus nog even liggen, en bekijk elke dag een nieuw filmpje met een lijstje. Een klein moment van schoonheid, troost, hoop of ordening voordat de dag start. Ga naar de afspeellijst.

Micha Wertheim online

Bijna alle voorstellingen van Micha Wertheim zijn op zijn website gratis te zien. Bekijk onder andere Voor alle duidelijkheid, Voor je het weet, Voor de grap en Voor de zoveelste keer. Check het hier.

Theateravontuur voor de allerkleinsten
Een heerlijk theateravontuur van Bumba en zijn trouwe vriendjes. Kleine Loes moet elke avond op tijd naar bed, samen met haar vaste knuffel Bumba. Maar wat als die knuffel plots tot leven komt en haar meeneemt naar een wereld waar alles mogelijk is en alles kan? Namelijk naar het Bumbacircus! Bekijk hier Bumba in dromenland (2+).

Introdans Thuisbioscoop
Hoewel Introdans vanwege het Coronavirus de komende tijd niet kan dansen, blijven ze de komende tijd online actief. Ze nemen jullie hierbij graag mee in de wereld van Introdans, hierbij delen zij mooie content om hen nog beter te leren kennen. Zo spelen prachtige video’s en documentaires in de (online) Introdans Thuisbioscoop. Check het hier!

Filosoferen met Tim Fransen

Cabaretier en filosoof Tim Fransen start voor de Volkskrant de podcast ‘Beschaving: de nabeschouwing’, waarin hij klemmende crisisvragen beantwoordt. Hij vraagt zich af de wat coronacrisis voor de beschaving betekent. En daarvoor is hij op zoek naar vragen van luisteraars waarvoor hij kan zoeken naar antwoorden. Beluister hier de podcast. 

Podium voor online verbeelding
Toneelgroep Oostpool lanceert #TROOSTPOOL. Hierop verzamelen zij de komende tijd nieuw werk. Zo maken ze een podcastserie over ‘theatermaken in tijden van sociale isolatie’, komen ze met verhalen van nu, een serie nieuwe, korte verhalen geschreven door theatertekstschrijvers en uitgevoerd door bekende Oostpoolgezichten én maken ze het welverdiende online vervolg op een voorstelling die abrupt tot een einde kwam; De Rattenvanger | een online hoorzitting. Check snel de website!

Samen wakker worden

Moeite om met de dag te beginnen? Elke werkdag om 8.00 uur doet Lennette van Dongen live een 40 minuten sessie Samen wakker worden. Met een warming upje, meditatie en dansen als toetje. Leuker kan je dag niet beginnen! Doe mee!

Vodgasten over corona-crisis
's Werelds eerste vodcast via Skype voor iedereen die midden in het leven staat. De Vodgasten, Guido Weijers en Paul Smit, fileren iedereen die de fout ingaat, inclusief zichzelf! Hoe inconsequent zijn wij tijdens deze corona-crisis? Worden we nou steeds radicaler? Of zijn we juist Corona-moe? Bekijk 'm hier. 

BonteHond's thuis theater
Door middel van het kijken naar theater of films, lezen van boeken en luisteren naar muziek sluit je niet je ogen voor je omgeving, maar blijf je ervaren en leer je met een andere blik naar je omgeving te kijken. BonteHond vindt het dan ook belangrijk om dit te blijven bieden, juist in deze corona-crisis. Daarom geven zij zoveel mogelijk vrij van wat ze in de afgelopen jaren hebben gemaakt; van registraties van voorstellingen tot educatiemateriaal en van KIDD-lessen tot sketches. Neem een kijkje. 

Vermaak je met Maas Theater en Dans
Van al dat binnen blijven, thuiswerken, huiswerk maken en bank hangen word je behoorlijk suf… Gelukkig deelt Maas Theater en Dans warming-ups, workshops, tutorials en meer! Bekijk het hier.

Een kijkje in het verleden
Stage Entertainment Nederland lanceert een gratis onlineplatform vol content van de afgelopen twintig jaar uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment. Piaf, de Musical is de eerste maar meerdere zullen volgen. Elke week worden nieuwe video's geplaatst. Stay tuned.....

Blijf in beweging
Beweeg mee met de serie danslessen van Introdans Interactie. Iedere video bevat drie oefeningen, geïnspireerd op het Introdans-repertoire. Zo bewegen onze docenten dansliefhebbers van alle leeftijden en dansniveaus door de dag heen. Bekijk hier de video's.

Lachen is gezond

Guido Weijers mist u. Daarom heeft hij voor iedereen die het theater ook zo mist verschillende cabaretvoorstellingen gratis online gezet. Want lachen blijft gezond. Klik hier voor de volledige shows.

Het ultieme liefdesverhaal
Bekijk de bejubelde theatervoorstelling Turks Fruit uit 2019 naar het beroemde boek van Jan Wolkers uit 1969. Het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur wordt met humor en vaart gebracht. Bekijk hier Turks Fruit

Kijk thuis DE VERLEIDERS
Voor alle thuisblijvers stellen DE VERLEIDERS iedere week een oude voorstelling beschikbaar! Want juist nu zijn thema’s als de zorg, het geldstelsel, de democratie en privacy nog urgenter. Kijk nu 'Slikken en Stikken' en 'De casanova's van de vastgoedfraude'. 

Ga op berenjacht
Hoe leuk, Deventer staat vol met beren! Gaan jullie op jacht? Loop dan ook langs de schouwburg! Spot jij alle drie de beertjes? Liever thuis op berenjacht? Kijk dan de voorstelling 'Wij gaan op berenjacht' (4+) van Theater Sonnevanck. Kijk de voorstelling.

Cultuur voor en door Deventer
De deuren van de culturele instellingen zijn dicht en wij zijn thuis. In razendsnel tempo poppen allerlei online culturele initiatieven op die geweldig zijn om te delen. Op Deventer Cultuurlink bundelen we ze! Kijk snel verder.
 
Opera bij je thuis
Omdat het coronavirus Nederland de komende tijd nog wel in zijn greep zal houden, probeert Opera2Day de komende weken het operagemis deels op te vangen door hun vorige producties beschikbaar te stellen voor gratis streaming. Klik hier voor online opera's.

Creatief tijdens quarantaine
We kunnen komende weken allemaal wel wat leuker en lichter nieuws gebruiken. Daarom deelt De Toneelmakerij komende weken activiteiten die je thuis kunt doen. Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Blijf bezig met de Toneelmakerij!

Leef je mooiste leven
Michael Pilarczyk praat in zijn podcast samen met Cindy Koeman over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust, mindfulness en succes. Ze delen inspirerende verhalen, hun eigen ervaringen en inzichten. Luister hier de podcast.

Orkater & Chill
Bekijk Orkater-voorstellingen veilig vanuit je eigen huis! Elke dag komt een andere voorstelling uit hun archief online. Bekijk de registraties t/m 12 april. 

Maandagavond = Scapino avond!
Elke maandag om 20.30 uur streamt Scapino Ballet Rotterdam een voorstelling, film of documentaire op Facebook. Ze zijn begonnen met een knaller: TING! Een mix van dans, circus en muziek op én boven een draaiende piste. Kijk TING! thuis vanaf de bank.

Genot voor je oren
In de podcast PepTalk praat acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld met comedians, cabaretiers, kleinkunstenaars en andere mensen die hij bewondert. Pepijn praat met zijn collega’s, kennissen, vrienden en helden, probeert wat van ze te leren en geeft de luisteraar een beeld van de persoon achter de microfoon. Beluister 'm hier!

Entertainment van het hoogste niveau
Cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Met Showponies zet multitalent Alex Klaasen, samen met een aantal ‘collega-paardjes’ het genre revue op ongekend originele wijze terug op de kaart. Bekijk hier de leukste revue.

Luister live klassiek
Het vioolconcert van Rosanne Philippens kon helaas niet doorgaan. Gelukkig kun je thuis ook 'live' klassieke muziek luisteren. Rosanne speelt samen met Het Gelders Orkest werk van Beethoven, Sibelius, Bach en Respighi. Haal het concert in huis.