Theatertips voor thuis

Blijf op de hoogte van leuke culturele initiatieven


Wij brengen het theater naar je huiskamer! Check hier welke culturele iniatieven je kunt kijken, luisteren of doen. Van documentaires, podcasts van artiesten tot live concerten. Er is voor ieder wat wils. Zodra wij iets interessants tegenkomen zullen wij dat hier plaatsen. Veel kijk- en luisterplezier!

Voorstelling: Youp van 't Hek - met de kennis van nu
Met De Kennis Van Nu. Dit is een van de meest gebezigde termen. Vooral van blunderende politici, die hiermee iets recht proberen te praten. Bij Youp ligt dat anders. Je hoort het hem nooit zeggen. Volgens hem hoort blunderen namelijk bij het leven. In elk geval bij zijn leven. En in dit programma praat hij niks recht. Integendeel. Hij praat het liever nog krommer. En of dat grappig is? Wat denk jezelf? Je kunt de voorstelling van Youp nu op Videoland bekijken.

Podcast: De Musical Podcast
Ontmoet de mensen voor en achter de schermen van de Nederlandse musical bij De Musical Podcast met Michiel Morssinkhof. 

Interview: Behind the Music met Erwin Nyhof
Voor Behind the Music van RTV Oost zijn Albert Bartelds(oud-Prodigal Sons bandlid), Rene Meister (prodigal Sons-producer), Rob Winter (gitarist, die Erwin nu begeleid in de theaters) en Angela Groothuizen (coach van The Voice of Holland) geïnterviewd. Fragmenten van deze gesprekken vormen de rode draad voor het interview met Erwin, die ook vier nummers speelt tijdens de uitzending.

Serie interviews: 1,5 meter DANS met Jan Kooijman
Jan Kooijman onderzoekt in '1,5 meter DANS' de mogelijkheden voor de dans-sector in een anderhalvemeter-samenleving. Hoe kunnen choreografen creëren als hun dansers elkaar niet mogen aanraken? En wat doet een artistiek leider van een theater wanneer er in een zaal nog maar 100 mensen mogen, in plaats van 900? In een nieuwe serie interviews spreekt acteur, presentator en voormalig danser Jan Kooijman met makers en uitvoerenden in de culturele sector over de gevolgen van de aangekondigde anderhalvemeter-samenleving.

Voorstelling: Introdans - AMASING ASIA Online
Helaas is de prachtige voorstelling bij ons geannuleerd, maar we hebben goed nieuws! Om teleurgestelde gasten tegemoet te komen, heeft introdans besloten een online versie van AMAZING ASIA te maken. Deze online versie is geen exacte kopie van de voorstelling, maar bevat een deel van het programma. Het programma start met een kort interview met choreografie Regina van Berkel. Daarna ziet de kijker haar ballet in a reflective landscape. Het programma sluit af met een gesprek tussen artistiek directeur Roel Voorintholt en dansers Nina Dijkman, Nienke Wind en Pascal Schut. 

AMAZING ASIA Online is tot 31 december te zien.

Musical: LIESBETH
Een musical over één van onze grootste vedettes. Een icoon in de Nederlandse amusementsindustrie. Geëerd en onderscheiden met Edisons, Musical Awards en internationale prijzen. Liesbeth List: moeder, minnares, maar bovenal artieste met een enorme rijkdom aan prachtig repertoire van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Bre

Luisterboek: Arjen Lubach - Stoorzender
Stoorzender is een unieke mix van eerlijke, grappige en ontroerende verhalen, zoals alleen Arjen Lubach die kan schrijven. Arjen Lubach doet verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan. Vanuit zes verschillende plekken (Los Angeles, Vlieland, New York, Friesland, Zweden en Amsterdam) schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en de liefde.

Podcast: In de kop van
‘In de kop van’ is een serie waarin cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam waaronder Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld in gesprek gaan met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Diverse cabaretiers zoals Youp van ’t Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten praten uitgebreid over het vak en hun repertoire.

Expositie: 'Beethoven: motief voor beeldende kunst'
Stichting Kamermuziek Deventer wilde op bijzondere wijze de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven vieren. Helaas konden de fysieke concerten en expositie niet doorgaan. Maar niet getreurd! De expositie is nu online te bezoeken. Geniet van 17 kunstwerken met bijbehorende muziek vanuit huis.

Interview: Släpstick
Theater Släpstick, voorheen de Wëreldbänd, speelt tijdens de kerst Häppy Hour in onze schouwburg. Het is een compilatie van eerder werk, speciaal voor deze coronatijd. Lees nu hun interview met het NRC.
"Het geheim van slapstick is de erkenning dat we allemaal onhandig zijn."

Podcast: DE VERLEIDERS
In de podcast spreken DE VERLEIDERS over de thema’s uit hun nieuwste voorstelling Pandepaniek: het geldstelsel, inkomensongelijkheid, belastingontduiking en de moraal van de rijkste 0,01% ter wereld.

Voorstelling: Henry van Loon - Sleutelmoment
Sindskort is de voorstelling Sleutelmoment van Henry van Loon beschikbaar op Videoland. Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. In zijn voorstelling zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren.

Podcast: Knorrepodcast
Knor knor. Luister naar de Knorrepodcast met Martijn Koning en Sander van Opzeeland. Over mondkappesten, de winterdip overleven en veel meer!

Podcast: Ervaring voor beginners
Theo Maassen praat exact 60 minuten met makers over de kunst van het maken. Met Paulien Cornelisse, Jeroen van Merwijk, Adelheid Roosen e.a.

Podcast: Voor de show in Toomler
Rayen Panday en Stefan Pop geven een uniek kijkje achter de schermen in de comedyscene. Hoe ziet het leven van de comedians er uit, welke bizarre podiumervaringen maken ze mee en hoe verbeteren ze hun grappen? Rayen en Stefan vertellen het je!

Documentaire: Mijn naam is Stefano Keizers
Stefano Keizers is regelmatig op tv en in het theater te zien en iedere keer lijkt hij een totaal ander persoon. Is het een act of zijn ware aard? Regisseuse Lavinia Aronson krijg de sleutel tot Stefano's appartement en zij mag elk moment van de dag Stefano overvallen. Deze documentaire geeft je een glimp van de ziel van een kunstenaar. Stefano komt ook met de voorstelling Sorry Baby naar onze schouwburg.

Hoorspel: Meneer Karton van Pieter Verelst
Ga mee in de sprookjeswereld van Meneer Karton. In deze wereld sluimert het avontuur elke dag om de hoek. Cabaretier Pieter Verelst (Meneer Karton) daalt de berg af naar zijn oma, maar aankomen lijkt moeilijker dan verwacht. Elke aflevering wordt Pieter bijgestaan door een bekende acteur of comedian.

Podcast: De theaterbeprater
Acteur Sander Plukaard gaat in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent. Jeugdvriend Aaron begeleidt hem op zijn weg. Hij laat zijn licht schijnen op de achterkant van het toneel en stelt de vragen die het publiek wel heeft maar niet durft te stellen.