Zwijnenstal (8+): muziektheater voor het hele gezin!


Op 4 oktober – dierendag - was ik samen met mijn vader aanwezig bij de voorpremière van Zwijnenstal (8+), een coproductie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera. De voorstelling werd gespeeld in de zaal van Theater Sonnevanck in Enschede. Deze spannende en muzikale komedie over mens en dier is niet alleen leuk voor kinderen, maar is geschikt voor alle leeftijden!

Zwijnenstal is geschreven en geregisseerd door Marije Gubbels. Het verhaal is afgeleid van de klassieke roman Animal Farm uit 1945, geschreven door George Orwell. Na een revolutie op een boerderij waarbij de boer is verjaagd nemen de varkens, paarden en schapen zelf de touwtjes in handen. De dieren kunnen makkelijk zonder mensen, er moeten alleen wat regels worden opgesteld: vier poten goed, twee benen fout! Ook mogen de dieren geen contact meer met mensen hebben, en mogen ze al helemaal niet in een huis wonen.

Al snel raken de twee varkens, Admiraal (Rop Verheijen) en Hagel (Ilse Warringa), verwikkeld in een machtsstrijd. Als Hagel door Admiraal wordt weggejaagd van de boerderij, wordt het leven voor de rest van de dieren harder en harder. Het paard Knokker (Freek den Hartogh) – ofwel Knakker - raakt uitgeput van al het harde werk en paard Dellie (Whitney Sawyer) heeft zo’n honger dat ze moet bedelen voor suikerklontjes. Ondertussen overtreedt Admiraal de opgestelde regels: hij verkoopt de eieren van kip Keet en woont in het huis van de boer. Als op een gegeven moment de slager aan de deur komt met Knakkers knakworstjes, gaan de alarmbellen bij de andere dieren af. De regels veranderen, zonder dat erover gestemd wordt. De dieren waren toch eigen baas?

Door de actuele verwijzingen in het verhaal is Zwijnenstal (8+) ook leuk voor volwassenen!

In Zwijnenstal draait het om macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt. Het verhaal wordt gebracht in een spannende en muzikale voorstelling. Vol met woordgrapjes en actuele, humoristische scènes!

Bestel hier uw kaarten!

 

Tekst: Rianne Adams
Foto: Sanne Peper