theatercollege

A Song For You: het echte levensverhaal van Karen Carpenter

Luistercollege met Mariske Hekkenberg en Anne Hurenkamp


za 30 september 2023   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Met hun mooie en verzorgde songs bestormden Karen en Richard Carpenter in de jaren 70 wereldwijd als The Carpenters de hitlijsten. Hun muziek stond in die tijd vaak in schril contrast met de heersende rock- en disco-trend. Ondanks dat, was het succes van The Carpenters gigantisch. Met 90 miljoen verkochte platen en vele onderscheidingen was het duo één van de meest populaire acts van de jaren 70. Ook in Nederland waren The Carpenters enorm populair.

Virtuoze drummer
Karens bijzondere, diepe stemgeluid en Richards virtuoze pianospel, inventieve arrangementen en producties zorgden ervoor dat hits als (They Long To Be) Close To You, We’ve Only Just Begun, Top Of The World, Rainy Days and Mondays, Superstar en Yesterday Once More zich in ons collectieve geheugen genesteld hebben. Bovendien was Karen een virtuoze drummer: een unicum voor een vrouwelijke artiest in die tijd.

Anorexia nervosa
Vóór de schermen stonden Karen en Richard bekend als het hardwerkende, onberispelijke ‘All American’ broer- en zus-duo. Ze werden gezien als the boy and girl-next-door. Achter de schermen begon zich een steeds groter drama af te spelen. Richard raakte ernstig verslaafd aan slaappillen en Karen viel ten prooi aan de ziekte anorexia nervosa. Hoewel de geruchten rond Karens afnemende gezondheid steeds hardnekkiger werden, hield de gehele familie Carpenter naar de buitenwereld de schijn van perfectie op. Tot een punt waarop dat bijna niet meer ging.

Veertig jaar geleden
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Karen, op 32-jarige leeftijd, aan de ziekte bezweek. Pas na haar dood kwam het nieuws naar buiten over het geheim dat ze jaren met zich meedroeg. Daarmee nestelde zich óók het ééndimensionale beeld ‘van die zangeres met anorexia nervosa’ in ons collectieve geheugen. Maar wie was Karen Carpenter écht? Het wordt tijd om dat echte verhaal te gaan vertellen.

Levenslust en dromen
Het leven van Karen blijkt inmiddels, na veertig jaar, een verhaal over beklemmende familiebanden, macht en controledwang, prestatiedruk, naïviteit, hoop en teleurstelling. Een verhaal dat in schril contrast staat met het uitzonderlijke talent, de levenslust, wensen en dromen die de jonge Karen Carpenter had. Waarom greep niemand in? En waarom is haar verhaal vandaag de dag, nu prestatiedruk en sociale media ons leven beheersen, nog steeds actueel?

Extra dimensie
Met verhalen en muziek nemen Mariske Hekkenberg (zangeres) en Anne Hurenkamp (verteller) het publiek mee in het échte levensverhaal van Karen Carpenter. Tegen de achtergrond van dat indringende verhaal krijgen haar prachtige nummers een extra dimensie. Ze vormen een hernieuwde kennismaking met Karen Carpenter en de kracht van haar stem, die miljoenen mensen tot op de dag van vandaag weet te ontroeren.

Wegens succes herhaald
Na de grote belangstelling voor de voorstelling in theaterseizoen 22-23, wordt deze voorstelling nogmaals herhaald in het nieuwe theaterseizoen.

"Het was ongelofelijk mooi, het verhaal sleepte je mee met een prachtige stem, en de zang… Kippenvel." | bezoeker eerdere voorstelling

"Vanavond was ik bij de voorstelling van Mariske Hekkenberg en Anne Hurenkamp (van de podcast ‘De Laatste Dagen Van …’) over het leven van Karen Carpenter. Volledig buiten mijn muzikale comfort zone, maar wat was het prachtig. En aangrijpend want het levensverhaal van deze getalenteerde vrouw is om te janken. Mariske’s stem heeft dezelfde kleur als die van Karen Carpenter. Kortom: als je ook maar een beetje muzikale oren aan je hoofd hebt en je hebt de kans, ga deze voorstelling zien." 

"De première van het vertelcollege 'A Song For You: het echte leven van Karen Carpenter' was op 7 april 2023 in de Deventer Schouwburg. Mariske Hekkenberg en Anne Hurenkamp gaven Karen Carpenter 40 jaar na haar dood een prachtig podium! Anne vertelde het trieste levensverhaal van Karen Carpenter. Ze heeft een mooie en boeiende vertelstem. Fijn om naar te luisteren… Mariske zong de mooiste Carpenter songs. Dit alles werd versterkt door een groot scherm waarom foto's en bewegende beelden te zien waren. Prachtige liedjes, een boeiend verhaal... een waanzinnig mooie avond!. Mis het niet en boek de kaarten." 

"Wat hebben we genoten.... Prachtig gedaan in vertellen, zingen, en vormgeving. Een eerbetoon aan Karen Carpenter."

"Dit programma verdient een lange(re) speellijst, zodat veel meer mensen er zich door kunnen laten verrassen."

"Mooie, bijzondere avond"

"Bij de eerste klanken komt Mariske Hekkenberg rustig, haast ongemerkt vanachter de piano op, microfoon in de hand. Wanneer ze naadloos inzet bij het allereerste, op beeld vertoond nummer zijn we totaal verbluft. Er gaat een rilling door de zaal. Hier zingt Karen, ze is terug! Ademloos luisteren we, hier en daar vloeien tranen. Voor ons ontvouwt zich het uiterst treffend omschreven, ware levensverhaal van Karen Carpenter." | Gooi en Eemlander 1 juni 2023

Lees de hele column: 


Recensie A Song For You: Karen Carpenter

Ook interessant voor jou: