opera

Barokopera Amsterdam

De ontmaskering van Peter de Grote


vr 11 januari 2019   Grote zaal

20:00 - 22:25 uur

Bestel snel


Theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes

  • Muzikale hoogtepunten uit drie 'opéra-comiques' over het leven van Peter de Grote
  • De ontmaskering van Peter de Grote: van tsaar tot timmerman

Barokopera Amsterdam combineert authentiek uitgevoerde muziek met eigenzinnig hedendaags theater, toegankelijk voor een breed publiek.  De vraag “wie was Peter de Grote?” is het uitgangspunt van een mozaïekvoorstelling waarin de grillige figuur van Peter de Grote en zijn theatrale leven centraal staan.

U hoort muziek uit opera’s van Lortzing, Donizetti en Grétry. Een muziektheatervoorstelling vol (spraak-)verwarring en verkleedpartijen, snorren en mutsen, historische kennis en culturele achtergronden, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes. 

Rusland staat nu in de belangstelling. 300 jaar geleden ontwikkelde Tsaar Peter de Grote een sterke band met Nederland. Dit bijzondere, theatrale personage inspireerde vele componisten, zoals Donizetti (Il Borgomastro di Saardam, 1827). De idealisering van Peter in de operafragmenten – “de nepnieuwsmachine van de 19de eeuw”- worden afgewisseld met korte sketches en beeldende scenes om diverse waarheden te bieden over Rusland en Peter de Grote. Het is aan de toeschouwer om hieruit zijn eigen beeld van Tsaar Peter en van Rusland samen te stellen.

Website: Barokopera Amsterdam

Op zoek naar Peter de Grote - Wie is de ware Peter ?
Peter de Grote wordt gezien als een verlicht vorst, die vele hervormingen doorvoerde om zijn volk te moderniseren en een beter leven te geven. Veel Russen echter (en niet alleen degenen die vreesden voor hun posities) vonden dat Peter met zijn drift om het land te moderniseren, het “Russische” verkwanselde en de tradities kapotmaakte. Bovendien was hij een grillig figuur, met vele extremen, die niet veel gaf om mensenlevens, en geweld niet schuwde.

De vragen die de Russen tot op de dag van vandaag bezig houdt is: was Peter nu een schurk of een heilige? Was hij er nu echt voor Rusland en het volk of dacht hij alleen maar aan zichzelf? Heeft hij het land verder gebracht of de Russische ziel verkocht?

Onze opera’s: Idealisering van een “verlicht despoot”
De opera’s van Barokopera Amsterdam vertellen twee geïdealiseerde episodes uit het leven van Peter de Grote: zijn verblijf in Zaandam als jonge “incognito timmerman” en zijn latere liefdesgeschiedenis met de eenvoudige Catherine uit Letland die hij tot zijn vrouw, en later zelfs tot Tsarina verhief. In de periode waarin de opera’s geschreven werden komen de sociale ideeën van de verlichtingsfilosofen zoals Rousseau en Voltaire op Een geïdealiseerde Peter de Grote wordt gebruikt als “de tsaar die dichtbij het volk stond, zich met de timmerlieden vermengde en een vrouw uit het volk trouwde”.

In het Rusland van nu is een vergelijkbare idealisering van de leider de praktijk. De televisie schotelt de Russen een wensbeeld voor, waarin het patriottisme, de wij-tegen-hen(de oppositie/het Westen)-hetze de harde realiteit van alledag verdringen. Velen zien  de huidige leider Poetin als de enige sterke leider die het land wel zal redden. De Russische propaganda machine is een van de beste ter wereld, niet alleen in het respect afdwingen voor de leider, maar ook in het verspreiden van desinformatie, waardoor mensen die op zoek gaan naar de waarheid vastlopen in een moeras van mogelijkheden.

In de voorstelling wil het gezelschap het principe van deze “nepnieuwsmachine” tonen, zonder daarbij een waardeoordeel te vellen.

 

 

Geniet voorafgaand aan de voorstelling van een heerlijk Stoofpotje uit Karma's Keuken voor € 15,75 per persoon.

Op het menu staat: een stoofpotje van sukade met groenten, een frisse salade en aardappeltjes uit de oven met rozemarijn.

Of de vegetarische optie: een spicy stoofpotje van zoete aardappel, linzen, kikkererwten, verschillende groentes en wilde rijst.

Locatie: Brasserie | € 15,75 | Inloop tussen 18.00 en 19.00 uur

Bestel nu uw stoofpotje.

Voor speciale wensen en vragen neemt u contact op met Kar-ma's Keuken via 06 - 248 620 77.

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast uw borrelplank en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplak klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: