toneel

Blackbird Rebirth


wo 9 december 2020   Grote zaal

20:00 - 20:55 uur

Bestel snel


Een voorstelling over verlies, achterblijven en opnieuw beginnen

Er zijn doden gevallen en dat op gruwelijke wijze. 'Blackbird - Rebirth' is gemaakt naar aanleiding van de brutale moord op de uit Deventer afkomstige actrice Linda Olthof en haar zesjarige zoon Jimmy in New York in 2018. In een interdisciplinaire voorstelling laat theatermaker Hendrik Aerts samen met de violiste Diamanda Dramm de stem van zowel de doden als de nabestaanden spreken.

Niet alleen de rouwenden, ook de gestorvenen leren afscheid nemen. Wat volgt is een rollercoaster van boosheid en verdriet, een zoektocht naar troost en mogelijkheden. 

"In Blackbird/Rebirth voelt rouw gedurfd echt, bijna pijnlijk vers" | De Volkskrant ★★★★

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. De Kleine Zaal is ingericht als huiskamer met bankjes en zitjes met tafeltjes. Op de avond zelf krijgt je gezelschap een plaats toegewezen. 

Website: moON Productions

concept/tekst/spel - Hendrik Aerts

regie -  Alexandra Broeder

vertaling - Nick Bruckman

choreograaf - Dunja Jocic

muzikant/spel - Diamanda Dramm

componist - Jonathan Bonny

scenografie - André Pronk    

kostuum - Marrit van der Burgt

dramaturgie - Judith Blankenberg

creatief producent - Milan van der Zwaan

grafisch ontwerper - Martijn Halie

coproductie - Grand Theatre Groningen

ondersteund door Station Noord (partners: Oerol, Noord Nederlands Orkest, Noorderzon Performing Arts Festival en Grand Theatre Groningen)

“Dan kan het dus ook gebeuren dat je ‘s middags terecht komt bij een atelier, een voorstudie van een stuk dat pas volgend jaar op tournee gaat: Blackbird-Rebirth van Hendrik Aerts. […] Een spannende tekst die gaat over afscheid en weerzien aan de oever van de Styx, met uitzicht op het Paradijs. Muziek is er van Jonathan Bonny, en volgend jaar zal er ook dans zijn. Het is nu al een waardig requiem voor een goed mens, het belooft dat nog meer te worden.” Cultuurpersbureau/Wijbrand Schaap

“Acteur en theatermaker […] onderzoekt after-life in de wonderschone muzikale lezing BLACKBIRD - REBIRTH. Aan een tafeltje geven Hendrik en zijn Amerikaanse collega stem aan drie betrokkene en de achterblijvers. Openingszin: “Alles moet kapot”. Er klinken verwijten, kervende liefdesverklaringen - “ik zal je hart bekrassen” - en het inzicht groeit dat onderweg iets kwijt is geraakt. […], waarbij de sferische klanken van Jonathan Bonny extra vleugelkracht waarborgt."

BLACKBIRD - REBIRTH is zowel eierschalig als krachtig.” Theaterfestival Boulevard/Eric Alink

“De avond was uitverkocht, voor de vaak nog in een pril stadium verkerend maar soms al imponerende projecten. Zoals die van Hendrik Aerts. Gij schreef nav een akelige gebeurtenis een persoonlijke, poëtische tekst en bracht een oerversie met performer Andy Smart ten gehore. Indrukwekkend." Dagblad van het Noorden

In deze coronaperiode vinden wij het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Ook interessant voor jou: