specials

Bram Bakker

De Balansfabriek


do 20 januari 2022   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Een ander perspectief op de gezondheidszorg

Als het over ons lichaam gaat gebruiken we graag de metafoor van de machine: het lichaam is opgebouwd uit afzonderlijke onderdelen, die het laten functioneren zolang ze goed op elkaar zijn afgestemd en niet defect zijn.

Waar we weinig bij stilstaan is dat een machine zich ook nog in een omgeving bevindt: de fabriek. In de meeste fabrieken staan meerdere machines, die afzonderlijk moeten werken, maar die ook in een verband staan met elkaar. Anders rolt er geen goed product uit de fabriek. In een fabriek moet hard worden gewerkt om alle apparaten draaiende te houden. Regelmatig schoonmaken, onderhoudsbeurten en versleten onderdelen vervangen. Ons lichaam is een machine, die geen betekenis heeft zonder de machines in de omgeving, en het gebouw waarin ze zich bevinden.

De Balansfabriek biedt een ander perspectief op de gezondheidszorg, die ons allemaal zo dierbaar is. Zorg is steeds meer verworden tot een duur en niet zelden schaars product. We menen daar recht op te hebben, maar in hoeverre zijn we bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen rol in de Balansfabriek?

Bram Bakker is psychiater, schrijver en columnist. Hij vertelt over burn-out, onbegrepen klachten en de stand van zaken in de zorg. Kritisch, maar met humor. Bedoeld om aan te zetten tot nadenken en wellicht ook leerzaam en zelfs emotionerend.

Fotograaf: Hester Doove

Website: Website Bram Bakker

Ook interessant voor jou: