muziek

Chris Hinze

Crazy Young Men 2.0 in Concert


wo 1 november 2023   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start do 1 juni 10:00


IMPROVISATIONS from BAROQUE to JAZZ to WORLD MUSIC

Chris Hinze neemt afscheid van de theaters. Niet van de muziek, maar wel van grote tournees! Nog een keer schittert hij met een spiksplinternieuw multimedia theaterconcert: Improvisations from BAROQUE to JAZZ to WORLD MUSIC. Een programma op veler verzoek!

Samen met meestergitarist Peter van Deerse en klankschalen fenomeen Ton Akkermans ontstond de groep Crazy Young Men 2.0 in Concert. Verhalen en beelden van Tibet tot New York en “Improvisations from BAROQUE to JAZZ to WORLD MUSIC.”

Een verrassende mix van inventief en virtuoos fluitspel, magische gitaarklanken en de indringende sound van klankschalen, gongs en bells. In combinatie met indrukwekkende sfeerbeelden van o.a. New York, Tibet, India, Japan en Afrika. Gefilmd tijdens de vele lange reizen, die Chris Hinze de afgelopen jaren maakte. Kortom muziek die niet alleen oor en oog streelt, maar ook de ziel.

Met deze unieke combinatie van world jazz music, maar ook met een vleugje Bach en Vivaldi bewerkingen, mooie gitaarsolo’s met bijvoorbeeld Spaans klassieke ingrediënten. En met improvisaties op Tibetaanse en Indiase mantra’s wordt dit concert ingenieus samengesmeed tot een boeiend geheel.

Website: Chris Hinze

Chris Hinze: fluitist, producer, componist en wereldreiziger
Nederlands meest gelauwerde muzikant met meer dan 75 cd’s op zijn naam. Ooit begonnen als jazz pianist studeerde hij fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en won een studiebeurs voor het prestigieuze Berklee College of Music in Boston. In de jaren 70 werd hij bekend met zijn Baroque/jazz albums waarmee hij internationale bekendheid verwierf. Kort daarna startte hij met de Chris Hinze Combination, een jazz rock fusion combinatie waarmee hij op het jazzfestival in Montreux de Int. Persprijs ontving. Hinze heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept waaronder de Beethoven Award, Prix d’Italia. Ook ontving hij 3 Edisons en een nominatie. Al ruim 50 jaar timmert hij op geheel eigenzinnige wijze aan de weg, gedreven om mooie dingen te maken. Hij verkende vele ritmes, stijlen en culturen. Zijn muzikale uitspattingen hebben dan ook altijd voor de nodige verwarring gezorgd. Kiezen voor een richting is hem vreemd. Zo speelde hij o.a. met Reggae legende Peter Tosh, maar ook met de Tibetaanse Gyuto monks. Naast de ‘Chris Hinze Combination’ tours legde hij zich de laatste 10 jaar, geïnspireerd door zijn reizen, meer en meer toe op het geven van Multimedia Solo Theater concerten. “Incredible India” was tot nu zijn laatste grote concert tour. Met ‘ IMPROVISATIONS from BAROQUE to JAZZ & WORLDMUSIC’ slaat hij wederom een verrassende weg in.

Peter van Deerse: gitarist/componist
Hij startte zijn opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam met als hoofdvak klassiek gitaar. In Tilburg voltooide hij zijn studie. Na een tussenjaar geïmproviseerde muziek gitaar te hebben gestudeerd stapte hij over naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag om daar zowel de hoofdvakken AMV als schoolmuziek in een verkort traject af te ronden. Naast het uitvoeren van voornamelijk barok-, Spaanse- en Latijns Amerikaanse muziek is het zijn passie om zelf muziek te componeren en daarop natuurlijk te improviseren. Zijn muziek noemt hij Inner World Music.

Ton Akkermans: klankschalen en gongs specialist
Akkermans bespeelt o.a. de grote plaat gong, een combinatie van tamtam en gong/klankbuizen, waarvan de langste bijna 2 meter lang is. Een combinatie van klankschalen, bellen, cimbalen, triangels en fosforbronzen, ijzeren/titanium klankstaven. Al deze instrumenten zijn door hemzelf met de hand gesmeed. De oogverblindende, grote gouden plaat gong centraal op het podium symboliseert bijv. de zonnekracht. Al met al een spektakel voor het oog, voordat er nog maar een noot gespeeld is. Tijdens de succesvolle theatertour ‘Sun Wind Rain Water & Corn’ 2013/2014 maakte Akkermans het meeste indruk op het publiek getuige de vele reacties na afloop van het concert en de talloze mails daarna. De intensiteit van het spel van Akkermans boeide Hinze dermate dat een verdere samenwerking niet kon uitblijven.

Ook interessant voor jou: