dans

Conny Janssen Danst

Kiem


vr 6 maart 2020   Grote zaal

20:00 - 21:15 uur

Bestel snel


Veerkracht, levensdrift en vitaliteit

  • Het nieuwste werk van choreograaf Conny Janssen
  • Met een groot, avontuurlijk ensemble van tien dansers

Voor de voorstelling ‘BROOS’ (2019) liet Conny Janssen zich inspireren door ouderdom, jeugd en de kwetsbaarheid van het leven tijdens alle levensfases. Als gevolg van dit intense proces ontstond de behoefte om tegenkleur te geven en de vitaliteit van het leven te omarmen. Over de muren heen kijkend naar wat er nog meer is, een nieuwe horizon te verkennen. De vensters open te gooien, verse lucht te laten binnenstromen.

De voorstelling KIEM gaat over groeikracht, levensdrift. Over het gevecht te willen ontsnappen aan dat wat je tegenhoudt, over de drang om uit te breken. Het lichaam vol te zuigen met verse lucht om met hernieuwde energie ongekende mogelijkheden te kunnen omarmen.

Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans.

Inleiding door Liesbeth Osse

Waar haalt Conny Janssen elke productie opnieuw haar inspiratie vandaan? Waarin onderscheidt het werk van haar gezelschap zich ten opzichte van andere dansgezelschappen? Hoe past de nieuwste voorstelling in het oeuvre van Conny Janssen Danst? Het antwoord op deze, en vele andere vragen krijgt u wanneer u een inleiding voorafgaand aan de theatervoorstelling bijwoont. Dansdeskundige Liesbeth Osse vertelt in de inleiding over dans in het algemeen en over Conny Janssen Danst in het bijzonder. Ook is er gelegenheid uw eigen vragen te stellen. Na het bijwonen van deze inleiding heeft u meer inzicht in het werk van Conny Janssen en haalt u meer uit de voorstelling.

Website: Conny Janssen Danst

Choreografie: Conny Janssen
Dansers: Adi Amit, Tu Hoang, Yanaika Holle, Maud Huizing, Martijn Kappers, Hiro Murata, Youp Scheffer, Remy Tilburg, Liza Wallerbosch
Toneelbeeld: Thomas Rupert
Lichtontwerp: Remko van Wely
Kostuumontwerp: Babette van den Berg
Dramaturgie: Judith Wendel
Muziek:Nog niet bekend
Repetitor: Erik Spruijt

Conny Janssen Danst is gevestigd in Rotterdam en is sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen, waarin altijd de dans centraal staat. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief.

De afgelopen 25 jaar was Janssens werk te zien in het theater. Daarnaast heeft zij een grote reputatie opgebouwd met het creëren van bijzondere voorstellingen op locatie in Rotterdam en daarbuiten, zoals in de RDM Onderzeebootloods (2017 en 2014), de Ferro Dome (2016), de RET Tramremise in Hillegersberg (2012), op het dak van de Hofbogen (2010) en de Van Nelle Ontwerpfabriek (2007).

Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans.

Conny Janssen
Conny Janssen (Rotterdam, 1958) voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijk choreograaf. In 1992 richtte zij haar eigen gezelschap op en vanaf die tijd presenteert Conny Janssen Danst pure dans die is ingekleurd met een menselijke ‘touch’.

De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, fysiek krachtig en ontroerend. Zij haalt haar inspiratie uit het grootstedelijke leven: een snelle en vitale wereld vol diversiteit. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Haar werk oogt stoer, ruig, dwars en alert, daarmee een typische Rotterdamse stadscultuur uitstralend. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van de dansers. Conny Janssen kiest uitgesproken karakters die op het toneel staan als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Naast de diverse prijzen voor haar oeuvre werd Conny Janssen ook voor haar persoonlijke verdiensten beloond met o.a. de titel ‘Gezichtsbepalend’ door de Provincie Zuid Holland (2007), benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ (2012) en is zij als lid toegetreden tot de Akademie van Kunsten (2015). In maart 2016 nam zij de Rotterdam Promotie Prijs in ontvangst uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

"Nieuwe choreografie van Conny Janssen is rijker dan de zichtbare symboliek." ...  “Gouden Zwaan-winnaar Janssen choreografeert steeds vaker veeleer processen en levensfasen dan sec voorstellingen. (…) Nu voegt ze daar een in dans gevat gevoel aan toe: dat van ‘ontbotten’, uitdunnen om sterker te worden.” |Volkskrant ★★★★

"Een klassieke catharsis, met hoop glorend aan de horizon." ... “Choreografe Conny Janssen maakt er een emotionele belevenis van, wat ook haar grote kracht is” ...  “Kiem heeft een uitgesproken dystopisch karakter, de voorstelling begint in duister mineur. Maar Janssen zou Janssen niet zijn als er geen hoop aan de horizon zou gloren.” ... “De dansers worden aangejaagd door een spannende soundscape van Budy Mokoginta en Mark Schilders, die met hun uitgebreide instrumentarium in het betonnen karkas resideren. De door hen gefabriceerde dreunen, alsof er gevangenisdeuren dichtslaan, schudden de groep los.” | Trouw ★★★★

"Samen de klappen van het leven opvangen." ... " “Vlak voor het einde lukt het Hiro Murata in een mooie solo de vloer te vullen met vitaliteit, zijn vleugels uit te slaan en de groep mee te nemen vanuit betondorp de natuur in.” ... “Er wordt goed gedanst en sfeervol begeleid door multi-instrumentalisten Budy Mokoginta en Mark Schilders.” | Theaterkrant 

"Langzaam trekt de grauwsluier op in ‘Kiem’ van Conny Janssen." ... “In de prachtig vloeiende duetten schittert als altijd Janssens vermogen om warme emotionaliteit naar inventieve dans te vertalen.” | NRC ★★★

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplank klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: