toneel

De avond is ongemak

Naar de gelijknamige bestseller van literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld


vr 12 januari 2024   Grote zaal

20:00 - 21:40 uur

Bestel snel


Met o.a. Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr. en Pauline Foest 

Het beklemmende verhaal van 'De avond is ongemak', naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien.   

Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Gespeeld door Jips eigen tweelingzus Imke Smit. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

‘Geheime wapen in de voorstelling is de acterende tweeling Jip en Imke Smit’ | Volkskrant

Producent: Inge Bos

Regie: Nina Spijkers

Bewerking: Jibbe Willems

Met: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus jr, Anne Lamsvelt, Paulien Foest en Xander van Vledder

Decorontwerp: Dennis vanderBroeck

Kostuumontwerp: Bernadette Corstens

Lichtontwerp: Tim van 't Hof

Ivo heeft Jip en Imke Smit te gast in de studio om te praten over hun carrière en in het bijzonder over hun hoofdrollen in het toneelstuk 'De avond is ongemak', naar het boek van Lucas Rijneveld. En een korte cultuurreportage over Lloyd Marengo die met zijn company de voorstelling Unbreakable brengt. 

Klik hier om het fragment te bekijken (Vanaf 22.37) 

‘De ontwapenende, vanzelfsprekende verbondenheid van broer en zus is prachtig om te zien’ | Volkskrant

‘Jip geeft overtuigend vorm aan de complexe Jas’ | Elsevier Weekblad

'Een dimensievolle voorstelling die vanaf het allereerste moment boeit' | Friesch Dagblad

Ook interessant voor jou: