muziektheater

De plantage van onze voorouders

Orkater presenteert - Malou Chatlein & Manoushka Zeegelaar Breeveld en muzikanten


do 16 november 2023   Kleine zaal

20:30 - 22:00 uur

Bestel snel


“Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien.” 

Orkater presenteert muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.

De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.” | Manoushka Zeegelaar Breeveld

Voorafgaande aan de voorstelling vindt een Keti Koti tafel plaats - Orkater in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan een Keti Koti Tafel waarbij we middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens tijdens een rituele maaltijd van elkaar leren. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan een toekomst waarbij deze nieuwe traditie gebruikt wordt en we via wederzijdse compassie en empathie tot betekenisvolle inzichten komen. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.

In totaal zijn er 50 plekken beschikbaar en zal er een dialoog plaatsvinden van 40 minuten, waarin je de ruimte krijgt om elkaar te leren kennen in één-op-één gesprekken, aan de hand van een speciaal ontwikkelde dialoogmethode. Je wordt gekoppeld aan iemand van een andere kleur, culturele achtergrond, met wie je in gesprek gaat over de omgang met ons gedeelde slavernijverleden. Om die reden willen wij graag weten waar je je het meest mee identificeert in relatie tot de erfenis van het slavernijverleden. Bij het reserveren van je plekje kun je dit kiezen. We vragen een bijdrage van 5 euro voor deelname aan de Keti Koti tafel en je koopt dan ook gelijk je kaartje voor de voorstelling. 

Meer weten over de Keti Koti tafel? Stichting Keti Koti Tafel

Over Keti Koti

Elk jaar wordt op 1 juli op verschillende plekken in onder andere Nederland, Suriname en de Antillen, het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht en de afschaffing ervan gevierd. Keti Koti in het Sranantongo, Dia di Abolishon in het Papiaments, gebroken ketenen in het Nederlands en Emancipation Day in het Engels, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

Concept: Manoushka Zeegelaar Breeveld
Regie Geert Lageveen
Tekst: Bodil de la Parra
Spel: Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
Muziek: Shauntell Baumgard en Yavi Vroom
Scenografie: Mathieu Wijdeven
Kostuums: Annique Nahumury (Terror Kittens)
Lichtontwerp: Stefan Dijkman

Gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast De Plantage van onze voorouders

Ook interessant voor jou: