toneel

De Spelersfederatie i.s.m. De Theatertroep

Keizer zonder kleren


do 6 april 2023   Grote zaal

20:00 - 21:35 uur

Bestel snel


Komische en satirische voorstelling over de Moraal van onze tijd.

Keizer zonder Kleren is een volwassen versie van het sprookje over de kledingloze keizer en in de geest van Molière, die in 2023 350 jaar dood is. Molière putte sterk uit de Comédia Dell’arte en schotelde zijn publiek archetypes voor die de dwaasheden van het menselijk ras portretteerden. Verwacht extravagante jurken, pruiken, valpartijen, hypocrisie en leugens om bestwil.

We leven in een tijd van omwentelingen, van scherpe tegenstellingen en een verzet van een oude orde tegen nieuwe inzichten en een nieuwe generatie. In onze voorstelling Keizer zonder Kleren, willen we de werking van de stok in het wiel tonen, de kleine gebeurtenis die er uiteindelijk toe leidt dat de heersende macht, die vastgeroest zit in zijn eigen idee over hoe het ‘heurt’ te zijn, van zijn troon valt, door een ogenschijnlijk onschuldige vraag van buitenaf.

In navolging van de hitserie Bridgerton en de kostuumkomedie The Favourite wordt Keizer zonder Kleren een scherp komisch en satirisch kostuumdrama dat lak heeft aan historische feiten.

De Spelersfederatie is een nieuw ensemble voor de grote zaal van autonome toneelspelers, -schrijvers en -makers zonder vaste regisseur. De toneelspelersploeg staat centraal. Dat is niet alleen een artistieke keuze, het is ook een ideaal. De Spelersfederatie draait de machtsstructuren om. We ontkrachten de mythe van het ‘geniale individu’, en vieren ‘het genie van de samenwerking’. We brengen nieuw repertoire van Nederlandstalige toneelschrijvers en radicale bewerkingen van bestaande stukken. Komedie het uitgangspunt is. We zijn een ensemble van de lach – niet de lichtzinnige lach, maar de lach die je serieus moet nemen. We willen grenzeloos toneel maken, voor alle lagen van de samenleving, wars van iedere scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualisme, tussen folly en serieux.

Zie ons als een groep van moderne narren. De nar is een tweeslachtig personage: aan de ene kant beroepshalve een entertainer, maar aan de andere kant is het zijn levensfilosofie om te demystificeren, de waarheid te vertellen en twijfel te zaaien waar dogmatische denkbeelden overheersen. Hij is ontwapenend, maar niet ongevaarlijk. Het hof kan niet zonder de nar, een schouwburg kan niet zonder een ensemble van komedianten.

Van en met:
Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Bartel Jespers en Nicoline Raatgever.

Eindregie:
Amira Duynhouwer

Teskt:
Jamal Ouariachi

Dramaturgie:
Céline Buren

Dramaturgie (stage):
Charley Yntema

Kostuum:
Timo Huijzendveld, Elian Smits & Jacob Kok

Techniek:
Iris Rodenburg & Asun Gaaikema

Muziek:
Bart Sietsema

Raad en advies:
Rosa Asbreuk

Foto:
Barbara Raatgever

Met dank aan:
Theaterwerkplaats Haarlem, Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!), Harmonie de Oude Post, Inter Amicos, de Wilde Wereld, Lens Theatermakers, Talententheater Hoorn, Artiance Alkmaar, Theater Utrecht, toneelgroep Tot Ieders Genoegen, Doppio Eindhoven en PACT Amsterdam. En alle andere figuranten die hebben deelgenomen aan een repetitie dan wel uitvoering van Keizer zonder Kleren.

Dit project is tot stand gekomen met een bijdrage van:
Fonds Podiumkunsten
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Fonds21
Cultuurfonds
Dioraphte
VSB Fonds

Ook interessant voor jou: