muziektheater

DeltaDua

From & To Infinity


za 13 juni 2020   Kleine zaal

20:30 uur

Afgelast


De voorstelling From & To Infinity van DeltaDua wordt geannuleerd. Vanwege de lockdown van Indonesië, in verband met het coronavirus, kan het orkest Molucca Bamboowind Orchestra niet naar Nederland vliegen. Kaartkopers worden door ons geïnformeerd.

 

Een ode aan Moeder Aarde

Onder de top van de berg Sirimau, op het eiland Ambon ligt het dorpje Tuni. Omringd door prachtige bomen, struiken en immense varens staat een amfitheater van bamboe. Hier in de stilte van de avond, waar de vuurvliegjes oplichten in het donker, ver weg van de rumoerige stad hoor je de eerste klanken van de bamboefluiten van het Molucca Bamboowind Orchestra (MBO).

Het is alsof je de branding van de zee kunt voelen, haar verstilling, maar ook haar chaos. Terwijl het eiland nog nasiddert van talloze aardbevingen komen Boi Akih en DeltaDua aan op het eiland Ambon in oktober 2019. Regisseur Anis de Jong: “Het was zenuwslopend om steeds weer de naschokken te ervaren. Het hield ons echter niet tegen. Juist de werking van de natuur en de stilte in de bergen vormden de basis voor dit bijzondere theaterconcert. From and To Infinity doet een appèl op collectieve bewustwording over zorg voor het milieu, de gevolgen van klimaatverandering en actiegericht handelen. Het is luisteren, zien en voelen."

Het is de muziek én de omgeving van het dorpje Tuni die Nel Lekatompessy inspireerden tot het schrijven van de theatertekst, gebaseerd op From And To Infinity een compositie van Niels Brouwer in opdracht van Molucca Bamboowind Orchestra (MBO).

Website: DeltaDua

Molucca Bamboowind Orchestra (Ambon) is een uniek orkest, dat bestaat uit 100 bamboefluitisten, traditioneel slagwerk uit de Molukken tifa, totobuang, etcetera, aangevuld met een kleine strijkerssectie, drie violen, twee alt violen en cello. Het orkest bestaat sinds 2005 en is opgericht door componist en dirigent Maynart Rence Alfons. Hij studeerde af aan het conservatorium Institut Seni Indonesia (compositie en klassiek gitaar) in Yogyakarta.

DeltaDua heeft met Molucca Bamboowind Orchestra samengewerkt in de voorstelling “PakuCoklat” in 2009. In 2010 speelden ze de muziektheater “2 Voor 12”. Met “Kruit” in 2015 op Ambon en 2016 in Nederland is de samenwerking internationale samenwerking intensief voortgezet. DeltaDua vindt bij MBO de ideale partner om uit de Molukse traditionele bronnen nieuwe inspiraties en visies te halen.

DeltaDua heeft in 2003 met Boi Akih gespeeld in het kader van de voorstelling “De Soloist”. DeltaDua vindt bij Boi Akih de ideale partner om de integratie van muziek en theater zoals DeltaDua voor ogen heeft te verdiepen en de grenzen te verleggen naar internationaal niveau.

Boi Akih (prinses Akih) is een multicultureel ensemble dat zich beweegt op de grenzen van jazz, klassieke-­, hedendaagse-­, geïmproviseerde-­ en wereldmuziek. De kern van het ensemble wordt gevormd door gitarist en componist Niels Brouwer, die met zijn jazz achtergrond zorgt voor het raamwerk van de composities en vocalist, tekstdichter Monica Akihary die zingt (en improviseert) in/met het Haruku, de oorspronkelijke taal van het Molukse eiland Haruku. Boi Akih speelt gemiddeld 25 concerten per jaar, op toonaangevende nationale en internationale podia en festivals, zoals Holland Festival, North Sea Jazz Festival, Music Meeting, Festival Glatt& Verkehrt, Jerasum JazzFestival, Bimhuis, Das Konzerthaus. Ook is een aantal van Brouwers composities gebruikt voor afstudeerpresentaties door studenten van conservatorium.

Monica Akihary is een veelzijdige stemkunstenares met Molukse wortels en vormt samen met gitarist/componist Niels Brouwer het gevierde duo Boi Akih. Akihary is thuis in vele muziekstijlen: van jazz, improvisatie, hedendaagse muziek en electronica tot traditionele genres uit onder andere Azië en Afrika. Deze brede muzikale basis – van westerse tot oosterse genres – komt haar uitstekend van pas als muzikaal leider van Sacred Songs. Een rol die ze bij eerdere edities in Utrecht, Den Haag en Rotterdam met verve vervulde. Met een feilloze muzikale intuïtie weet ze de verscheidenheid aan stemmen, genres en klankkleuren samen te smeden tot één presentatie.

Niels Brouwer: "Mijn werk wordt voornamelijk uitgevoerd door Boi Akih, een multiculturele ensemble dat ik samen met zangeres Monica Akihary leidt. Als componist heb ik een heel eigen repertoire voor dit ensemble ontwikkeld. Klank onderzoek, compositie(-­vormen), improvisatie en performance zijn voor mij essentiële punten en staan centraal in mijn werk."

cast / team

molucca bamboowind orchestra (mbo)
o.l.v. maynart r.n alfons

boi akih | boiakih.com
Monica Akihary | zang + songteksten
Niels Brouwer | gitaar + compositie
Loes Wiea Dooren | viool
George Dunitriu | alt viool
Pau Sola Masafrets | cello
Nippy Noya | percussie

DeltaDua
spel | François pical
tekst | Nel Lekatompessy
regie | Anis de Jong

DeltaDua ontwikkelt muziektheater dat de Molukse cultuur in al haar kleuren vangt. Sinds de start – meer dan 35 jaar geleden – raakten oprichters Anis de Jong en Nel Lekatompessy geïnspireerd door levens- en volksverhalen, mythes en creatieve makers in deze context.

Middels producties en creatieve workshops – in binnen- en buitenland – is DeltaDua er op uit theatermakers, musici, acteurs, dansers, schrijvers en ontwerpers te inspireren en verbinden om zo bij te dragen aan een meer inclusieve en hedendaagse creatieve stem binnen de Molukse cultuur en daarbuiten.

Door de jaren (1983 – 2018) werkte DeltaDua met o.a. met namen als Julya L’oko, Molucca Bamboo Orchestra, Rence Alfons, Dindon W.S Teater Kubur Jakarta, Raymi Sambo, Roger Goudsmit, Gonny Gakeer, Monica Akihary, Barry Emond, Karim El Gnoudi, Anne van Delft, Frank den Os, Erwin van Ligten, Wim Lohy en Bing Leiwakabessy. Zami Award Winner 1997 & Cosmic Award Winner 2008.