lezing & literatuur

Deventer Jan Terlouw Lezing

met o.a. Gert-Jan Segers


do 17 december 2020   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Gert-Jan Segers hoofdspreker van Deventer Jan Terlouw Lezing 2020

Politicus en schrijver Gert-Jan Segers is de hoofdspreker van de vierde Deventer Jan Terlouw Lezing in de Deventer Schouwburg in 2020. Terrorisme-expert Beatrice de Graaf, hoofdspreker in 2019, heeft hem aangedragen. Dat gebeurde aan het einde van de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing op 12 december 2019. 

Volgens de traditie vindt de Deventer Jan Terlouw Lezing plaats in december. Doel van de Lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw, publiek over te laten gaan tot actie voor een meer duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht. De rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld wordt vanuit de rol van de spreker in de samenleving belicht. 

ToekomstMakers en duo-spreker

In 2020 zullen ook weer jonge denkers en doeners uit Oost-Nederland hun plannen voor een betere, meer duurzame wereld tijdens de ToekomstMakers Shows in de schouwburg presenteren. De winnaars van elke Show staan tijdens de Deventer Jan Terlouw Lezing in de finale. De duo-spreker die Gert-Jan Segers zal meenemen, is nog niet bekend. Dit zal in de loop van 2020 bekend worden.

Website: Deventer Jan Terlouw Lezing

Gert-Jan Segers is geboren in Lisse, groeide op in Friesland en studeerde politicologie in Leiden en Washington DC (VS). Tussen 2000 en 2007 gaf Segers leiding aan een christelijk studiecentrum in Caïro (Egypte). Daarna was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Vervolgens werd hij lid van de Tweede Kamer en in 2015 fractievoorzitter.

Segers is niet alleen politicus maar ook schrijver. Hij heeft zeven boeken uitgebracht. Naast twee romans, schreef hij bijvoorbeeld over de breuklijnen in onze samenleving en zijn zoektocht naar een hoopvol perspectief onder de titels: ‘Hoop voor een verdeeld land’ en ‘De verloren zoon en het verhaal van Nederland’.

Na het onvergetelijke tv-optreden van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door in 2016, betrad Jan Terlouw het podium van de Deventer Schouwburg voor de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing. Dat was in 2017 met de titel: ‘We kunnen niet langer wachten’. Zijn kleindochter, psychologe Laura Faber, kwam mee als duo-spreker. In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. Politicoloog, schrijver en vluchteling Kiza Magendane kwam met Heijne mee als duo-spreker. De 3e editie in 2019 werd geleid door Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid'. De Graaf nodigde neerlandica en filosoof Lotte Jensen uit als duo-spreker. 

De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing is een initiatief van Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer en de Deventer Schouwburg.

Traditiegetrouw is een boekje van uitgeverij de Kring in Amsterdam inbegrepen bij de toegangsprijs. Beide lezingen zijn hierin gebundeld. De dag na de Deventer Jan Terlouw Lezing ligt het in de boekwinkel.

Ook interessant voor jou: