lezing & literatuur specials

‘Jan Terlouw inspireert’:

Deventer Jan Terlouw Lezing 2020


za 19 december 2020   Grote zaal

20:00 - 21:30 uur

Bestel snel


Met Gert-Jan Segers en Tim Hofman

Politicus en schrijver Gert-Jan Segers is de hoofdspreker van de vierde Deventer Jan Terlouw Lezing in de Deventer Schouwburg in 2020. Hij neemt presentator, journalist, dichter en columnist Tim Hofman mee als duo-spreker.

‘Jan Terlouw Inspireert’

Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Beide sprekers belichten vanuit hun rol in de samenleving, een visie op de rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen.

Wegens corona ziet de avond er dit jaar anders uit dan anders. De lezingen zijn iets ingekort, er is geen pauze en na afloop is er geen borrel. Maar er is wel volop ruimte voor inspiratie en de avond heeft mooie nieuwe ingrediënten. Laat je verrassen!

Traditiegetrouw wordt er een boekje uitgegeven. Deze is dit jaar niet meer inclusief de kaartprijs. Je kunt het boekje voor slechts 8,99 euro kopen bij de boekwinkels na de Lezing of nu al online reserveren.

Segers is aangedragen door terrorisme-expert Beatrice de Graaf. Zij was in 2019 hoofdspreker van de Deventer Jan Terlouw Lezing. Volgens de traditie vindt de Deventer Jan Terlouw Lezing plaats in december. Jan Terlouw zelf startte de traditie in 2017.

Presentatie: Wendelien Wouters

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. Het systeem biedt automatisch de best beschikbare plaatsen. Rij- en stoelnummer vind je terug op je e-ticket.

Website: Deventer Jan Terlouw Lezing

Gert-Jan Segers is geboren in Lisse, groeide op in Friesland en studeerde politicologie in Leiden en Washington DC (VS). Tussen 2000 en 2007 gaf Segers leiding aan een christelijk studiecentrum in Caïro (Egypte). Daarna was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Vervolgens werd hij lid van de Tweede Kamer en in 2015 fractievoorzitter.

Segers is niet alleen politicus maar ook schrijver. Hij heeft zeven boeken uitgebracht. Naast twee romans, schreef hij bijvoorbeeld over de breuklijnen in onze samenleving en zijn zoektocht naar een hoopvol perspectief onder de titels: ‘Hoop voor een verdeeld land’ en ‘De verloren zoon en het verhaal van Nederland’.

De 32-jarige programmamaker Tim Hofman werkt voor BNN/Vara en is bekend van programma’s als ‘Over mijn lijk’, ‘Spuiten en Slikken’ en ‘Je zal het maar hebben’. Sinds kort valt hij af en toe in als presentator bij talkshow Op1.

Daarnaast is hij te zien als presentator van #BOOS, een programma op YouTube waarbij hij mensen helpt en waarmee hij diverse prijzen won. Twee jaar geleden maakte hij een documentaire over het kinderpardon en zette zo, met het verzamelen van 250.000 handtekeningen, het kinderpardon terug op de politieke agenda.

Met een initiatief op Twitter drie jaar geleden riep hij jongeren op de te gaan stemmen. Hier werkte ook Gert-Jan Segers aan mee. De twee tegenpolen werken nu samen in hun project Coalitie-Y om de problemen van jongeren terug op de agenda te zetten.

Na het onvergetelijke tv-optreden van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door in 2016, betrad Jan Terlouw het podium van de Deventer Schouwburg voor de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing. Dat was in 2017 met de titel: ‘We kunnen niet langer wachten’. Zijn kleindochter, psychologe Laura Faber, kwam mee als duo-spreker. In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. Politicoloog, schrijver en vluchteling Kiza Magendane kwam met Heijne mee als duo-spreker. De 3e editie in 2019 werd geleid door Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid'. De Graaf nodigde neerlandica en filosoof Lotte Jensen uit als duo-spreker. 

De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing is een initiatief van Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer en de Deventer Schouwburg.

Traditiegetrouw geeft uitgeverij De Kring een boekje uit waarin beide lezingen zijn gebundeld. I.v.m. corona wordt deze niet na afloop gratis uitgedeeld. Na de Lezing is het boekje te koop in de boekwinkels of en reserveer vast je exemplaar online en ontvang hem als eerste. Kosten: 8,99 euro.

In deze coronaperiode vinden wij het heel belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Ook interessant voor jou: