lezing & literatuur specials

Jan Terlouw Lezing 2021

met oa Claudia de Breij


do 9 december 2021   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


LET OP: Voor toegang tot de voorstelling heb je een coronatestbewijs nodig. Gebruik hiervoor de Coronacheck-app. Vergeet ook vooral je legitimatiebewijs niet. Kijk voor meer informatie op onze pagina Veilig naar het theater. Wij wensen je een fijn bezoek!

Cabaretier, liedschrijver, televisiemaker en radio-dj Claudia de Breij (1975) is de hoofdspreker van de vijfde Deventer Jan Terlouw Lezing in de Deventer Schouwburg in 2021. Zij zal een duo-spreker aanwijzen en meenemen.

‘Jan Terlouw Inspireert’

Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Sprekers belichten vanuit hun rol in de samenleving, een visie op de rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen.

Voorgangers

De traditie begon bij Jan Terlouw zelf. In 2020 vroeg hoofdspreker Gert-Jan Segers aan Claudia de Breij hem op te volgen.

Website: Deventer Jan Terlouw Lezing

Claudia de Breij is een Nederlandse cabaretier, liedschrijver, televisiemaker en radio-dj. Ze groeide op en woont in de provincie Utrecht.

Als cabaretier heeft ze vele voorstellingen gemaakt, waaronder oudejaarsconferences. Ze won meerdere prijzen zoals in 2015 de Louis Davidsring (uit handen van de vorige drager Herman van Veen) en in 2010 voor ‘het beste cabaretprogramma van het jaar’. Het openingslied uit deze voorstelling is het bekende ‘Mag ik dan bij jou’. Veel muziek uit Claudia de Breij’s voorstellingen is uitgebracht. Tijdens het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk in 2019 brengt ze het nummer 'Zie Die Leeuwinnen' uit.

Claudia de Breij is ook radiomaker. Ze presenteerde sinds eind jaren 90 op Radio 1 voor BNN, later volgde 3FM waar ze ook als dj in het Glazen Huis zat voor de actie Serious Request. Ook op televisie heeft ze voor de VARA gepresenteerd, ze was ook tafeldame bij De Wereld Draait Door.

Voor haar radiowerk viel Claudia de Breij ook meermaals in de prijzen: ze won tussen 2006 en 2014 zesmaal de Zilveren RadioSter, de publieksprijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator.

Schrijven doet Claudia ook. Zo schreef ze columns in het Algemeen Dagblad en Opzij. Er verschenen drie boeken van haar hand: Krijg nou tieten!, Dingen die fijn zijn en Neem een geit en andere levenslessen.

Na het onvergetelijke tv-optreden van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door in 2016, betrad Jan Terlouw het podium van de Deventer Schouwburg voor de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing. Dat was in 2017 met de titel: ‘We kunnen niet langer wachten’. In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. De 3e editie in 2019 werd geleid door Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid'. De Graaf nodigde neerlandica en filosoof Lotte Jensen uit als duo-spreker. In 2020 was het podium voor Gert-Jan Segers en Tim Hofman. Segers heeft Claudia de Breij als hoofdspreker voor 2021 gevraagd. Bekijk nu de registraties van de lezingen in 2020.

De Lezing wordt mogelijk gemaakt door: Tauw, Tauw Group, Cleantech Regio, Gemeente Deventer, Witteveen+Bos, provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Deventer Schouwburg.

Traditiegetrouw wordt er een boekje uitgegeven. Deze is te bestellen via Uitgeverij de Kring. 

2017: We kunnen niet langer wachten

2018: Broederschap

2019: Veilig. Het verlangen naar geborgenheid

2020: Zie alle mensen

Ook interessant voor jou: