specials

Deventer Jan Terlouw Lezing

Met journaliste en columniste Sheila Sitalsing als hoofdspreker


do 8 december 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


‘Jan Terlouw Inspireert’
Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Met dit jaarlijkse evenement worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op een podium geplaatst. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen.

Voorgangers
De traditie begon bij Jan Terlouw zelf. In navolging van de eerste lezing door de naamgever hemzelf, volgden de afgelopen jaren sprekers waaronder Bas Heijne, met zijn Lezing ‘Broederschap’, de Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid', Gert-Jan Segers en Tim Hofman met ‘Leven met verschil’. Het afgelopen jaar was het podium voor Claudia de Breij, haar lezing had het thema 'Voorbij het cynisme'.

Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) groeide deels in Suriname en deels op Curacao op en haalde een master algemene economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkte de afgelopen 27 jaar voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tussen 2009 en 2011 werkte ze in Suriname voor onder andere Starnieuws. Tegenwoordig is ze freelancejournalist voor onder meer het radioprogramma Met het Oog op Morgen, en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Met Hans Wansink schreef ze De Kiezer heeft Altijd Gelijk (2010, Nieuw Amsterdam Uitgevers). In 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier (Prometheus). Haar columns over coronajaar 2020 zijn gebundeld in Dagboek van een krankzinnig jaar (januari 2021, de Bezige Bij). En ze is lid van de Raad voor de Journalistiek en bestuurslid van het Haarlems Mediafonds.

Thema van 2022: De rol en de verantwoordelijkheid van de journalistiek.

Foto: Els Zweerink

Ook interessant voor jou: