specials

Deventer Jan Terlouw Lezing

Met Sheila Sitalsing en Rasit Elibol


do 8 december 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


‘Jan Terlouw Inspireert’
Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Met dit jaarlijkse evenement worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op een podium geplaatst. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen.

Voorgangers
De traditie begon bij Jan Terlouw zelf. In navolging van de eerste lezing door de naamgever hemzelf, volgden de afgelopen jaren sprekers waaronder Bas Heijne, met zijn Lezing ‘Broederschap’, de Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid', Gert-Jan Segers en Tim Hofman met ‘Leven met verschil’. Het afgelopen jaar was het podium voor Claudia de Breij, haar lezing had het thema 'Voorbij het cynisme'.

Thema van 2022: 'De goede migrant'

Sheila Sitalsing en Rasit Elibol willen het thema 'verantwoordelijke samenleving' ontrafelen: wat is de rol en het perspectief van 'de migrant' daarin? En die van de ontvangende samenleving? Hoe verandert de samenleving door het opnemen van mensen, met hun perspectieven en ideeën van elders? Hoe verandert dit hier het denken over thema’s als de eigen rol in het kolonialisme, de positie in de wereld, het westers superioriteitsdenken etc? En wat betekent dit voor de verhouding met het vader-/moederland?

Sprekers:

Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) groeide deels in Suriname en deels op Curacao op en haalde een master algemene economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkte de afgelopen 27 jaar voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tussen 2009 en 2011 werkte ze in Suriname voor onder andere Starnieuws. Tegenwoordig is ze freelancejournalist voor onder meer het radioprogramma Met het Oog op Morgen, en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Met Hans Wansink schreef ze De Kiezer heeft Altijd Gelijk (2010, Nieuw Amsterdam Uitgevers). In 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier (Prometheus). Haar columns over coronajaar 2020 zijn gebundeld in Dagboek van een krankzinnig jaar (januari 2021, de Bezige Bij). En ze is lid van de Raad voor de Journalistiek en bestuurslid van het Haarlems Mediafonds.

Rasit Elibol
Rasit Elibol is sinds 2017 redacteur van De Groene Amsterdammer.  Hij won dit jaar de Haagse Persprijs (voorheen de Jan Paul Bresser Prijs) en hij staat op de shortlist van de European Press Prize. Onlangs verscheen bij Das Mag De nieuwe koloniale leeslijst, een door hem samengestelde essaybundel over koloniale klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antiliaanse letteren.

In 2014 won Elibol de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisschrijvers. Bij De Groene schrijft hij onder meer over jihadisten en hun families, ondermijnende criminaliteit en armoede. In de derde aflevering van 'Bonte Was Podcast' spreken One’sy en Zoë met Rasit Elibol over de manier waarop in de media bericht wordt over religie (en afkomst).

Zo zegt hij over zijn Turks-Nederlandse blik:

"Ik voelde wel aan dat mijn blik anders was dan de blik van de journalisten die al op de redactie (van Het Parool, NW) zaten. Iemand die gevoetbald heeft en daarover schrijft wordt er niet op afgerekend. Probleem bij schrijven over Turkije is dat je van twee kanten wordt afgerekend. Als ik over Turkije schrijf, en kritisch ben op Erdogan dan ben ik een landverrader. Dan krijg ik berichten van Turkse Nederlanders dat ik een Gülenist ben, een Erdogan aanhanger. Als ik positief over Erdogan zou schrijven, dan ben ik ineens ‘de vijfde colonne’, de ‘lange arm’."

 

"Er zijn weinig redacties die niet méér diversiteit willen. Maar volgens mij is er nog een verschil tussen redacties die het willen en redacties die het écht willen. Er zijn genoeg redacties die ermee aan de slag gaan, want als het zo makkelijk was dan hadden we dit probleem niet gehad. En aan jonge journalisten van kleur zou ik willen zeggen dat ze zich niks moeten laten opleggen door anderen. Niet door mensen van hun eigen groep, maar ook niet door zogenaamd gevestigde namen in de journalistiek die ze in een hoek duwen waar ze eigenlijk niet willen zijn."

 

Dagvoorzitter Wendelien Wouters

Wendelien zit vol energie en is warm, creatief, snel en gevat én een goede luisteraar. Deze kwaliteiten zet zij in als dagvoorzitter tijdens de Deventer Jan Terlouw Lezing. Daarnaast is zij theatermaker en ontwikkelt zij in co-creatie met gemeenten, onderwijs, bedrijfsleven én talentvolle jongeren voorstellingen die gaan over maatschappelijke en actuele vraagstukken die mensen raken. Ze voelt zich dus helemaal thuis op het podium.

Wendelien zorgt deze avond voor verbinding tussen de sprekers en het publiek. Ze stookt het vuur op als de situatie erom vraagt en vraagt écht door wanneer nodig. Wendelien zorgt dat het maximale uit deze avond wordt gehaald!

‘Mijn roots liggen in het theater. Mijn liefde bij het tot leven brengen van inhoud en verhalen. Mijn kracht in het halen van resultaat.’

Foto: Els Zweerink

Ook interessant voor jou: