specials

Deventer Jan Terlouw Lezing

Je bent jong en wil wat toekomst – Een redelijk verhaal voor radicale verandering


do 7 december 2023   Grote zaal

20:00 - 21:30 uur

Bestel snel


Met Hannah Prins & Jantijn Anema. Wendelien Wouters presenteert deze avond.

Wie nu geboren wordt, zal extreme hitte meemaken. We bevinden ons in het kritieke decennium in de strijd tegen klimaatverandering. Maar met nieuwe verkiezingen op komst hebben we een laatste kans voor een ruk aan het stuur.

Deze avond presenteren klimaatactivist Hannah Prins en schrijver Jantijn Anema hun boek 'Je bent jong en je wil wat toekomst', waarin ze de weg naar de nieuwe werkelijkheid uitstippelen. Want hoe bouwen we een toekomst op de ruïnes van het verleden? Hannah en Jantijn brengen in kaart hoe verdoemd we zijn en op welke manier we het tij nog kunnen keren. Het resultaat is een redelijk verhaal voor radicale verandering. In 'De Toekomst Tour' nemen Hannah en Jantijn ons mee in hun pleidooi voor een crisisaanpak. Aangevuld met muziek en spraakmakende gasten wordt het een avond over hét verhaal van deze tijd.

Het boek 'Je bent jong en je wil wat toekomst' verscheen op 19 oktober.

Programma

Rondom de Deventer Jan Terlouw Lezing vinden er leuke activiteiten plaatst. Zo kun je van 18:00 tot 20:00 meedoen aan de Clothingloop kledingruil. Neem zelf kleding mee die je wilt ruilen! De Band Primaat komt live optreden en voor de Deventer Jan Terlouw Lezing dragen ze een speciaal geschreven nummer voor. Anne Stalinski is illustrator en komt tijdens de lezing illustreren. De klimaatburgemeesters zijn aanwezig en spraakmakende gasten. Kortom een inspirerend, avondvullend programma.

‘Jan Terlouw Inspireert’
Het gedachtegoed van Jan Terlouw is uitgangspunt bij de Lezing. Met dit jaarlijkse evenement worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op een podium geplaatst. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht middels de lezingen.

Voorgangers
De traditie begon bij Jan Terlouw zelf. In navolging van de eerste lezing door de naamgever hemzelf, volgden de afgelopen jaren sprekers waaronder Bas Heijne, met zijn Lezing ‘Broederschap’, de Nederlandse hoogleraar Beatrice de Graaf met als thema 'Veilig, het verlangen naar geborgenheid', Gert-Jan Segers en Tim Hofman met ‘Leven met verschil’. Claudia de Breij hield haar lezing over het thema 'Voorbij het cynisme' en Sheila Sitalsing en Rasit Elibol ontrafelden vorig jaar het thema 'De verantwoordelijke samenleving'.

 

Hannah Prins (25) is klimaatactivist en volgt de masters Strafrecht en Internationaal Recht aan de VU.Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Zo is ze actief voor Extinction Rebellion, die met burgerlijke ongehoorzaamheid het gebrek aan urgentie op klimaatterrein aan de kaak stelt. Binnen XR traint ze actievoerders voor ze de straat op gaan, onderhandelt ze met de politie en biedt ze ondersteuning bij de rechtszaken die op hun acties volgen. Ook gaat Hannah zelf de barricades op en is ze al actievoerend op straat te vinden.

Jantijn Anema (26) studeerde filosofie en rechten aan de Universiteit van Amsterdam met een focus op politieke theorie en rechten voor de natuur.

Ook interessant voor jou: