muziektheater

We are (not) Tupac Shakur

DieHeleding


za 6 april 2024   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


DIEHELEDING maakt energiek muziektheater met altijd één been in de (theater)geschiedenis en één been in de hedendaagse (muziek)cultuur.

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een persoonlijke hiphop voorstelling over jeugdhelden, de liefde voor hiphop en culturele toe-eigening. Via jeugdhelden, mythische figuren en tienerposters zoekt hiphop-theatercollectief DIEHELEDING naar wat een mens tot held maakt, en wat er voor zorgt dat we op diegene willen lijken. Een muzikale mozaïek als een hiphop-album op de vloer.

Raplegende Tupac Shakur inspireert nog steeds miljoenen mensen die zich in hem herkennen en naar hem opkijken. Je vindt zijn gezicht over de hele wereld op posters, t-shirts en slaapkamer muren. Tupac is meerdere mensen in één: een veroordeelde sex-offender, een activist, een geniale rapper, een opportunistische geldverdiener én een slachtoffer van zijn eigen roem. Een controversieel artiest wiens identiteit niet in één hokje te plaatsen is.

In de voorstelling WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR bevraagd DIEHELEDING haar liefde voor deze rap-held en stelt zo een breder maatschappelijke vraag: met wie mag je je identificeren?

In moordend tempo portretteren en analyseren de spelers hun grote helden - Bob Marley, Hokusai, Napoleon en Gorillaz - om te eindigen bij raplegende Tupac Shakur. Want wanneer je je optrekt aan een held, kun je dan diens 'foute' kant negeren? Kun je als witte-Nederlandse rapper Tupac als voorbeeld nemen? Of eigen je je dan een grote Amerikaanse held toe? Hoe identificeren we ons met de mensen die niet op ons lijken?

Website: DIEHELEDING

Concept: DIEHELEDING (Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik)

Tekst en muziek: Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik, Ousmane Bangura

Spel: Merel Pauw, Steven Ivo, Ousmane Bangura

Regie: Jip Vuik

Dramaturgische coaching: Jörgen Tjong a Fong

Kostuum en decor: Sacha Zwiers

Fotograaf: Lucas van der Rhee

Mastering muziek: Tom van Wee

Zakelijke leiding: Juul Spoor

DIEHELEDING is een collectief dat samen bouwt aan muziektheater.

Sinds 2016 maken zij voorstellingen met als voornaamste genre hiphop, waarbij ze hun eigen teksten schrijven en hun eigen muziek produceren. Door hun persoonlijke kijk op thema’s en oude verhalen maken zij voorstellingen voor iedereen, met altijd één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur.

Na de Nieuwe Makersregeling met successen als Dashboard, 1001, DIEHELEDING KOMT en Fokking Akward, kreeg DIEHELEDING in 2022 de grootste kroon op het werk; een zilveren krekel voor De Baron van Munchhausen in samenwerking met Theater Sonnevanck.

DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Merel Pauw en Jip Vuik. Voor ieder project werkt DIEHELEDING samen met andere acteurs, makers en muzikanten, die zich op tijdelijke basis als volwaardig lid bij het collectief voegen. Daardoor bestaat het collectief uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken. DIEHELEDING gelooft dat die verschillendheid hun kracht is. De meerstemmigheid als stem, omdat ze geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is.

'Dat Dashboard toch een overrompelende ervaring biedt komt door het fenomenale spel van Pauw. Tegen het eind van de rit stapt ze uit. Het waarom moet hier om spoilertechnische redenen onvermeld blijven, maar het is een apotheose die veel in perspectief plaatst. De muziek zwelt aan, de toeschouwer blijft aangeslagen achter.’ | Luuk Verpaalen over Dashboard voor de Theaterkrant

In hun swingende jeugdtheatervoorstelling rappen de spelers het verhaal van de Lügenbaron met vlijmscherpe teksten aan elkaar. (...) Als het publiek aan het verpletterende slot moet kiezen of liegen nou wel of niet goed is, moet je zelfs als volwassene het antwoord schuldig blijven.’  | Marijn Lems over 'de Baron van Münchhausen' in het NRC ★★★★★

'Het knappe slot toont bovendien die eeuwig tragische paradox van de mens: de neiging om geweld met geweld te bestrijden. Die verwarrende spanning tilt Fox Populi uit boven de vrolijk swingende show die het óók is. Dat zijn de beste Paradeproducties.' | Herien Wensink over ‘Fox Populi’ in de Volkskrant ★★★★

 

Hiphop-theatercollectief DIEHELEDING ontving uit handen van panelvoorzitter Hanneke Groenteman de stimuleringsprijs The Next! uitgereikt voor hun projectplan TUPAC. Aan de jaarlijkse prijs is een geldbedrag van €25.000,- verbonden. TUPAC werd gekozen vanwege een voor het panel intrigerende dubbele laag in de benadering van het stuk. Mag je als buitenstaander meepraten over een cultuur die niet je eigen cultuur is? Deze knagende benadering van wie wel en niet over bepaalde zaken zou mogen vertellen vindt het panel bijzonder interessant en een gegeven dat ze graag door de winnaar wil laten onderzoeken.

Uit het panelrapport:

In TUPAC buigt DIEHELEDING zich over het werk en leven van de wereldberoemde rapper Tupac Shakur. Hiphop-icoon Tupac, in 1996 doodgeschoten, kende een grillige levensloop. Hij transformeerde van gevoelige, poëzie-schrijvende tiener in een rapper met snoeiharde teksten vol van haat en geweld. DIEHELEDING gebruikt dit levenspad van Tupac om een voorstelling te maken over de radicalisering van een kunstenaar en zoeken daarbij hun eigen radicaliteit op. Hoe ver moet je gaan om je boodschap over te brengen? Niet alleen vinden ze het belangrijk om erachter te komen waarom ze, net als Tupac rap en hiphop gebruiken om een boodschap over te brengen maar ook stellen ze zich de vraag of zij als ‘gemengd’ gezelschap zomaar een voorstelling kunnen maken over een rapicoon uit een dominant Afro-Amerikaanse cultuur? Zijn ze divers genoeg om dit verhaal te vertellen? Om überhaupt hiphop te gebruiken? Het panel vindt dat een intrigerend en knagend gegeven dat getuigt van zelfreflectie.

Ook interessant voor jou: