toneel

Noord Nederlands Toneel

Dorian naar: The Picture of Dorian Gray


do 1 november 2018   Grote zaal

20:00 - 21:40 uur

Bestel snel


Een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, kunst en literatuur vervagen

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Wilde’s roman 'The Picture of Dorian Gray' zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we in het verlangen naar het nieuwe, het schone en het bijzondere ook niet onszelf uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, wat betekent dat dan voor onze relatie met de ander?

Met deze vragen als uitgangspunt schreef Javier Barcala voor het Noord Nederlands Toneel een toneelbewerking van Oscar Wilde’s beroemde roman. Barcala plaatst Dorian in het decor van de hedendaagse kunstmarkt, een bekende wereld voor gastregisseur Christophe Coppens. Het Belgische multitalent Coppens werd opgeleid tot theatermaker, maar brak door als ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij maakt van deze voorstelling een visueel spektakel, waarbij de grenzen tussen theater, performance, kunst en literatuur vervagen.

"Welbewust stuurt Coppens de voorstelling over de top, met door hemzelf ontworpen kostuums en uitzinnig decor, begeleid door rockmuziek. Het werkt" | NRC★★★★

Dorian Gray (Bram van der Heijden), - een ambitieuze kunststudent met een moeilijk verleden, maar een fantastisch uiterlijk -, wordt de protegé van de ooit invloedrijke kunstverzamelaar Bambi Pelecano (Bien de Moor). Zij ziet in Dorians jeugdigheid en aantrekkingskracht een mogelijkheid om haar sterrendom nieuw leven in te blazen.

Website: Noord Nederlands Toneel

Regie: Christophe Coppens

Tekst: Javier Barcala

Met o.a.: Bram van der Heijden, Veerle van Overloop, Martijn de Rijk, Bien de Moor e.a.

Decor: Christophe Coppens en ISM Architecten

Kostuum ontwerp: Christophe Coppens

Dramaturgie: Robbert van Heuven

Trouw **** “Oscar Wilde, prototype van de excentrieke dandy, zou zich er vast mee hebben geamuseerd. 'Dorian' van het Noord Nederlands Toneel is de meest krankjorume bewerking ooit van diens enige roman, het klassiek geworden 'Het portret van Dorian Gray' uit 1890.”

Dagblad van het Noorden *** “Wilder dan Wilde. Sterkste moment in de voorstelling is dat waarin De Rijk’s personage Dorian voor de camera interviewt. Dan kan Van der Heijden zijn magistrale acteertalent tonen, als de door drugs opgefokte en paranoïde kunstenaar.”

Telegraaf **** “Bien De Moor speelt deze excentrieke, vileine dame met flair”

De Volkskrant ** “De voorstelling wil discipline overschrijdend zijn en ook beeldend werk op de scène laten zien. Coppens doet dat met verve: de scenografie krijgt een belangrijke plaats, met verrassende installaties en lichteffecten.”

Theaterkrant “Dorian gaat over snel, hip en jong in een (kunst-)wereld waarin de marktwaarde belangrijker is dan een serieuze beschouwing over kwaliteit. En hoe dat tot een behoorlijk schizofrene situatie kan leiden.”

 

Geniet voorafgaand aan de voorstelling van een heerlijke Dagschotel voor € 15,75 per persoon, verzorgd door Kar-Ma's Keuken.

Op het menu staat een wildstoofschotel met vergeten groenten, frietjes en een frisse salade. De vega-optie is een portobello gevuld met spinazie, blauwaderkaas, brie en pijnboompitjes.

Locatie: Brasserie | € 15,75 | Inloop tussen 18.00 en 19.00 uur

Bestel nu uw Dagschotel.

Voor speciale wensen en vragen neemt u contact op met Kar-Ma's Keuken via 06 - 248 620 77.

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks. 

Bestel nu alvast uw borrelplank en wij zorgen dat deze zal klaarstaan op een vooraf gereserveerde plek.

 

Ook interessant voor u: