muziek

Dubbelconcert

DUMItRIO met ‘Proverbe' en Alex Simu Quintet met 'Echos of Enescu'


do 21 november 2019   Penninckshuis

20:00 - 22:00 uur

Bestel snel


DUMItRIO met 'Proverbe'

De eerste set van dit dubbelconcert wordt uitgevoerd door DUMItRIO, het trio opgericht door George Dumitriu. Als klassiek violist won hij meer dan 15 internationale prijzen, waarna hij zijn horizon verbreedde naar jazzgitaar, elektronica en vrije improvisatie. Altviool werd zijn belangrijkste focus in de afgelopen jaren. DUMItRIO bestaat verder uit Mattia Magatelli, een van de belangrijkste Italiaanse bassisten van dit moment, en drummer / cellist Kristijan Krajnčan. Het album “Proverbe” van DUMItRIO creëert een betoverende Roemeense ambiance, ondersteund door verhalende-intuïtieve composities en spontane improvisaties. Bandleider en componist George Dumitriu stuurde het trio nieuwe muzikale richtingen in door in hun repertoire elementen van orale en muzikale Roemeense folklore te verwerken. Het nieuwe album biedt inzicht in traditionele Roemeense wijsheden en is gebaseerd op vier Roemeense spreekwoorden, uitgesproken door de grootmoeder van de componist. Haar stem inspireerde DUMItRIO's improvisaties. De sublieme toevoeging van viool, altviool en cello vormt een nieuwe dimensie aan het geluid van het gitaartrio.

Alex Simu Quintet met 'Echos of Enescu'

Alex Simu is een bekroonde, internationaal geprezen klarinettist, saxofonist en componist. Met zijn quintet brengt hij in de tweede set van dit dubbelconcert met “Echos of Enescu” een eerbetoon aan George Enescu. Het Alex Simu Quintet giet op geheel eigen wijze de symfonische suites van Enescu in een nieuwe vorm door ze uit te voeren in een jazzsetting. De folkloristische thema’s van Enescu’s muziek vormen het startpunt van open conversaties/improvisaties tussen de musici van het quintet. De symfonieën van George Enescu worden zelden door Europese orkesten uitgevoerd. 'Echoes of Enescu' is dan ook een uitgelezen kans om deze vergeten meesterwerken (opnieuw) te ontdekken.

Locatie dubbelconcert: kerkzaal van Het Penninckshuis, Brink 89 in Deventer

Alex Simu - klarinetten (Roemenië)
Franz von Chossy - piano (Duitsland)
George Dumitriu - violen/guitaar (Roemenië)
Jörg Brinkmann - cello (Duitsland)
Kristijan Krajnčan – cello/drums (Slovenië)

Organisatie: stichting NetSib in samenwerking met gemeente Deventer, roemeense en nederlandse partners. Het concert is onderdeel van het festival 'Focus op Roemenië' van 15 november tot 15 december 2019 in Deventer. Daarmee wordt dertig jaar vriendschap en samenwerking gevierd tussen Deventer en Sibiu en met de Roemeense gemeenschap in Nederland.

Ook interessant voor u: