toneel

Hans Croiset, René van 't Hof, e.a. | Theater Rotterdam

Eindspel


vr 15 november 2019   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Lichtvoetige tragedie met droge terzijdes en snelle taalspelletjes

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander.  Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat, dat daarin een ontroerend antwoord schuilt. 

'Eindspel' speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov. De bejaarde ouders van Hamm, Nagg en Nell, leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel.

En dat is geestiger dan het lijkt. ‘Niets is grappiger dan het ongeluk’, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt hij van Eindspel een lichtvoetige tragedie.

Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert hij een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen. Whien brengt Becketts ‘Eindspel’ op het toneel en keert daarmee terug naar de grote zaal. Met een geweldige cast van oudere toneelspelers: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ’t Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn.

Website: Theater Rotterdam

Tekst: Samuel Beckett
Vertaling: Jacoba van Velde
Regie: Erik Whien
Dramaturgie: Rob Klinkenberg
Spel: Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn Decor: Marc Warning
Licht: Casper Leemhuis
Kostuums: Bernadette Corstens
Geluid: Wessel Schrik
Regieassistentie: Gilles Groot

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplank klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: