muziek

Ernst Jansz en band

Dylan volgens Dylan


za 11 november 2023   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Wie Dylan wil leren kennen, moet naar zijn liedjes luisteren.

In de muziekliteratuur wordt Bob Dylan vaak afgeschilderd als sfinx: een geheimzinnige figuur, een moeilijk te doorgronden wezen. En dat is niet zo verwonderlijk. Zijn houding tegenover zijn omgeving, fans, media wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door zijn status als popster. Wie zou er niet bezwijken onder de constante druk van een idoliserende massa? En hoe gaat men daar mee om? Dylan lijkt nooit te doen wat zijn fans van hem verwachten. Wat voor een man is hij?

Ernst Jansz: “Toen ik in 2010 12 songs van Dylan vertaalde, ging ik in de eerste plaats op zoek naar hun reden van bestaan. Waarom en onder welke omstandigheden waren ze geschreven? Kon en moest ik in de huid van Dylan kruipen om ze op een behoorlijke manier te kunnen vertalen, zodat hun ziel behouden bleef? Maar wie was die Dylan dan?”

Suze Rotolo, zijn eerste grote liefde, zei het: “Wie Dylan wil leren kennen, moet naar zijn liedjes luisteren.” Ernst Jansz deed het grondig en vertelt erover.

Website: Ernst Jansz

In 1978 richt Ernst Jansz Doe Maar op om zijn droom, het Nederlandse publiek en masse in eigen taal te horen zingen, te verwezenlijken. Nadat Piet Dekker hem heeft voorgesteld aan Jan Hendriks (gitaar) en Carel Copier (drums) is de band een feit. Na enkele wisselingen (René van Collem en Jan Pijnenburg op drums, Henny Vrienten op bas), zou de band zichzelf in 1984 wegens te veel aan succes weer opheffen.

Ook interessant voor jou: