toneel specials

Het Zuidelijk Toneel & Theo Maassen

Fascist worden


vr 25 februari 2022   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Kunnen we toch iets leren uit het fascisme?

"We zijn nooit weggeweest.
We zijn als herpes.
Als een virus dat tientallen jaren
in de zenuwwortel van de democratie sluimert,
de indruk wekt totaal afwezig te zijn,
om dan,
bij de eerste zwakte van het immuunsysteem,
in volle glorie,
tevoorschijn te komen."

Kan het fascisme ons ook iets leren? Natuurlijk is het fascisme uitgegroeid tot het meest verwerpelijke politieke systeem, maar als we terugkeren naar de kern, hoe fascisme ooit is bedoeld, dan zijn er misschien lessen te trekken. Geef toe: de democratie is traag en we missen sterke leiders met overkoepelende visies en totaaloplossingen. 

Michela Murgia, Italiaanse schrijfster en politiek activiste schreef eind 2018 het boek: Instructies om een Fascist te worden. Een boek dat in Italië heel wat ophef veroorzaakte.  Het Zuidelijk kwam dit boek tegen en vroeg Theo Maassen het met jou te bespreken. Hierbij durft Theo Maassen het fascisme los te koppelen van haar besmette verleden, het fascisme als methode: helemaal zo gek nog niet. 

Theo Maassen behoeft geen inleiding. Het Zuidelijk Toneel en Theo Maassen slaan de handen in elkaar om een toneelvoorstelling te maken, geen cabaret maar een precaire denkoefening in een intieme setting. 

“Het betoog van Murgia over Fascisme brengt ons op gedachten en gevoelens door eenieder wel eens gedacht en gevoeld. En wat zegt dat?”  | dramaturg Piet menu

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider en regisseur Sarah Moeremans en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten. Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. Vanaf 2021 werkt Het Zuidelijk Toneel elk half jaar rondom een ander thema.

Spel: Theo Maassen

Regie: Martijn Bouwman

Naar het boek van: Michela Murgia

Vertaling: Manon Smits

Dramaturgie: Piet Menu

Ook interessant voor jou: