Een ontwapenend en ontroerend relaas, vol luchtige botsingen tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant.
Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uiteten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?
In 'Happy in Holland' doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft.
Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.
Tip: luister ook naar de podcastaflevering met de schrijver Sun Li, acteurs Charlotte Ha en Mei Ling-Wan en regisseur Char Li Chung.
Schrijvers Sun Li en Tjyying Liu bundelen hun krachten met regisseur Char Li Chung. Theater Bellevue, ROSE Stories en Via Rudolphi Producties produceren deze theatervoorstelling van, door, voor en over Chinese-Nederlanders.
Sun Li schreef De zoetzure smaak van dromen (2016). Daarnaast is ze hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes - 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021).
Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht werkt hij aan diverse theaterproducties en korte films, waaronder zijn voor een Gouden Kalf genomineerde scenariodebuut ZUCHT.
Char Li Chung is regisseur en studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij maakte voorstellingen bij Frascati Producties en Oostpool, waar hij per 2021 een van de huisregisseurs werd. Hij werd tweemaal genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs: voor Don Caravaggio (2019) en voor Bij jou begin ik (2018).
Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestuurde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. En dan het liefst samen in een productie. Makers met een missie: ze vertellen eigen verhalen die nog niet genoeg verteld worden en pogen daarop een nieuwe licht te laten schijnen. Onze voorstellingen zijn herkenbaar, aansprekend, prikkelend, emanciperend, confronterend, soms ongemakkelijk, quasi realistisch, met een beetje tragiek en veel humor.
Theater Bellevue is niet het theater dat ’s avonds pas het licht aandoet. Het Bellevue Lunchtheater is hier al jaren een traditie. Vijf dagen in de week is rond het middaguur een voorstelling te zien, iedere maand een nieuwe. Bellevue Lunchtheater presenteert en produceert theater dat ruimte biedt aan de stemmen van nieuw schrijftalent en bijzondere theatermakers die reflecteren op de wereld om ons heen.
ROSE stories is een collectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars. Met een soft spot voor vernieuwende verhalen die vaak nog onverteld blijven. We zijn een creatieve community die scout, begeleidt, co-creëert en produceert. Van oude rotten tot frisgroene blaadjes: bij ROSE stories werken we allemaal samen om nieuwe verhalen de spotlight te geven die ze verdienen.
Tekst: Sun Li en Tjyying Liu
Regie: Char Li Chung
Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im
Campagnebeeld: Benning & Gladkova
Een voorstelling van: Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en ROSE stories
Met dank aan: Ingejan Ligthart Schenk
door Giovanna Chen
In Happy in Holland wordt een universeel verhaal verteld van een relatie tussen moeder en dochter (Happy), dat niet altijd soepel verloopt. Dat in een setting van het Chinees-Indisch restaurant, dat iedere stad en ieder dorp kent of heeft gekend. Een beeld dat steeds meer aan het verdwijnen is, totdat het er niet meer is.
Sun Li schreef o.a. De Zoetzure Smaak van Dromen en is hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Naast theaterproducties werkte hij ook aan korte films, waaronder de voor een Gouden Kalf genomineerde korte film Zucht.
Toen Sun Li en Tjyying hieraan begonnen, beseften ze dat dit het eerste theaterstuk dat door Chinese Nederlanders die hier zijn opgegroeid, is geschreven, geregisseerd èn gespeeld. Wat vertel je dan?
Sun Li: “Happy in Holland gaat over de eerste relatie die iedereen heeft met zijn/haar moeder. In de collectieve geschiedenis van Chinezen in Nederland heeft het restaurant een belangrijke plek ingenomen. Happy in Holland onderzoekt hoe dat doorwerkt op het persoonlijke leven.”
Tjyying: “Wat eigenlijk begon als iets groots, is een heel klein intiem portret geworden. En eigenlijk zit daar alles in. We hebben een behoorlijk lange reis gemaakt samen en zijn uiteindelijk dicht bij onszelf gebleven.”
“We wilden een waarachtig verhaal vanuit een Chinees-Nederlands perspectief vertellen. Er zijn ontzettend veel onvertelde verhalen. Hopelijk is dit het eerste zandkorreltje en zullen er veel meer volgen.” - Sun Li.
En hoe is jullie reis ontstaan?
Tjyying: “Vier jaar geleden werden we door Chafina Bendahman van Rose Stories gekoppeld om samen een stuk te schrijven. Dat werd Wolkenhuis, en op basis daarvan hadden we een lezing in Bellevue waar ook andere producenten bij waren. Rose Stories, Via Rudolphi en Bellevue wilden het verder ontwikkelen. Met regisseur Char Li Chung zijn we een nieuw stuk begonnen.”
Sun Li: “We hebben een heleboel gesprekken gehad. Chinees Nederlandschap, wat betekent dat voor jou? We kwamen uit op een gedeelde bezorgdheid. We zagen allebei dat onze ouders vrij geïsoleerd ouder werden. Wat gebeurt er met onze ouders straks als ze echt zorg behoeven, maar hier eigenlijk niet heel stevig geworteld zijn?
Het ouder worden en het zorgen voor iemand is toch anders op het moment als diegene hier niet is geboren en getogen en de weg niet soepel op zichzelf kent. Daarmee komt de verantwoordelijkheid automatisch veel meer bij de kinderen te liggen.”
Tjyying: “En dat wij daar allebei het gevoel hadden dat wij daar niet aan kunnen voldoen. Wij voelden ons hele slechte kinderen.”
Sun Li: “Misschien zullen wel meer mensen in deze situatie zitten. In de jaren 70 en 80 kwamen veel mensen die een restaurant begonnen. Die zijn nu allemaal op pensioengerechtigde leeftijd.”
Jullie zijn beide restaurantkinderen, evenals de regisseur en actrice Charlotte Ha. Speelster Mei Ling Wan-Im is van de oudere generatie die vroeger ook in de Chinese horeca werkte. De mensen die daar werken zijn vaak onzichtbaar. Op een gegeven moment zegt Happy: “Ik ben bang dat ze je vergeten, zonder dat ze je naam hebben gekend.”
Sun Li: “Het Chinees restaurant is zo’n herkenbaar iconisch beeld. Daardoor is het ook makkelijk om aan de buitenkant te blijven, terwijl er juist zoveel menselijkheid achter dit bekende beeld zit.”
Tjyying: “Ja, ik denk dat iedereen zich wel enigszins de vrouw herinnert die achter de balie stond om de bakken door de luiken heen te schuiven, maar daar is misschien nog nooit een naam aan gekoppeld. En ik denk dat juist met zulke zinnen, maak je het heel persoonlijk en intiem. Je gaat je afvragen, heb ik haar ooit gekend? Of waarom weet ik haar naam niet meer?”
Sun Li: “Het is ook heel erg de reflectie op de ervaring voor Happy en de mensen van onze generatie. Dat doet iets met je als je moeder of je ouder zo anoniem is geweest. En het gaat ook over Happy’s eigen ‘struggles’ om zich te verhouden tot haar Chinese roots die gekoppeld is aan haar familie.
Denk je dat Happy haar moeder ook echt goed heeft gekend?
Sun Li: “Happy kent haar moeder goed, maar weet heel weinig over haar - ondanks een diepe verwantschap”
Tjyying: “Ik denk wel dat ze basale dingen van haar moeder kent, dat ze weet hoe ze reageert op sommige situaties en dat ze haar emoties heel goed kan duiden. Maar dat er een achterliggende laag van beweegredenen of dromen zijn, die verborgen blijven. En dat is denk ik ook universeel. Ik denk ook niet dat je het altijd weet. Waar je altijd naar verlangde, dat kan heel ingewikkeld zijn.”
Sun Li: “Ik denk dat het een soort kindernaïviteit is. Je moeder is gewoon je moeder. Heel lang, totdat je echt volwassen bent. En je dan denkt: hoe goed heb ik mijn best gedaan om mijn ouders echt goed te leren kennen?”
Is dit stuk een eerbetoon?
Beide knikken. Een volmondige ja.
“De regie van Char Li Chung is doordacht en effectief, met snelle scènewisselingen, hier en daar een grap, en aandoenlijke karaoke.” | De Volkskrant ★★★★★
“Ontroerend inkijkje in de achterkant van het Chinees-Indisch restaurant.” | Theaterkrant
“Het zijn dat soort scènes die onderschrijven hoe belangrijk het is niet alleen om een verhaal te hebben, maar vooral ook om dat verhaal zelf te mogen vertellen.” | Parool
“Mei Ling Wan-Im steelt in de moederrol compleet de show: ze zet zowel haar hardheid als haar onverzettelijkheid stevig neer, twee kanten van dezelfde medaille. Tot het einde toe blijft ze onverminderd zichzelf, wat zowel Happy’s ressentiment als haar bewondering voor haar moeder tastbaar maakt.” | NRC
+
+
= € 20,00
(excl. € 3,25 boekingskosten per boeking)
do 13 april 2023 Kleine zaal
20:30 - 21:30 uur
Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, maar gaat over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning.
Meer info »
Nureyev (Jan Kooijman) weet dat hij stervende is en werkt aan zijn laatste choreografie 'La Bayadère' in de Opéra in Parijs. Hij weet dat de première de dag erna zijn laatste buiging zal zijn...
Meer info »