toneel

Happy in Holland

Via Rudolphi Producties / ROSE stories / Theater Bellevue


do 13 april 2023   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Een ontwapenend en ontroerend relaas, vol luchtige botsingen tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant.

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uiteten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken?

In 'Happy in Holland' doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft. 

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Schrijvers Sun Li en Tjyying Liu bundelen hun krachten met regisseur Char Li Chung. Theater Bellevue, ROSE Stories en Via Rudolphi Producties produceren deze theatervoorstelling van, door, voor en over Chinese-Nederlanders.

Sun Li schreef De zoetzure smaak van dromen (2016). Daarnaast is ze hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes - 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021).

Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht werkt hij aan diverse theaterproducties en korte films, waaronder zijn voor een Gouden Kalf genomineerde scenariodebuut ZUCHT.

Char Li Chung is regisseur en studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij maakte voorstellingen bij Frascati Producties en Oostpool, waar hij per 2021 een van de huisregisseurs werd. Hij werd tweemaal genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs: voor Don Caravaggio (2019) en voor Bij jou begin ik (2018).

Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestuurde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. En dan het liefst samen in een productie. Makers met een missie: ze vertellen eigen verhalen die nog niet genoeg verteld worden en pogen daarop een nieuwe licht te laten schijnen. Onze voorstellingen zijn herkenbaar, aansprekend, prikkelend, emanciperend, confronterend, soms ongemakkelijk, quasi realistisch, met een beetje tragiek en veel humor.

Theater Bellevue is niet het theater dat ’s avonds pas het licht aandoet. Het Bellevue Lunchtheater is hier al jaren een traditie. Vijf dagen in de week is rond het middaguur een voorstelling te zien, iedere maand een nieuwe. Bellevue Lunchtheater presenteert en produceert theater dat ruimte biedt aan de stemmen van nieuw schrijftalent en bijzondere theatermakers die reflecteren op de wereld om ons heen.

ROSE stories is een collectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars. Met een soft spot voor vernieuwende verhalen die vaak nog onverteld blijven. We zijn een creatieve community die scout, begeleidt, co-creëert en produceert. Van oude rotten tot frisgroene blaadjes: bij ROSE stories werken we allemaal samen om nieuwe verhalen de spotlight te geven die ze verdienen.

Tekst: Sun Li en Tjyying Liu

Regie: Char Li Chung

Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im
Campagnebeeld: Benning & Gladkova

Een voorstelling van: Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en ROSE stories

Met dank aan: Ingejan Ligthart Schenk

Ook interessant voor jou: