muziektheater

Held voor 1 dag

Esther Groenenberg, Magda Nij Bijvank en Dirk Schreuders


vr 23 oktober 2020   Kleine zaal

19:00 - 20:15 uur

Laatste kans


Vette covers en eigen liedjes

Dit trio leerde elkaar kennen via het Twentse Theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’. Magda speelde er een rol in, Esther schreef de liedjes ervoor en Dirk was een van de bandleden van Her Majesty, die de muziek verzorgden van de voorstelling. Ze zochten elkaar op in de lege coronatijd. En zo ontstond spontaan het idee voor een voorstelling.

'Held voor 1 dag' is muziektheater met vette covers en eigen liedjes. Met innemende verhalen waarbij waargebeurd en zelfverzonnen dwars door elkaar heen loopt. Want het motto is: beter een goed verhaal gelogen, dan een slecht verhaal naar waarheid verteld. In 'Held voor 1 dag' zoomen Esther en Magda in op een bladzijde uit het leven van anderen én van zichzelf. Die bladzijde waarop ze in hun verder normale leven iets ongewoons meemaken. Zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Zo’n dag waarop je heldhaftig bent, of toch net niet. En trouwens, wie bepaald eigenlijk wat dat is: een held?

Held voor 1 dag gaat over het verlangen om gezien te worden, de onbedwingbare dwang om het goed te willen doen en aardig te worden gevonden, over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt en over pogingen om iets van het leven te maken. Wij zijn verhalen. Onze herinneringen, onze plannen, onze gedachten, onze verlangens. We leven een verhaal van eigen makelij. En iedereen probeert er een bestseller van te maken. De één lukt dat beter dan de andere.

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. De Kleine Zaal is ingericht als huiskamer met bankjes en zitjes met tafeltjes. Op de avond zelf krijgt je gezelschap een plaats toegewezen. 

Magda Nij Bijvank is theatermaker, actrice. Ze speelde in de serie van “Jonge leu en Oale grond”, stond in het theater met Ilse Warringa met de voorstelling “Selma en Louise”, zette de monoloog “Memoires van een Maagd” op het toneel, en staat regelmatig in het theater met “Diensten voor ongelovigen” in theater Concordia te Enschede.

Esther Groenenberg toerde door het land met haar ode aan Carole King en de voorstelling “Back to the garden”. Daarnaast is ze lid van vrouwenband The Bluebettes en werkt ze momenteel aan een in 2021 uit te komen album met eigen Nederlandse liedjes. Hiervoor werkt ze samen met o.a. Daniel Lohues en Bertolf.

Dirk Schreuders is een veelzijdige muzikant, die de afgelopen jaren veel succes oogstte als bassist van Her Majesty, met o.a. hun ode aan Crosby Stills Nash & Young en hun medewerking aan Hanna van Hendrik

In deze coronaperiode vinden wij het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Ook interessant voor jou: