toneel

Het Nationale Theater

Every Brilliant Thing


vr 4 december 2020   Grote zaal

20:30 - 21:45 uur

Wachtlijst


Hartverwarmende voorstelling over leven, liefde en familie 

Schepijs. De stem van Nina Simone. Dingen met streepjes. Van een berg af fietsen. De geur van oude boeken. Dat zijn zo maar wat dingen die het leven de moeite waard maken. Wat geeft het leven kleur? Wat geeft jouw leven kleur?

Een kind van zes begint op een dag een lijst te maken met alle geweldige dingen in het leven. Die lijst is bedoeld voor diens depressieve moeder, die na haar eerste zelfmoordpoging in het ziekenhuis is beland. Naarmate het kind ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, groeit de lijst tot er uiteindelijk een miljoen dingen op staan. Steeds meer blijkt het een reddingsboei voor het kind dat inmiddels zelf een volwassene is geworden.  

Duncan Macmillan

Met Every Brilliant thing creëerde Duncan Macmillan, bekend van de theaterhit People, places & things, een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Het stuk kan gespeeld worden door een jonge acteur, een oude acteur – vrouw, man, genderfluïde, het maakt niet uit. Macmillan daagt de makers uit om er hún tekst van te maken en dat is precies wat we dit seizoen gaan doen door meerdere acteurs en regisseurs deze tekst op de planken te laten brengen. Als publiek zit je dicht op de verteller en word je onderdeel van de voorstelling door zelf zaken aan de lijst toe te voegen of soms zelfs mee te spelen.

Casper Vandeputte (bewerker) over Every Brilliant Thing

Een lijst maken van alle dingen die het leven de moeite waard maken: alleen al dat uitgangspunt was voor mij genoeg om ja te zeggen tegen deze tekst. De beste ideeën zijn vaak het eenvoudigst en daar vind ik zo’n lijst een prachtig voorbeeld van. Als regisseur en schrijver ben ik bovendien altijd op zoek naar theatervormen die de toeschouwers bij het verhaal betrekken. Duncan Macmillan geeft de acteur de kans om niet alleen een gelaagd personage op te bouwen, maar ook om dat personage met het publiek te laten improviseren en zodoende samen theater te maken. Ik vind het bovendien bijzonder dat deze voorstelling niet het publiek wil shockeren of een klap in het gezicht wil geven. In tegenstelling: het is een liefdevolle ode aan het leven zelf, met al zijn pieken en dalen. Every Brilliant Thing is het theaterequivalent van een kop warme chocolademelk in de winter.”

Every Brilliant Thing is verzet van 12 december naar vrijdag 4 december 2020. Kaartkopers zijn hierover geïnformeerd per mail. 

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. Op de avond zelf krijgt je gezelschap een plaats toegewezen.

Website: Het Nationale Theater

In deze coronaperiode vinden wij het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Coronamaatregelen Deventer Schouwburg

tekst: Duncan Macmillan

regie: Erik Whien
spel: Tamar van den Dop of Bram Suijker
vertaling: Sanne Parlevliet
bewerking: Casper Vandeputte
dramaturgie: Willemijn Barelds
kostuumadvies: Lotte Goos
lichtontwerp: Willie Caspers, Iain Hoeffnagel, Lukas Tulkens
geluidsontwerp: Bram van Gameren

Ook interessant voor jou: