toneel

Het Nationale Theater

Every Brilliant Thing


za 12 december 2020   Kleine zaal

20:30 - 21:45 uur

Bestel snel


Hartverwarmende voorstelling over leven, liefde en familie 

Wat geeft het leven daadwerkelijk kleur? IJsjes? Achtbanen? Je niet druk maken hoeveel je uitgeeft tijdens je vakantie omdat het buitenlandse papiergeld lijkt op dat van Monopoly? De kleur geel?

In Duncan Macmillans 'Every Brilliant Thing' maakt een jongen als hij zes jaar oud is een lijst voor zijn moeder die een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij hoopt dat de lijst met ‘brilliant things’ haar opvrolijkt; dat de lijst haar in leven houdt en haar doet realiseren dat het leven het waard is om geleefd te worden. En terwijl de jaren voorbijrazen, de jongen ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, blijkt langzaamaan dat de lijst ook een reddingsboei voor hemzelf is. Een verfrissende en oprechte poging om depressies en existentiële kwesties aan de orde te stellen.  

Casper Vandeputte (regisseur): “Een lijst maken van alle dingen die het leven de moeite waard maken: alleen al dat uitgangspunt was voor mij genoeg om ja te zeggen tegen deze tekst. De beste ideeën zijn vaak het eenvoudigst en daar vind ik zo’n lijst een prachtig voorbeeld van. Als regisseur en schrijver ben ik bovendien altijd op zoek naar theatervormen die de toeschouwers bij het verhaal betrekken. Duncan Macmillan geeft de acteur de kans om niet alleen een gelaagd personage op te bouwen, maar ook om dat personage met het publiek te laten improviseren en zodoende samen theater te maken. Ik vind het bovendien bijzonder dat deze voorstelling niet het publiek wil shockeren of een klap in het gezicht wil geven. In tegenstelling: het is een liefdevolle ode aan het leven zelf, met al zijn pieken en dalen. Every Brilliant Thing is het theaterequivalent van een kop warme chocolademelk in de winter.”

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. De Kleine Zaal is ingericht als huiskamer met bankjes en zitjes met tafeltjes. Op de avond zelf krijgt je gezelschap een plaats toegewezen. 

Website: Het Nationale Theater

In deze coronaperiode vinden wij het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Ook interessant voor jou: