toneel

Het Nationale Theater

Sexual Healing


wo 30 oktober 2019   Grote zaal

20:00 - 22:00 uur

Bestel snel


‘Ik vertrek’ in de mix voor nieuw toneelstuk

Een gezin vertrekt naar Frankrijk: de zonnepanelen werken, de biologisch dynamische koeien grazen zich gelukkig, de gepensioneerde gasten knuffelen met oerkippen. Alles loopt op rolletjes en gesmeerd als paturain. De volstrekt uit elkaar gegroeide Nederlandse familie heeft zich hier weten te herpakken. Maar of ze nu wezenlijk gelukkiger zijn? 

Dan staat er een jongeman op het erf. Iedereen raakt van hem in de ban. Iedereen wil bij hem zijn, door hem worden bezeten. Er gaat een mystieke kracht van hem uit. Ooit vertrok het gezin op een letterlijke manier, nu vertrekken ze pas echt.

“Het is zeldzaam in de Nederlandse theaters, maar met Sexual Healing toont het Nationale Theater dat het mogelijk is: een geslaagde, echt geestige komedie maken.” | NRC ★★★★

Regisseur Jeroen de Man over opnieuw beginnen

“Zeker een paar keer per week fantaseer ik over hoe anders te leven,” vertelt Jeroen de Man. “Mijn gezin verlaten, een nieuw gezinslid maken, een nieuw huis, een nieuwe maîtresse, een nieuwe stad of een totaal andere baan. Ik wil een stuk maken over mensen die de ballen hebben om alles anders te doen. Die op zoek gaan naar dat groenere gras van de buren. En daar misschien wel totaal teleurgesteld zullen raken, maar weten dat met risico’s nemen ook grote levensvreugde te behalen valt.”

Met de cast naar Frankrijk: On y va

Jeroen trok, als onderdeel van de repetities, met de cast naar Frankrijk om te repeteren en te filmen. De opnames maken onderdeel uit van de voorstelling. De enfants terribles van het Nederlands toneelschrijf-milieu, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, gooien Teorema van Pasolini, het tv-format Ik vertrek en de fantasieën van makers en spelers in een blender. Het resultaat is als een smoothie waaraan stiekem LSD is toegevoegd.

Opvallend taalgebruik

“Ok guys, focus pullen!” of “We laten de boel de boel en peppen hem”, maar ook “Het is gewoon people,-places-en-things-shit”. Deze zinnen uit Sexual Healing verraden direct dat de taal van Hulst en Tarenskeen opvallend is. Ze gebruiken straattaal, hipsteridioom en social-mediataal. Soms onbegrijpelijk, vaak hilarisch.
Afgelopen jaar kopte De Volkskrant: “Dit duo is in hoog tempo het Nederlandse theater linguïstisch aan het opschalen”. En dat opschalen is voor de schrijvers van groot belang. “Voor mensen van onze leeftijd (Hulst en Tarenskeen zijn uit 1987 en 1988, red.) is er een drempel om de schouwburg – dat met goud en rood fluweel beklede gebouw – binnen te lopen. Veel mensen die nooit naar theater gaan denken dat je niet binnenkomt zonder monocle en wandelstok. En dan gaan ze een keer en lopen ze vijf uur later naar buiten met het idee dat het inderdaad niks voor hen is. Daarom vinden wij het te gek dat een groot gezelschap als Het Nationale Theater jonge schrijvers nieuwe verhalen laat ontwikkelen waar onze generatie zich hopelijk ook in herkent. Toneel voor mensen met én zonder monocle!”

Website: Het Nationale Theater

Regie: Jeroen De Man
Tekst: Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
Dramaturgie: Willemijn Barelds
Regieassistent: Abdel Daoudi
Scenografie: Sarah Nixon
Kostuums: Arien de Vries
Licht: Jan Harm Wagner
Geluid: Bo Koek
Acteurs: Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Bram Suijker, Romana Vrede, Mariana Aparicio Torres, Mark Kraan en Ariane Schluter

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplank klaargezet wordt.

Lees hier het interview met de schrijvers van 'Sexual Healing'.

Lees hier het interview in het AD met Romana Vreede, Jeroen de Man en Kasper Tarenskeen

 

Recensies:

“’Sexual Healing’ is een knetterende komedie over dolende zielen.”

“De acteurs van Het Nationale Theater etaleren hun talent voor het spelen van comedy in ‘Sexual Healing’. Deze theatrale variant op tv-show ‘Ik vertrek’ is ongemeen grappig.”

“Auteurs Kasper Tarenskeen en Jan Hulst onderstrepen hun talent door een dolkomische, haarscherpe tekst af te leveren. Die wordt door regisseur Jeroen De Man met vaste hand tot rappe, knetterende scènes gesmeed, uitgevoerd door een vlekkeloos spelend ensemble.”

“Het is zeldzaam in de Nederlandse theaters, maar met Sexual Healing toont het Nationale Theater dat het mogelijk is: een geslaagde, echt geestige komedie maken.” | NRC ●●●●

 

 “De taal in ‘Sexual Healing’ is doorspekt met hipsterjargon en psychologiserende prietpraat en is daardoor verschrikkelijk raak en grappig.”

 “Hopeloos hunkeren naar geluk in een feest van uitvergroting.” | Trouw ★★★★

 

 “Geweldige acteurs spelen in Sexual Healing een ziekelijk disfunctionele familie” | de Volkskrant ★★★

  

“Een explosie van spelplezier die je als toeschouwer meesleept.” 

“Een flinke dosis televisie-reality in de stijl van ‘Ik vertrek’ en ‘Droomhuis gezocht’, haarscherp gepersifleerd.” | Noord Hollands Dagblad

 

Ook interessant voor u: