toneel

Crashtest Ibsen

Het Zuidelijk Toneel & Productiehuis Zeeland


wo 4 oktober 2023   Grote zaal

19:00 - 23:00 uur

Verkoop start do 1 juni 10:00


Drie toneelstukken van Henrik Ibsen op één avond. Lekker 4 uur bingewatchen, grijp je kans! 

In deze bingewatch voorstelling volg je het leven van de inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. Met de nodige humor en spelplezier spietsen regisseur Sarah Moeremans en haar spelers politieke aanklachten, urgente maatschappelijke kwesties, sociale ongelijkheid en andere zaken als een portie verse vis aan hun speer. 

Tussen 2013 en 2018 voegden Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee de hit van vele Oerols en theaters. In die stukken reden ze Hendrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. 

Tijd nu om de Crashtest der Crashtests te bingewatchen. ‘Crashtest Nora’, ‘Crashtest Volksvijand’ en ‘Crashtest Ik zie spoken’ zullen in één avond te zien zijn, gespeeld door een groep acteurs om je vingers bij af te likken. Leun achterover en duik mee in de theatergeschiedenis. Wij trakteren u op drie spannende afleveringen én Noorse lekkernijen.

“Crashtest Ibsen haalt veel tegelijk overhoop maar komt daar moeiteloos mee weg.”Theaterkrant ★★★★

Goed om te weten: Er zitten 2 pauzes in de voorstelling; een lange pauze met gratis consumptie en een kleine pauze in de zaal met hapje en drankje

Website: Het Zuidelijk Toneel

“Het is altijd een plezier om te kijken naar de groep zeer getalenteerde acteurs, die wel raad weten met het taalvernuft van Robbrecht. Die laat ze zeggen dat er "geen oude koeien uit de fjord" moeten worden gehaald, of bij een betwiste emotie: "Het voelt heel echt voor het toneelpersonage dat hier staat." | NRC

“Ibsen leren en je amuseren? Het kan. In deze kleine marathon krijg je een spoedcursus theatergeschiedenis en word je ook een behoorlijk spiegeltje voorgehouden: de positie van de vrouw, klokkenluiders, macht, alternatieve feiten, … Zijn we nu echt slimmer geworden dan 150 jaar geleden?” | Huidig artistiek directeur Piet Menu over deze voorstelling

 

Regie: Sarah Moeremans

Tekst: Joachim Robbrecht

Spel: Judith van den Berg, Gillis Biesheuvel, Evelien Bosmans, Joep van der Geest, Louis van der Waal, Peter Seynaeve

Kostuumontwerp: Daphne de Winkel

Vormgeving en lichtontwerp: Ruimtetijd - Theun Mosk

 

Geluidsontwerp: Timo Merkies

Lichtontwerp: Stan Bannier

Regieassistent: Kato Cornil

Productie: n’ More - Ellen van Bunnik

Technische productie: Stan Bannier en Marcel Brand

Technici: Marcel Brand, Arco Middendorp, Emile van Gils, Tom IJpelaar, Joris van Oosterhout

Artistiek advies: Piet Menu

Locatiemanager: Myrthe Blomaard

Directeur Theaterproductiehuis Zeeland: Silvie Dees

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met toekomstig artistiek directeur & regisseur Sarah Moeremans en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen.

Ook interessant voor jou: