toneel

Het Nationale Theater

Brown Sugar Baby


do 2 mei 2024   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


vr 3 mei 2024   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Let op! Deze voorstelling bevat scènes die als zeer indringend kunnen worden ervaren. Hieronder lees je meer over de inhoud van deze scènes. Tevens wordt in deze voorstelling in één scène gebruik gemaakt van stroboscopische effecten.

Het energieke Brown Sugar Baby neemt je mee naar de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een Indische jazzband maakt zich klaar voor een belangrijk optreden, maar backstage gaat er van alles mis. Een swingende en indringende voorstelling over politieke onrust, een verborgen familiegeschiedenis en jazz. Schrijver en regisseur Eric de Vroedt geeft een eerlijke en indrukwekkende kijk op het Nederlands-Indië van de jaren dertig.

Deze nieuwe (muziek)theatervoorstelling van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder) wordt gespeeld door muzikanten en acteurs, met o.a. Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht, Mariana Aparicio (winnaar Theo d'Or 2023) en Emma Buysse.

Het verhaal
1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  

Turbulent Nederlands-Indië
Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.  

"Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.” | Eric de Vroedt

Let op!
Brown Sugar Baby bevat een verhaallijn over seksueel misbruik. Dit wordt beschreven door het personage Poppie (gespeeld door Emma Buysse). Deze scènes kunnen als heftig worden ervaren.

Website: Het Nationale Theater

Tekst en regie: Eric de Vroedt

Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez 

Compositie & muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong

Kostuums: Lotte Goos

Licht: Bernie van Velzen

Dramaturgie: Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch (stage) 

Regie-assistentie: Chyramain van Kempen, Céline Amadi (stage)

Contextprogramma: Dimphna van Kempen, Martha Villada Márquez, Dyonne van Haastert, Erna van den Berg

Podcast: Laura van Zuijlen

NRC Handelsblad
- “Geweldige acteerprestaties.”
- "Een intense vertolking door Esther Scheldwacht."

Trouw
- “In Brown Sugar Baby zijn de verhaallijnen als de jazzband, veelkleurig en toch samenhangend.”
- “De Vroedt geeft familiedrama’s in de repetitiezaal het hoofdpodium en dat levert een overtuigende voorstelling op, met prachtige acteerprestaties en lekkere muziek.”

De Groene Amsterdammer
- “Een feest van een voorstelling, intelligent en schurend.”
- “(...) een glansrol voor Betty Schuurman als comédienne. In haar eentje zet zij het witte establishment op koninklijke wijze weg.”

De Volkskrant
- “Emma Buysse en Esther Scheldwacht spelen fenomenaal.”
- “Vakkundig wordt de hiërarchische maatschappij van voormalig Nederlands-Indië door middel van diverse rollen vertolkt.”

 

Aflevering 3 van 'Talk Dirty To Me' verkent verschillende verschijningsvormen van exotisme, naar aanleiding van de voorstelling Brown Sugar Baby. Die speelt zich af in 1935 op het Nederlands-Indische eiland Java. Zag exotisme er toen hetzelfde uit als nu? En welke rol speelt het in de familielijn van Eric de Vroedt? Met regisseur Eric de Vroedt en programmamaker Rehana Ganga.

Klik hier om hem te beluisteren!

Ook interessant voor jou: