dans

Holland Dance Festival presenteert Bow

Jeon Misook Dance Company


wo 5 februari 2020   Grote zaal

20:00 - 21:05 uur

Bestel snel


Zuid-Koreaanse dansvoorstelling over de Aziatische traditie van het buigen

  • Slechts in enkele theaters in Nederland te zien
  • Choreografie door één van Korea’s meest toonaangevende choreografen: Jeon Misook

Holland Dance Festival biedt een venster op de wereld. Niet alleen in dansstad Den Haag, haar thuisbasis, maar in heel Nederland. Zo presenteren zij dit seizoen, exclusief voor Nederland, de tournee van ‘Bow’, een voorstelling over de Aziatische traditie van het buigen, uitgevoerd door de Zuid-Koreaanse Jeon Misook Dance Company.

Is buigen slechts een welkomstgebaar of heeft het een diepere betekenis? Dans in Korea kent niet alleen een eeuwenlange traditie, Zuid-Korea heeft ook één van de meest levendige hedendaagse dansscenes ter wereld. Choreografe Jeon Misook, één van Korea’s meest toonaangevende choreografen, is hier hét voorbeeld van. Holland Dance Festival haalt haar nu voor het eerst naar Nederland en toont haar productie ‘Bow’, waarin de buiging centraal staat.

Website: Holland Dance Festival

Jeon Misook werd geboren in Korea en volgde een dansopleiding aan de Contemporary Dance School in Londen. In 1981 begon ze haar carrière als choreograaf en in 1998 richtte ze haar eigen gezelschap op: de Jeon Misook Dance Company. Misooks werk staat bekend om de gedetailleerde structuur en compositie, de onverschrokken en tegelijkertijd delicate thematiek, de verbluffende muzikaliteit en de logische verbinding tussen beweging en thema. De bewegingstaal die ze in haar voorstellingen gebruikt, lijkt op het eerste gezicht vertrouwd en afgeleid van de klassieke dans, maar is vaak beïnvloed door Aziatische vechtsporten en traditionele gebaren. Binnen haar gezelschap omringt Misook zich met virtuoze dansers, van wie ze de fysieke grenzen keer op keer verlegt en van wie ze de fijnste nuance of intentie weet te interpreteren. Misook belicht de thematische onderwerpen in haar voorstellingen zo gedetailleerd dat ze haar publiek vaak recht in het hart raakt.

Bow gaat over een typisch Aziatische traditie: het naar elkaar toe buigen. De buiging is in de oosterse cultuur een wijdverbreid gebaar. Het is een handeling vol schoonheid die zowel beleefdheid als respect toont. Hoewel het gaat om een eenvoudig gebaar gaan hierachter complexe betekenissen, verbanden, toespelingen en symbolen schuil die een buitenstaander niet kan waarnemen. Zo geeft de (hellings)hoek van de buiging uiting aan de hiërarchische relatie tussen twee personen of aan blijk van respect voor een ouder persoon. Door alle connotaties die met deze complexe vorm van communicatie samenhangen te bevragen en het gebaar eindeloos te herhalen, transformeert Misook deze gedragscode – die in eerste instantie schoonheid en harmonie oproept – tot iets verrassends revolutionairs. Een spanning die in eerste instantie nauwelijks waarneembaar is, uitgroeit tot oprechte rebellie en de handeling zelf uiteindelijk ter discussie stelt.

Holland Dance Festival: de top van de internationale dans
De zeventiende editie van het Holland Dance Festival vindt plaats van 22 januari tot en met 8 februari 2020. Gedurende drie weken staat Den Haag volledig in het teken van de internationale dans. In totaal zijn in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in verschillende theaters in Den Haag te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Een groeiend aantal van de festivalproducties is bovendien ook in Amsterdam, Rotterdam en Delft te zien én deze komende editie voor het eerst eveneens in Tilburg.

Choreograaf: Jeon Misook
Muziek: Bow, Sinawi gecomponeerd door Kim Jaeduk
Lichtontwerp: Kim Jungwha
Kostuumontwerp: Choi Insook
Ondersteund door: Seoul Afdeling van de Int'l Dance Council CID-UNESCO
Gefinancierd door: Arts Council Korea, PAMS (Performing Arts Market in Seoul)

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplank klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: