'Une soirée spectaculaire' vol liefde, haat en angst voor misplaatste grappen.
Last van een ochtendhumeur? Soms een hekel aan alles en iedereen: de politiek, de mede-weggebruikers, de gasten in de Slimste Mens? Jaloers op een kluizenaar die zich verstopt in de uitgestrekte bossen van Alaska?
Herkenbaar? Dan ben je toe aan deze Mission Molière, een radicale bewerking van de Franse komedie De Mensenhater. 350 jaar na de dood van Frankrijks meest beroemde toneelschrijver geven regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht via Molière hun visie op humor, hypocrisie en goedbedoelerigheid. Verwacht een staalkaart van de lach: van gifgroen tot bevrijdend.
Bitterheid, jaloezie, haat en cynisme zijn niet de emoties die we snel laten zien omdat je je er meestal niet populair mee maakt ‑tenzij je Hans Teeuwen heet. Brave burgers houden liever de schijn van optimisme en welwillendheid op, op de werkvloer, thuis, bij de sportclub.
Een echte misantroop veegt zijn kont af met al dat ‘leuk joh’ en die goedbedoelerigheid. Hij haat en hekelt alle sociale hypocrisie met gifgroene humor en maakt en passant ook zichzelf onsterfelijk belachelijk. Daarom nemen we Molière’s Mensenhater als startpunt, maar doen er helemaal ons eigen ding mee.
Website: Het Zuidelijk Toneel
Regie: Sarah Moeremans
Tekst: Joachim Robbrecht
Spel: Gillis Biesheuvel, Alicia Boedhoe, Joep van der Geest, Julia Ghysels, Keja Klaasje Kwestro, Louis van der Waal
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Artistiek advies: Piet Menu
Geluidsontwerp: Timo Merkies
Decorontwerp: Dennis Vanderbroeck
Over Het Zuidelijk Toneel:
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.
Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.
Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.
Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. In 2022 werkt Het Zuidelijk Toneel rondom het thema Normaal.
Artistiek leider Piet Menu over deze voorstelling: "Sarah en Joachim bijten zich vast in repertoire en confronteren de schrijver met onze tijdsgeest. Het resultaat: een bijtende spiegel die ons slaat, zalft en heerlijk doet lachen.”
Sarah Moeremans
Sarah trad in 2021 toe als vaste regisseur en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel. Van 2017 tot 2020 was ze deel van de artistieke staf van Oostpool. Daar maakt ze vanuit de vraag 'What's in a fairytale?' de voorstellingen Robin Hood, Bambi en De Rattenvanger. Sarah’s werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Ze had haar eigen collectief Moeremans&Sons en van 2013 tot 2016 was ze huisregisseur bij het Noord Nederlands Toneel. Sinds 2013 werkt ze met schrijver Joachim Robbrecht.
Joachim Robbrecht
Joachim is schrijvend regisseur en belicht in zijn werk de donkere hoeken van de Nederlandse cultuur en Europese geschiedenis op satirische wijze. Oorlog, liefde, kolonialisme en migratie zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Samen met Sarah Moeremans werkte hij aan vele voorstellingen en naast What’s in a fairytale?! maakten zij furore met de Crashtest Ibsen-reeks: een serie van radicale bewerkingen van de samenlevingsdrama's van Ibsen.
+
+
= € 24,00
(excl. € 3,25 boekingskosten per boeking)
za 27 mei 2023 Grote zaal
20:00 uur
Travis doet inzichten op over het leven van zwarte mensen in Amerika en Europa. In zijn laatste reis naar Chicago blikt hij terug op zijn leven, familie en de wereld waarin zij niet lijken te passen.
Meer info »
Een hypermoderne Shakespeare over de gespannen verhouding tussen volk en politiek. Coriolanus stelt zich verkiesbaar voor het hoogste ambt, maar haar politieke vijanden hitsen de burgers op.
Meer info »