dans

Igone de Jongh

I


vr 21 januari 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Top-ballerina Igone de Jongh danst vol overgave en vakmanschap en vertelt over haar leven

Igone de Jongh: prima ballerina, gelauwerd en bejubeld voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet en muze van de wereldvermaarde choreograaf Hans van Manen. De gelukkigen die haar in levende lijve hebben zien schitteren zijn daarvoor in de auto, trein of vliegtuig gestapt. Zij was tot nu toe alleen te bewonderen in gerenommeerde opera- of ballethuizen in New York, Parijs, Sint Petersburg of Amsterdam.

Sinds kort geniet Igone van de nazomer van haar imposante loopbaan en wil ze graag haar publiek in alle windstreken van het land ontmoeten. Dit liet langer op zich wachten dan gepland, maar het afgelopen jaar koos Igone ervoor niet stil te zitten, maar te blijven dansen, onder andere een speciale corona-voorstelling in Carré. Ook verscheen haar autobiografie en kwam de documentaire ‘En als beloning zweef je’ uit.

In haar eerste grote theatertournee danst ze de meest spannende choreografieën uit haar repertoire. Vol overgave en vakmanschap. Soms alleen op het toneel, soms samen met een partner of partners, soms live begeleid door muziek. Igone: ‘Het afgelopen jaar heeft meer dan ooit laten zien hoe we elkaar en menselijk contact nodig hebben, ik kijk er dan ook bijzonder naar uit u te ontmoeten.’

Igone vertelt tijdens de voorstelling over haar leven als danseres. Een leven van ontbijten, lunchen en dineren met een enkel blaadje sla, moordende repetities, kapotte voeten, maar ook van premières in het pluche met koningen en koninginnen. En dat terwijl er ondertussen gewoon boterhammetjes gesmeerd moesten worden voor haar kind.

Igone gaat letterlijk en figuurlijk met haar publiek in gesprek. De danskunst toegankelijk maken, aanraakbaar, met allure en zonder een concessie te doen aan de hoogste kwaliteit.

Regie: Ruut Weissman
Lichtontwerp: Jantje Geldof
Producent: Senf Producties i.s.m. The Fame Game Initiatives

Ook interessant voor jou: