toneel

De Indië Monologen

Thom Hoffman, Bodil de la Parra en Ellen Deckwitz


wo 13 februari 2019   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


  • Unieke theateravond met Nederlands-Indië als centraal thema
  • Thom Hoffman, Bodil de la Parra, Ellen Deckwitz e.a.

70 jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië staat onze koloniale geschiedenis volop in de belangstelling. Tegenwoordig hebben bijna 2 miljoen Nederlanders een Indische achtergrond. Hoe werkt die geschiedenis door in ons land, en in onze levens? En hoe willen we ons tot die geschiedenis verhouden? De Indië Monologen is een unieke theateravond met wisselende combinaties van gasten en met Nederlands-Indië als centraal thema.

Elke editie van ‘De Indië Monologen’ presenteert een uitgelezen gezelschap sprekers, allen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië. In Deventer komen o.a. schrijver/acteur/fotograaf Thom Hoffman, actrice Bodil de la Parra en columnist en journalist Ellen Deckwitz hun eigen verhaal vertellen. Vaste muzikale kern van De Indië Monologen zijn Astrid Seriese en gitarist Erwin van Ligten. De regie is in handen van Bo Tarenskeen.

Thom Hoffman is vooral bekend van films (De Vierde Man, Zoeken naar Eileen, de Avonden, Zwartboek) en TV (Het Wassende Water, De Co-assistent, Dokter Tinus). In 1995 speelde hij in In Naam der Koningin, een serie over de Atjeh-oorlog. In de toneeladaptatie van Max Havelaar in 2005 speelde hij de titelrol.

Minder bekend is dat Hoffman een sterke affiniteit heeft met Nederlands-Indische geschiedenis. In 2009 doceerde hij aan de Universiteit van Tilburg, en in 2015 aan de TU Delft, over het Nederlandse koloniale verleden in Zuid-Oost Azië. Door tal van historische beelden, teksten en documenten ontwikkelde Hoffman, aanvankelijk een hartstochtelijk Tempo Doeloe-liefhebber, een kritischer visie.

Voor Meulenhoff schrijft Hoffman in 2019 op persoonlijke wijze over zijn ontdekking van de meer verborgen geschiedenis van Nederlands-Indië. Voor het Wereldmuseum Rotterdam stelt hij voor 2019 een integrale Indische fototentoonstelling samen. De catalogus ervan zal verschijnen bij W-Books. Verder is Hoffman initiatiefnemer van BBNI, de Beeldbank Nederlands- Indië, een samenwerking met 15 nationale musea (dec. 2019 online).

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast uw borrelplank en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplak klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: