toneel

Het Indisch Interieur

met o.a. Hans Dagelet, Mingus Dagelet, Bodil de la Parra


vr 11 november 2022   Grote zaal

20:00 uur

Verkoop start za 3 september 10:00


Hoe het Indische oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders.

We zijn gedurende een avond en nacht getuige van een Indische familie waarvan de pater familias (Hans Dagelet) probeert zijn erfenis te verdelen onder zijn kinderen (Bussemaker, De la Parra, Tarenskeen), kleinkinderen (Mingus Dagelet) en aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds doorwerkt in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij.

Bo Tarenskeen schreef met Het Indisch Interieur een scherp familiedrama. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die verhalen aan te horen. Drie generaties Indo’s én hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma dat allesbehalve afgerond is.

Volgens het NIOD hebben 2 miljoen Nederlanders een Indische achtergrond. Het is dus een groot raadsel dat deze geschiedenis tot voor kort geen grotere plek heeft ingenomen in ons nationale bewustzijn. Het ‘Indisch Zwijgen’ is een hardnekkig cliché, want er blijkt net zo hard sprake te zijn van een ‘Nederlands Verzwijgen’.

Tekst en regie: Bo Tarenskeen
Cast: Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet, e.a.
Producent: Stichting De Tienduizend Dingen, Olivier Schneider
Coproducent: Theaterfestival Boulevard
Partner: Prins Bernhard Cultuurfonds, Theaterbureau De Mannen

>De aandacht voor ons Indische verleden lijkt de laatste jaren eindelijk op een diepgaandere manier te zijn wakker gekust, met een film als De Oost, de boeken van Alfred Birney en het werk van David Van Reybrouck.

>Het Indisch Interieur is een samenwerking met Theaterfestival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch, waar het in première zal gaan rondom de jaarlijkse Indië Herdenking.

>Bo Tarenskeen studeerde wijsbegeerte en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn en deed zijn theateropleiding aan het RITS in Brussel.

>Tarenskeen maakte eerder De Indië Monologen (2019).

Ook interessant voor jou: