dans

Inleiding Introdans


vr 22 mei 2020   Panorama Foyer (2e etage)

19:00 - 20:00 uur

Afgelast


vr 22 mei 2020   Grote zaal

20:00 - 21:55 uur

Afgelast


De voorstelling Icoon van Introdans wordt afgelast. De Deventer Schouwburg volgt de voorschriften vanuit de overheid met betrekking tot het coronavirus. Dit betekent dat alle voorstellingen, concerten, activiteiten en evenementen tot 1 juni afgelast worden.

Kaartkopers worden door ons geïnformeerd. Wij doen onze uiterste best de voorstelling naar een latere datum te verplaatsen. Lees meer.

 

  • Vijf choreografieën van Lucinda Childs
  • Kilar, Canto Ostinato, Concerto, Chairman Dances & Petricor

Lucinda Childs is een van de iconische ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is volstrekt uniek. Op abstracte, bijna mathematische wijze creëert de ‘koningin van de minimal dance’ met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken.

"Introdans Icoon feliciteert Lucinda Childs met een krachtig en wervelend vijfluik uit haar oeuvre" | Volkskrant ★★★★

Introdans is het enige Nederlandse gezelschap dat haar werk mag uitvoeren. In juni 2020 wordt Childs 80 jaar. Reden voor Introdans om haar bijzondere werk centraal te stellen in het hommageprogramma ICOON, met daarin enkele van de mooiste parels uit haar omvangrijke oeuvre. Een unieke voorstelling rond een unieke danspersoonlijkheid!

Website: Introdans

Kilar
Kilar is het eerste werk dat Lucinda Childs, in 2013, speciaal voor Introdans creëerde. De choreografie is een ingenieuze interactie met het Piano Concerto van (film)componist Wojciech Kilar. Childs’ bewegingstaal imponeert door de sprankelende, abstracte, pure danspatronen die haar handelsmerk zijn. Daarbij heeft ze zichzelf op een voor haar nieuwe manier uitgedaagd door de dansers in crinolines en met kubussen van staaldraad te laten dansen. Dat levert niet alleen veel mooie beelden op, maar geeft haar werk ook een romantische ´touch´.

Canto Ostinato
Na Kilar creëerde Childs voor Introdans Canto Ostinato, dat bij de première in 2015 met veel gejuich werd ontvangen. ‘Simpel, puur en prachtig’, aldus een recensent. Childs liet zich voor dit werk inspireren door delen uit de beroemde, gelijknamige compositie van Simeon ten Holt. De choreografie kenmerkt zich door een bedrieglijke eenvoud: simpele looppassen, lage sprongetjes, strakke formaties. Maar schijn bedriegt. De continu verschuivende patronen, richtingen en ritmes getuigen van een geniale inventiviteit en eisen van de dansers het uiterste.

Concerto
‘Een elektriserend werk dat als een wervelwind aan je voorbijtrekt.’ Zo werd Childs’ Concerto in 2007 in Nederland ontvangen. Concerto is misschien wel haar meest ‘balletteske’ choreografie. In continu wisselende formaties jaagt Childs de acht dansers over het toneel, op de voortstuwende muziek van Henryk Mikołaj Górecki. Met uiterst kleine variaties en verschuivingen creëert ze een caleidoscopisch juweel: op het oog heel eenvoudig, maar o zo geraffineerd en meesterlijk.

Chairman Dances
Chairman Dances, dat Introdans in 2009 op het repertoire nam, is een ruimtelijk dansfeest, op de gelijknamige compositie van John Adams. In de choreografie – onderdeel van de veel bejubelde opera Nixon in China – gaan de dansers een bruisend, fascinerend spel aan met de swingende muziek van minimalist Adams. De repetitieve bewegingen hebben een magisch, poëtisch effect en zijn tegelijkertijd hemelbestormend virtuoos. ‘Louterend mooi’, zoals NRC Handelsblad schreef.

Petricor
De jongste creatie van de ‘koningin van de minimal dance’ is Petricor. De wereldpremière is onderdeel van het Introdans-programma MODERNE MEISJES (september 2018). Childs liet zich voor haar nieuwste choreografie inspireren door de gelijknamige compositie van Ludovico Einaudi, bekend van onder meer zijn muziek voor de Franse filmhit Intouchables. Het stuk is afkomstig van zijn album Elements en speciaal voor Introdans schreef de Italiaanse componist een nieuw arrangement voor piano en strijkers. ‘Petricor’ is de geur die vrijkomt wanneer regen op droge grond valt. Het woord komt uit het Oudgrieks: πέτρα (petra) betekent ‘steen’ en ἰχώρ (ichor) staat volgens de Griekse mythologie voor ‘het bloed van de goden’. De Franse ontwerper Dominique Drillot tekende voor het decor-, kostuum- en lichtontwerp van Petricor.

Een van de meestbelovende dansproducties van 2020 - Het Parool

"Pijn, angst en eenzaamheid liepen als een rode draad door het leven van Frida Kahlo. De Mexicaanse kunstenares wist dat vorm te geven op schilderijen, waarmee ze wereldwijd faam verwierf. Voor Annabelle Lopez Ochoa is Kahlo een bron van inspiratie: haar zelfportretten, haar taboedoorbrekende leefstijl, maar vooral het feit dat ze zulk compromisloos werk maakte. Die elementen zien we terug in het nieuwe ballet dat Lopez Ochoa presenteert bij het Nationale Ballet in Amsterdam.

Ongelooflijk omvangrijk is het oeuvre van Lucinda Childs, de ‘koningin van de minimal dance’, die in de jaren zestig van de vorige eeuw in New York begon met dans maken en daar tot op de dag van vandaag mee doorgaat. Introdans in Arnhem is het enige Nederlandse gezelschap dat werk van haar uitvoert en ze heeft er ook nieuwe choreografieën gemaakt. Ter ere van haar 80ste verjaardag danst Introdans nu vijf Childscreaties in één programma. Muzikaal gezien impliceert dat een combinatie van Mikolaj Gorècki, Ludovico Einaudi, Wojciech Kilar, John Adams en Simeon ten Holt."

Ook interessant voor u: