toneel

Mevrouw Ogterop

Jij bent van mij - de kant van Ada


do 25 januari 2024   Kleine zaal

20:30 uur

Verkoop start do 1 juni 10:00


De theatermonoloog 'Jij bent van mij - De kant van Ada', gespeeld door Lotte Dunselman, vertelt Ada's verhaal in de zaak van Marianne Vaatstra. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij...

In 1999 werd Marianne Vaatstra op zestienjarige leeftijd verkracht en vermoord. De moordenaar, een 45-jarige veehouder, werd pas dertien jaar later gearresteerd. In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). De roman is gebaseerd op de zaak Vaatstra, maar vertelt een eigen verhaal over moordenaar Tille, zijn vrouw Ada, hun kinderen en het dorp. 

Deze theatermonoloog 'Jij bent van mij' vertelt de kant van Ada. Dertien jaar lang wist zij van niks, of wel? Had ze kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? In welke werkelijkheid leefde ze? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door, nadat zoiets uitkomt? 

Bedenker en actrice Lotte Dunselman (speelt Ada):
“Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij allemààl in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Driedelige serie
‘Jij bent van mij - de kant van Ada’ is onderdeel van een serie van drie voorstellingen over het spelen van rollen die Lotte Dunselman voor Mevrouw Ogterop ontwikkelt:

“In dat spelen schuilt voor mij iets essentieels. Iedereen neemt in het dagelijkse leven nemen rollen aan en krijgt rollen toebedeeld. Die rollen stellen ons in staat om samen te leven met anderen, om aspecten van onze persoonlijkheid uit te leven én te verbergen. En als de werkelijkheid te zwaar wordt, zoals voor Ada, is fantasie vaak een redmiddel. Haar huis werd het podium voor een toneelstuk dat aan de waarheid geen ruimte bood.”

 

Website: Mevrouw van Ogterop

Tekst: Peter Middendorp

Concept en spel: Lotte Dunselman

Live muziek: Isa Zwart

Regie: Ria Marks

Over Mevrouw Ogterop
Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. De producties zijn toneelmatig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Over Peter Middendorp
Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs), een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Sinds 2012 is Middendorp ook columnist bij de Volkskrant.

Over Lotte Dunselman
Lotte Dunselman speelt onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, NTGent, Dood Paard, Toneelschuur Producties, Het Zuidelijk Toneel en tgECHO.
Sinds 2021 is zij artistiek leider, maker en actrice bij Productiehuis Mevrouw Ogterop.
Voor de rol van Anna in De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en tgECHO werd Lotte in 2020 genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Voor haar rol in Volpone, door Dood Paard, ontvangt Lotte in 2017 de Colombina. De solovoorstelling Zotte Zorgen wordt in 2011 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

De pers over de roman ‘Jij bent van mij’ - Peter Middendorp 

"Een geweldig vernuftige roman. (...) Het ijzersterke Jij bent van mij blijft nog lang onder je huid zitten." (NRC HANDELSBLAD ★★★★★)

 "Een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie." (HET PAROOL)

 "Een meesterlijke proeve van taal- en stijlbeheersing." (TROUW)

 "Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, die een wonder heeft verricht, het wonder van de literatuur: de ongemakkelijke vereenzelviging met een zogenaamd monster. Jij bent van mij is een lange, koude huivering." (TOMMY WIERINGA)Ook interessant voor jou: