toneel

Johanna ter Steege, Hans Croiset e.a.

De Vader


wo 5 april 2017   Grote zaal

20:15 uur

Bestel snel


Wegens ziekte van een van de acteurs is de voorstelling De Vader van donderdag 12 januari verplaatst naar woensdag 5 april. Bezoekers die kaarten hebben voor de voorstelling worden hierover persoonlijk geinformeerd.

De Vader is een internationaal bejubelde voorstelling over alzheimer. Volgens theatercollega's de toneelhit van 2017.

  • ‘Le Père’ werd geschreven door de Franse auteur Florian Zeller en bekroond met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière
  • De Vader/The Father is één van de grootste theaterhits van de afgelopen jaren op West End
  • Bestel kaarten voor de inleiding om 19.00 uur om je voorstelling nog intenser te ervaren

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde tapdanser die samenwoont met zijn dochter Anne en haar man Antoine. Of is hij een gepensioneerd bouwkundig ingenieur die bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? En waar is zijn horloge? Het ligt niet op de plek waar het zou moeten liggen.

In het pijnlijk-geestige ‘De Vader’ zien we de verwarring van iemand met alzheimer. Langzaam maar zeker glijdt André weg in een mistige wolk, waarin de wereld die hij eens zo goed kende zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip te houden op zijn leven, dat stukje bij beetje uiteenvalt zonder dat hij begrijpt waarom.

Zijn ziekte, onrust en paniek raken ook zijn omgeving. Dochter Anne probeert haar vader bij te staan, maar hoe help je iemand die steeds verder wegraakt? Het zorgt voor herkenbare situaties die schuren, maar ook komisch kunnen zijn.

Bestel nu kaarten voor de Vader met Johanna ter Steege en Hans Croiset.

Website: De Vader

 

Het Parool 

"Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld; Hans Croiset (81) levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. In deze tragikomische voorstelling worden het verdriet en de verwarring van dementie op een bijzondere wijze invoelbaar gemaakt."

De Volkskrant 

"Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset."

NRC 

"Op eenvoudige, maar zeer efficiënte wijze sleept ‘De Vader’ kijkers het hoofd binnen van een alzheimerpatiënt."

De inleiding voor De Vader wordt gegeven voor Drs. W.P. (Wenny) van der Hee. Als docent, bestuurder en mantelzorgondersteuner is zij nauw betrokken bij de zorg voor mensen met dementie. 

Wenny groeide op in Hoek van Holland en studeerde in Utrecht. Tegenwoordig is zij woonachtig in Hendrik-Ido-Ambacht samen met haar echtgenoot en twee volwassen zonen. 

In de afgelopen 10 jaar kreeg zowel haar vader als haar schoonmoeder dementie waardoor zij alle facetten van deze ziekte van nabij leerde kennen in de thuissituatie en in het verpleeghuis. Vanuit deze ervaring startte zij haar vrijwilligerswerk om de kennis over dementie te vergroten en daarmee de levenskwaliteit van alle betrokkenen bij deze ziekte.

Met bevlogenheid ondersteunt zij nu anderen als regio-bestuurslid van Alzheimer Nederland, begeleider van dialoogbijeenkomsten over Vrijheid & Veiligheid bij dementie, trainer voor het project SamenDementievriendelijk en begeleider van een lotgenotengroep. Daarnaast is ze politiek actief. 

Script: Florian Zeller

Vertaling: Jolijn Tevel

Regie: Gijs de Lange

Ook interessant voor jou: