toneel

Jon van Eerd

Zo vader zo zoon


do 9 februari 2023   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Harrie Vermeulen is er weer. En hoe!

Met ‘Zo vader zo zoon’ waait er een wervelwind van dolkomische en hilarische situaties door het theater. Onbetaalbaar grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen, brengen Harrie Vermeulen tot een ongekend komisch hoogtepunt. Jon van Eerd laat zich wederom van zijn meest grappige kant zien, met aan zijn zijde onder andere Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé.

Harrie Vermeulen woont bij zijn succesvolle zoon in huis. Maar, hoe slim en geslaagd zoonlief ook is in het zakenleven, zo naïef is hij dat privé. Zijn arrogante en zelfingenomen secretaresse is vastberaden junior aan de haak te slaan en daar kan ze de kritische ogen van vader Harrie niet bij gebruiken. Ze haat Harrie en doet er dan ook alles aan om hem het huis uit te krijgen. Er is vast wel een datingsite voor ouderen om hem aan een oud besje te haken.

Maar Harrie zou Harrie niet zijn als hij er geen stokje voor zou steken. Hij laat zich niet zomaar uit het lood slaan. Bovendien heeft hij een veel betere, en vooral lievere vrouw voor zijn zoon op het oog. Harrie bedenkt een ingenieus plan om de heks in één klap te lozen én tegelijkertijd een leuke schoondochter te krijgen. Hiervoor roept hij de hulp in van een oude, vertrouwde vriend. De twee mannen stellen alles in het werk om de verfoeide feeks flink te laten blunderen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de ogen van junior moeten openen. Een klein duwtje in de goede richting van de lieftallige schone die ze hebben geselecteerd en alles komt vast wel goed; vervelende haaibaai de laan uit, Harrie kan bij zijn zoon blijven wonen en junior wordt zielsgelukkig met de liefste vrouw van de wereld.

Maar die route blijkt niet zonder heel wat drempels, hordes, stoplichten, hefbomen, en andere obstakels. Zeker niet als zoonlief ook nog een aardige duit in het zakje doet!

Voor iedere vader die zich vader voelt en voor ieder kind dat er mee moet leven.

Website: Pretpakhuis

Cast

Jon van Eerd | Joey Schalker | Nandi van Beurden | Arie Cupé en anderen

 

Creatives

Regie: Caroline Frerichs | Script: Jon van Eerd

 

Fotograaf 

Lesley Pols

Harrie Vermeulen, dé creatie van acteur Jon van Eerd is terug. Dit keer staat een vader-zoon relatie centraal in de avonturen van het grappigste personage van Nederland. Ook in deze nieuwe voorstelling trakteert Van Eerd het publiek weer op veel hilarische avonturen en belevenissen.

Voor acteur en schrijver Jon van Eerd is zijn creatie van Harrie Vermeulen een voortdurende bron van inspiratie. “Vorig jaar in de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’ had Harrie een neef. Toen ik die voorstelling aan het schrijven was, had ik al het idee dat het heel leuk zou zijn als Harrie een zoon had”, vertelt Jon van Eerd. “Dan begint het te borrelen en te bubbelen en na anderhalf, twee jaar later is daar de voorstelling ‘ZO VADER ZO ZOON.” Dat schrijven doet Jon veel op de achterbank van de auto. “Tijdens een tournee zijn we natuurlijk veel onderweg en met files helemaal. Ik laat me rijden en kan zo die verloren tijd gebruiken om te schrijven”, vertelt hij.

In ZO VADER ZO ZOON woont Harrie in bij zijn succesvolle zoon. Hoe succesvol in zijn werk, in de liefde is zijn zoon een stuk minder handig. Zijn arrogante secretaresse wil hem aan de haak slaan maar daar steekt Harrie een stokje voor. Hij heeft namelijk een veel lievere vrouw voor zijn kind op het hoog. Harrie bedenkt een plan om haar flink te laten blunderen maar uiteraard laat de dame dit niet zomaar gebeuren en ontstaat er een flinke strijd. Dit resulteert in een reeks hilarische gebeurtenissen, spraakverwarringen en intriges. Gaat Harrie’s plannetje werken?

De zoon van Harrie Vermeulen wordt gespeeld door Joey Schalker. Hij is inmiddels een vaste acteur van de Harrie Vermeulen-reeks. Dat geldt ook voor Arie Cupé die vaak van de partij is. Nieuw dit jaar zijn Nandi van Beurden en Susanna Pleiter. Dat Nandi meedoet, heeft niks te maken met haar succes in ‘Op zoek naar’. “Ik zag haar een paar jaar geleden en was gelijk geraakt door haar talent”, vertelt Jon van Eerd. Voor hij gaat schrijven, gaat hij uitbreid met zijn acteurs praten. “Vooral met Nandi en Suzanna waar ik nog niet mee gewerkt heb. Op deze manier schrijf ik een rol die goed bij ze past. Joey en Arie zijn oud-gedienden en met hen kan ik inmiddels lezen en schrijven.”

Voor Jon van Eerd blijft het genre komedie nog altijd bovenaan staan. “Het is vooral de techniek die me hierin zo aanspreekt”, zegt hij. “Je maakt direct contact met het publiek en je weet ook gelijk of het aanslaat. En”, vervolgt hij. “Niets is zo leuk als mensen laten lachen. Er even voor te zorgen dat ze hun zorgen vergeten. Als dat lukt dan ben ik blij. Het moet een feestje zijn, daar gaan we voor.” ZO VADER ZO ZOON is weer anders dan de andere voorstellingen over Harrie Vermeulen. “Er zitten veel tekstuele grappen in, maar natuurlijk zijn de visuele en absurdistische elementen weer als vanouds aanwezig”, legt Jon uit.

Ook interessant voor jou: