jeugd & familie

Juffenballet 6+


vr 4 november 2022   Grote zaal

19:00 uur

Verkoop start za 3 september 10:00


Over de geheime wereld achter het schoolbord

De schooljuf. Een vertrouwd figuur die dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Wat is het geheime leven achter het schoolbord?

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

Gooi de heksen van Roald Dahl, Harry Potter, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien. Een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Juffenballet is een nieuwe theatertekst van Moniek Merkx en wordt geregisseerd door René Geerlings.

Juffenballet was een hit in 2020, maar kon de tournee helaas niet afmaken vanwege de corona lockdown. In najaar 2022 komt de voorstelling op veler verzoek terug naar de theaters! 

 

“Sprankelende grote zaalvoorstellingen vol heksen, humor en sprookjesbeelden” | Trouw ★★★★


“Overweldigende totaaltheater met fenomenale juffen” | Scenes ★★★★

De pers over Juffenballet:

“Sprankelende grote zaalvoorstellingen vol heksen, humor en sprookjesbeelden” | Trouw ★★★★
“Juffenballet is een heerlijk brutale, uitbundige parodie op het Nederlandse schoolsysteem” | Theaterkrant
“Overweldigende totaaltheater met fenomenale juffen” | Scenes ★★★★
“Opzwepende songs geven de voorstelling vleugels” | NRC ★★★

René Geerlings (concept en regie):

“Als je 6 jaar bent, draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van anderen. Vooral als ze volwassen zijn. Juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is tegenwoordig al lang geen sprookje meer. Hoog tijd dus voor een gul en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Ook vind ik het belangrijk om de kracht van verbeelding te laten zien in een tijd van marktwerking en prestatiedruk.“

 

Moniek Merkx (tekst):

“Het leek me goed om de school als een soort sprookjesachtig koninkrijk te zien, waar de juffen strijden om aandacht en macht. Op de school Zonderland zijn de juffen meer bezig met eigenbelang en ruzie maken, dan met de kinderen goed lesgeven. Ik heb er plezier in om een spannend Harry Potter-meets-Shakespeare spel te schrijven en hoe dan ook de kinderen te laten winnen.”

 

Idee, regie: René Geerlings

Tekst, advies: Moniek Merkx

Choreografie: Cecilia Moisio

Compositie: Reinier van Harten

Spel, zang en dans: Raymonde de Kuyper, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Serano Pinas, Luuk Weers, Yulia Kalinchenko, Katarzyna Sitarz, Henke Tuinstra

Decor: Sanne Danz

Kostuums: Judith de Zwart

Lichtontwerp: Remko van Wely

Dramaturgie: Judith Faas

Kap & Grime: Judith Tessa Hornsta

Juffenballet werd in 2019 samen met Theatergezelschap BonteHond gemaakt.

Ook interessant voor jou: