toneel

King Lear

Huub Stapel, Wilfried de Jong e.a. | Toneelgroep Maastricht


zo 2 december 2018   Grote zaal

16:00 - 19:00 uur

Laatste kans


Gekonkel, verraad en klaterende taal

  • Sterrencast met Huub Stapel als King Lear, Wilfried de Jong als de nar, Porgy Franssen, Dirk Roofthooft, Sylvia Poorta e.a.
  • Tekst van William Shakespeare bewerkt door Jibbe Willems
  • NB De in de brochure gecommuniceerde aanvangstijd van 14.30 uur is wegens technische redenen (duur opbouw decor) verplaatst naar 16.00 uur. De voorstelling duurt ongeveer 3 uur inclusief pauze. In de pauze kunt u heerlijke zelfgemaakte hartige snacks kopen. Kaartkopers worden op de hoogte gebracht van de aangepaste aanvangstijd.

King Lear is een klassieker die u gezien moet hebben. Bol van gekonkel en verraad, van onrecht en verderf, van doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal. 

De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.

Regisseur Serve Hermans heeft een voorliefde voor voorstellingen met beeldende ensceneringen en veel acteurs. In 2015 bracht hij samen met Jibbe Willems een veelgeprezen, muzikale Othello naar de theaters. “Jibbe Willems schaart zich in één klap onder de grote Shakespeare-vertalers. Scherp, geestig, verbluffend snel schakelend tussen rauw en poëtisch”, aldus Trouw.

"Ook Porgy Franssen als Gloster, wiens ogen uitgestoken worden, geeft zijn rol een oprechte tragiek. Als hij met zijn eigen, ook al verstoten zoon Edgar alias Arme Tom tastend naar de uiterste rand van de kliffen van Dover doolt, is dat indrukwekkend: de toeschouwer ziet de duizelingwekkende diepte voor zich. Franssen acteert zo knap alsof hij die diepte ook ziet, in zijn blindheid." | ★★★ NRC HANDELSLAD

Website: Toneelgroep Maastricht

Met: Huub Stapel, Wilfried de Jong, Porgy Franssen, Dirk Roofthooft, Sylvia Poorta, Hans Trentelman, Dries Vanhegen, Mieneke Bakker, Louis van Beek, Hans van Leipsig en Elisabeth De Loore

Tekst: William Shakespeare

Bewerking: Jibbe Willems

Regie: Servé Hermans

Producent: Coproductie Toneelgroep Maastricht, Theater aan het Vrijthof en Senf Theaterpartners

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks. 

Bestel nu alvast uw borrelplank en wij zorgen dat deze zal klaarstaan op een vooraf gereserveerde plek.

 

Ook interessant voor u: