dans

Lava Collective

HOMME: Etude des hommes & Unman


vr 5 april 2024   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


Een avondvullend programma met twee choreografieën. Na de eerste twee krachtige en succesvolle producties 'Furia' (2022) en 'la Despedida' (2023) van LAVA Collective onder leiding van Patricia van Deutekom, brengt het collectief de nieuwe multidisciplinaire voorstelling 'Homme'. 

'Homme' is een tweeluik (double-bill) van haar twee meest recente werken; étude des hommes en Unman. Een duet en een kwartet met dezelfde thematiek, maar geheel anders in energie en dynamiek. Het brengt het publiek een verrassende combinatie en krachtmeting in dans.

Geloof en menselijke emoties spelen een belangrijke rol in het werk van Van Deutekom. In 'Homme' onderzoekt zij de kwetsbaarheid van broederschap en manhaftigheid, waarbij mannelijkheid vanuit verschillende perspectieven wordt belicht.

étude des hommes
Als artist in residence deed Patricia van Deutekom in mei 2023 in HUIS Conny Janssen Danst onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, naar gedragscodes en omgangsvormen. In étude des hommes exploreert zij met twee vrouwelijke dansers van haar collectief het thema mannelijkheid vanuit een vrouwelijke visie en lichaamstaal. Een onderzoek naar een basis, het verhaal en de kracht die schuilgaat achter de emoties jaloezie en eenzaamheid en de actie én reactie van verbondenheid.

Unman 
'Unman' is een zoektocht naar zowel mannelijkheid als vrouwelijkheid. Een onderzoek naar eigenschappen, gedragingen en voorkeuren toegeschreven aan verschillende genders. Is ontkoppeling van elkaar en sociale verwachtingen mogelijk? Het werk speelt zich af in een wereld waar grenzen van territorium, vorm en identiteit vervagen. Waar broederschap en wantrouwen elkaar ontmoeten en aftasten. Waar kracht samenspeelt met kwetsbaarheid. In 'Unman' maken de dansers zich los van het vaste stramien, los van verwachtingen, maar verlangend naar houvast.

'Homme' is uitermate geschikt voor dansliefhebbers, maar ook bijzonder geschikt voor muziek- en theaterliefhebbers.

Website: LAVA Collective

étude des hommes

Choreografie: Patricia van Deutekom
Dans: LAVA Collective | Ronja Keultjes, Anna Mikuła
Muziek: Matteo Myderwyk

Unman

Choreografie: Patricia van Deutekom
Dans: Conny Janssen Danst | Mia Bourhis, Davide Caracciolo, Pommelien van Hees, Mattia Trematerra
Muziek: Richard van Kruysdijk

 

LAVA Collective creëert eerlijke, beklijvende dansproducties waarin de menselijke emotie een belangrijke rol speelt. Het werk verrast telkens weer en laat schoonheid doorschemeren in rauwheid. De voorstellingen worden ook bestempeld als ‘dansconcerten’. Vanuit het principe ‘alles of niets’ en tegelijkertijd kwetsbaar en herkenbaar, komt het werk dichtbij. Niet om je te laten begrijpen met je verstand, maar om te laten voelen met je buik. Ook interessant voor jou: