cabaret

Lebbis

De Ervaring


wo 28 oktober 2020   Grote zaal

20:00 uur

Laatste kans


Lebbis probeert de scheerlijnen van onze geest weer op spanning te krijgen

Waar leer je het meest van, ‘van een leien dakje’ of van ‘zo dat ging maar net goed’. Lebbis zet in op de ervaring. Iets meemaken wat mis zou kunnen gaan en dat je het jaren later nog weet. Eerste keer te veel gedronken. Die ene gitaar waar je altijd op speelt. Een verhaal wat je leest.

Ervaringen zijn scheerlijnen van je geest. Net als bij een De Waard tent. Hoe meer scheerlijnen hoe strakker hij staat. En hoe steviger hoe mooier. Nou. Dat doet een ervaring. 

In 'De Bovengrens deel 1' heeft hij gekeken waar we te ver gaan. Nog meer eten, meer reizen, meer series kijken. Meer. En het brengt ons weinig. In 'De Ervaring' kijkt Lebbis hoe we weer iets kunnen ervaren. Hoe we de scheerlijnen weer op spanning brengen.

En daar gaat hij een avond over praten. Met grappen natuurlijk. Een avond Lebbis staat voor scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen. Voor afrekenen met oppervlakkigheid. Voor tegen domheid. Voor een verfrissende blik. Voor zinnigheid in het leven.

“Als geen ander kan Lebbis hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen en onverbloemde irritaties in een overtuigende en slimme formulering gieten. Het zijn vermakelijke en onderhoudende verhalen waarmee hij zijn publiek in de greep houdt.” | NRC ★★★★

In de coronaperiode (met de verplichte 1,5 meter afstand) is het niet mogelijk zelf je stoel te kiezen. Het systeem biedt automatisch de best beschikbare plaatsen. Rij- en stoelnummer vind je terug op je e-ticket.

Website: Lebbis

Volkskrant ★★★★: "Lebbis is in vorm en weet zijn bekende, knalgroene boodschap haarscherp en humoristisch te verwoorden."

"In een prachtig decor van een kaalgevreten landschap met daarop een vervallen reuzenrad vertelt Lebbis in De Bovengrens over maat houden en bescheiden leven, over het belang van schaarste, over niet door de bovengrens heen willen breken. Mensen willen altijd meer, maar kunnen niet met overvloed omgaan en verwoesten zo in hoog tempo de planeet. (…) Zijn moralisme werkt in de knap opgebouwde voorstelling nooit op de zenuwen. Lebbis’ redeneringen zijn zo slim en subtiel dat je je snel laat overtuigen. (…) De gedreven verteller die soms weer lekker fel uit zijn slof schiet, weet als geen ander hoe hij zijn boodschap moet overbrengen."

NRC ★★★★: "Verfrissend hoe Lebbis altijd zegt waar het op staat."

"Lebbis levert op overtuigende wijze kritiek op de menselijke domheid. (…) Lebbis toont ons zijn persoonlijke zoektocht naar een moderne, verantwoorde levensstijl, waarin vlees eten en vliegen echt niet meer door de beugel kan. Zo probeert hij ook in zijn eigen leven een bovengrens aan te houden. Dat het thema van de overvloed onverminderd actueel is, maakt ook een beetje treurig. Blijkbaar hebben we in al die jaren niets geleerd. Lebbis heeft veel pijnlijk-grappige voorbeelden van de menselijke domheid. (…) Lebbis wisselt zijn tirades tegen aandeelhouders en verzekeringsagenten af met luchtige verhalen waarin hij zijn zoektocht naar een bewustere omgang met de wereld prachtig invoelbaar maakt en waarin ook de hoop op een betere toekomst doorklinkt."

Parool: "Lebbis is het stemmetje in je hoofd: ‘Eigenlijk kan dit niet’." 

"Lebbis beargumenteert overtuigend. (…) De thematiek is niet nieuw voor Lebbis, maar hij werkt hem hier ontzettend goed uit. Aan de ene kant zeer vurig (“Ik begin een beetje activistisch te worden, “zegt hij bijna verontschuldigend), aan de andere juist erg empathisch. (…) Het lichaam mag op zijn retour zijn, de geest is dat gelukkig nog niet." 

“De ervaring is slim, coherent, geestig en uiteindelijk zelfs ontroerend.”   

In deze coronaperiode vinden wij het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor alle bezoekers, medewerkers en artiesten. Zodat iedereen met een gerust hart het theater kan bezoeken en dat we samen kunnen genieten van de voorstelling. Neem daarom deze coronamaatregelen tijdens je bezoek in acht. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige theaterbeleving.

Ook interessant voor jou: