muziek

Marinierskapel der Koninklijke Marine

Royal Salute


zo 23 april 2023   Grote zaal

15:00 uur

Bestel snel


Dit veelzijdige symfonisch blaasorkest wordt gevormd door 52 geselecteerde musici die als belangrijkste taak hebben om als artistiek representant het Koninklijk Huis, de Nederlandse
Krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder te vertegenwoordigen bij erewachten, ontvangsten van staatshoofden of ambassadeurs, herdenkingen, beëdigingen en commando-overdrachten.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers komen voort uit een eeuwenoude traditie van muzikale ondersteuning die terug gaat tot in de 17e eeuw, de tijd van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. 
De kapel in zijn huidige vorm werd opgericht na de bevrijding, op 1 augustus 1945 en toegevoegd aan het Korps Mariniers in Rotterdam.

Bij het grote publiek is de Marinierskapel vooral bekend door het verzorgen van afwisselende concerten, radio-en tv optredens, cd opnamen en taptoes. Op uitnodiging van (festival) organisaties, jubilerende verenigingen, voor benefiet en educatieve doelen
vertoont de kapel haar muzikale kunsten in binnen- en buitenland.

Met oog voor traditie zorgen achtereenvolgende chef- en gastdirigenten voor vernieuwing en uitdaging van de musici door dagelijks te werken aan het hoge niveau. De kapel schakelt moeiteloos over van klassieke meesterwerken naar spetterend show- en bigband repertoire. Geen enkele muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire en daarmee volgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine de wapenspreuk van het Korps Mariniers: “Qua Patet Orbis”.

Website: Marinierskapel der Koninklijke Marine

Arjan Tien (1968) rondde zijn opleiding viool en altviool aan het Utrechts conservatorium af summa cum laude en met onderscheiding. Van 1992 tot 2005 was hij werkzaam bij het Radio Filharmonisch Orkest als altviolist en
vanaf 1999 ook als assistent-dirigent. Na de Marinierskapel der Koninklijke Marine al sinds 2011 bij diverse concerten als gastdirigent te hebben geleid is Majoor der Marinierskapel Arjan Tien per maart 2017 in dienst als chef-dirigent en artistiek leider.
Sindsdien zijn al veel concerten en presentaties gegeven in binnen- en buitenland en cd’s opgenomen met origineel repertoire voor symfonisch blaasorkest.

Ook interessant voor jou: