toneel

De Papegaaienjas

Marloes van den Heuvel & Jan Elbertse


zo 24 september 2017   Kleine zaal

15:30 - 16:30 uur

Bestel snel


Intiem en poëtisch blijspel over oud(er) worden. 

  • Heeft u wat extra hulp nodig tijdens het theaterbezoek, dan staat de werkgroep Theater 60+ voor u klaar

“Komen we hier om te kijken of om te spelen?” Zo begint ‘De Papegaaienjas’, waarin schrijver en regisseur Ad de Bont afdaalt in de krochten van de geest van twee oudere mensen die de weg aan het kwijtraken zijn. Archibald en Carola gebruiken hun vergeetachtigheid om de dag op een vrolijke wijze naar hun hand te zetten. Want of de twee ze niet helemaal meer op een rijtje hebben, hangt af van hoe je het bekijkt. Eén ding weten Archibald en Carola zeker: ze zijn elkaar op een mooie dag ergens tegengekomen op een groot plein. Zij was haar duim kwijt en hij wist niet meer wie hij was. Samen zijn ze verder gegaan.

 

 

"Grappig, warm, ontroerend."

"Verrassend, je wordt telkens op het verkeerde been gezet. Ontroerend, door de genegenheid en liefde voor elkaar. Grappig door de bizarre situaties. Herkenbaar, we hebben allemaal wel mensen in de omgeving die dementerend zijn. Maar het hoeft niet eens over dementerenden te gaan, het is zo speels opgezet dat het multi-interpretabel is. In elk geval een aanrader, ik heb genoten."

"Treffend hoe toch ook de onzekerheid naar voren kwam en de kwetsbaarheid van deze mensen."

"Raadselachtig, herkenbaar, verrassend, geestig. Kleine los lijkende scenes verbonden door de dunne draad van twee vertederende personages."

"Met schijnbaar simpele middelen nemen de beide acteurs je mee naar de verwarrende krochten van de geest van twee oudere mensen die de weg aan het kwijtraken zijn. En die nu eens elkaar uitdagen, dan weer elkaar troosten en helpen overeind te blijven. Mede door de voortdurende wisselende focus boeiend van begin tot eind."

Ook interessant voor u: