klassiek

Orkest van het Oosten i.s.m. Het Gelders Orkest

Tsjaikovski, Wagner en Bartók


zo 27 januari 2019   Grote zaal

15:30 - 17:00 uur

Laatste kans


Een podium vol musici met een programma over grote en verboden liefdes in de muziek. Grijp uw kans voor een tientje!

Dirigent Ben Glassberg staat voor het eerst op de bok bij het Orkest van het Oosten. Hij verbijsterde de muzikale wereld toen hij bij het concours voor jonge dirigenten in Besançon de publieks-, orkest- én juryprijs won. “Werkelijk begaafd met een glanzende carrière in het vooruitzicht” was het commentaar van de jury. Glassberg dirigeert een programma met verboden liefde als thema. Hij begint met het beroemdste verboden liefdespaar aller tijden, Romeo en Julia in de versie van Tsjaikovski. Juist Tsjaikovsk, die zijn homoseksuele gevoelens in het negentiende-eeuwse Rusland angstvallig verborgen moest houden, kende de verboden liefde maar al te goed. 

Ook Wagner kende de verboden liefde van dichtbij. Het meest persoonlijk bezingt hij het in de liederen die hij maakte op tekst van Mathilde Wesendonck. De uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagner-specialist Kelly God overtuigend in zich verenigt. “Zij zingt prachtig droomachtig met een indrukwekkende dictie en expressiviteit”, aldus Opera Nederland over haar vertolking van de Wesendonck-Lieder.

En Bartók? Zijn grootste liefde, de muziek, was bestempeld als ‘entartet’ en daarom verboden in Nazi-Europa. Als vluchteling kwam hij berooid en ziek in Amerika aan, waar hij enkele jaren voor zijn dood het Concert voor Orkest als één van zijn laatste grote orkestwerken componeerde.

Programma

Dirigent: Ben Glassberg, Sopraan: Kelly God i.s.m. Het Gelders Orkest 

  • Pjotr Tsjaikovski - Fantasieouverture ‘Romeo en Julia’
  • Richard Wagner - Wesendonk-Lieder
  • Béla Bartók - Concert voor orkest 

Nationaal Theaterweekend

Het Nationaal Theaterweekend is er voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker! Iedereen is tijdens het Theaterweekend (26 en 27 januari 2019) welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost €10,- (exclusief boekingskosten). Daarmee is het Theaterweekend een unieke belevenis voor iedereen.

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Nationaal Theaterfonds en BankGiroLoterij. 

Website: Nationaal Theaterweekend

Maak uw avond compleet met een heerlijke borrelplank voor 2 personen. Voor € 12,50 geniet u in de pauze of na afloop van de voorstelling van blokjes oude kaas, fuet worst, olijven of nootjes, kipfingers en cheesesticks.

Bestel nu alvast uw borrelplank en bespreek voor de voorstelling, aan de bar, waar uw borrelplak klaargezet wordt.

Ook interessant voor u: