opera

Nederlandse Reisopera

Jevgeni Onjegin | pocket-opera


za 25 november 2023   Grote zaal

20:00 uur

Verkoop start do 1 juni 10:00


In dit ontroerend drama vol emotionele conflicten zien we de jonge Tatjana verliefd worden op player Onjegin met alle gevolgen van dien.

Jevgeni Onjegin is een intieme en intense bewerking van Tsjaikovski’s bekende operaklassieker. Een ontroerend en diepgravend psychologisch drama vol emotionele conflicten met lyrische, hartstochtelijke muziek, waaronder de bekende brief-aria van Tatjana. 

In deze pocket-opera leer je de jonge überromantische, maar niet bijster knappe Tatjana kennen en haar oudere zuster Olga, die weet hoe ze haar beeldschone uiterlijk moet inzetten. Tatjana verliest haar hart aan de player Onjegin, maar die wijst haar af. Onjegin flirt met Olga, waardoor die het aan de stok krijgt met zijn beste vriend, de dichter Lenski. Hij daagt zijn handtastelijke vriend uit voor een duel, maar moet dat met de dood bekopen. Olga blijft alleen achter. Jaren later ontmoeten Tatjana en Onjegin elkaar weer: het lelijke jonge eendje van toen blijkt een zelfverzekerde mooie vrouw te zijn geworden en Onjegin wordt stapelverliefd op haar. Maar Tatjana is inmiddels de vrouw van Prins Gremin.

Hoewel Tatjana in een emotioneel samenzijn bekent dat ze nog steeds van Onjegin houdt, laat zij hem weten de gelofte van trouw aan haar echtgenoot niet te willen breken.

Sadder and wiser roepen de zussen Tatjana en Olga na de begrafenis van Jevgeni Onjegin herinneringen op door te bladeren in een vergeeld fotoalbum. Wat zou er gebeurd zijn als Tatjana op die bewuste nacht geen hartstochtelijke liefdesbrief aan Onjegin had geschreven? En hoe zou het Olga zijn vergaan als zij niet had gedanst en geflirt met Onjegin? Het is het uitgangspunt voor een tot in detail uitgewerkte pocketversie van Tsjaikovski’s geliefde opera.

Door middel van videoprojecties in het decor zien we welke andere keuzes ze hadden kunnen maken: zouden hun levens dan anders verlopen zijn?

“In pocketvorm zit opera dichter op de huid van het publiek.”NRC ★★★★

Wegens groot succes in 2019 herneemt de Nederlandse Reisopera deze succesvolle pocketopera.

Website: Nederlandse Reisopera

Muzikale leiding: Marco Alibrando

Regie: Kai Anne Schuhmacher,

Decor- & kostuumontwerp: Dominique Wiesbauer

Lichtontwerp: Lianne Eikelenboom

 

Larina: Claudia Wijers

Tatjana: Anna Emelianova

Olga: Leonie van Rheden

Filippjevna: Judith Bouma

Jevgeni Onjegin: Vincenzo Neri

Lenski: Yaroslav Abaimov

Prins Gremin: Rafał Pawnuk

Minstreel: Walter de Kok

Figuratie: Hanneke Engels, John Fernon, Maggie Symonds

 

Begeleiding:

Fluit: Eliska Horehledova

Klarinet: Jules Baeten

Hoorn: Lidia Olthoff

Viool: Joanna Wronko

Altviool: Ekaterina Degtiareva

Cello 1: Isabel Vaz

Cello 2: Noam Staal

Contrabas: Jesse Solway

Ook interessant voor jou: