toneel

Nina Bobo: Joop

Deel II van de Nina Bobo-trilogie


zo 2 oktober 2022   Kleine zaal

16:00 uur

Bestel snel


Een caleidoscopische herinneringsreis naar een Indisch-Nederlandse familiegeschiedenis.

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. De maan klimt omhoog en de straten worden donker. In een eenzaam huis kijkt een oude man naar een groot schilderij van een Javaanse jongen die door een bosachtig landschap loopt. Het schilderij herinnert de oude man aan de sterren boven Java. Hij is bang voor de nacht, want in de nacht komen zijn herinneringen naar boven. Die nacht stapt de man in zijn auto en gaat de snelweg op, dronken raast hij over Brabants asfalt door de nacht.

Bij deze dronken nacht start de reconstructie van zijn laatste uren en zijn leven als KNIL-veteraan door zijn drie kleinkinderen. Zij, derde generatie Indische Nederlanders, proberen te begrijpen hoe anno 2022 deze geschiedenis in hun doorleeft. In Nina Bobo: Joop wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde hoofd van de opa van regisseur Koen Verheijden.

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. In 2023 zal deel drie verschijnen over Siepa, zijn Indonesische betovergrootmoeder. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien.

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie “Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.

Website: De Passant

Regie en tekst: Koen Verheijden

Spel: Sharlee Daantje, Susannah Elmecky, Isha Ferdinandus

Dramaturgie: Eefje van den Broek en Felix Welsink

Scenografie en kostuum: Sofie Moritz

Muziek: Scott Beekhuizen

Licht: Roel Leenders

 

Nina Bobo: Joop is een coproductie met Podium Bloos en Het Nationale Theater - Zaal 3 en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, VFonds, Janivo, gemeente Breda, Olland Buisman Stichting en Dioraphte.

Over Koen Verheijden
Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Over De Passant
Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, wil De Passant mensen met elkaar verbinden en kleine zaadjes planten die kunnen ontkiemen in bossen van verandering. 

Ook interessant voor jou: