toneel

EXIT Macbeth

Noord Nederlands Toneel


wo 12 oktober 2022   Grote zaal

20:00 uur

Bestel snel


Wat gebeurt er als de masculiene verhaallijn niet meer de hoofdrol heeft?

Je kent hem van House of Cards, Game of Thrones en de verzamelde werken van Shakespeare: de eerzuchtige, ambitieuze, over lijken gaande alfaman. Shakespeares personage Macbeth is hiervan het archetype. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten.

Juist dat willen de Duitse regisseurs Jan-Christophe Gockel (Münchner Kammerspiele) en Jana Vetten laten zien. Ze geven de natuur en de dieren de hoofdrol en stellen zich de vraag: wat blijft er dan over? En hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen, nadat we haar meer de ruimte hebben gegeven? Ontwerper Michael Pietsch (peaches&rooster) creëerde met dat doel van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden. Het is de eerste keer dat de poppen van Pietsch niet door hemzelf, maar door dansers tot leven gebracht worden. Dat levert een beeldende, radicale en interdisciplinaire herwerking op van het originele stuk.

Voor de voorstelling EXIT Macbeth zijn geen dieren gedood. Alle dode dieren die in de voorstelling voorkomen zijn middels een natuurlijke of ongelukkige dood gestorven.

Website: Noord Nederlands Toneel

Regie: Jan-Christoph Gockel, Jana Vetten

Cast: Bien De Moor, Angela Herenda, Sarah Janneh, Jésula Toussaint Visser, Vos, Kameroenschaap, Raaf, Rosie Reith e.a.

Poppen(dieren)-ontwerp en coaching: Michael Pietsch

Decor- en kostuumontwerp: Janina Brinkmann

Compositie: Matthias Grübel

Lichtontwerp: Will Frikken

Ook interessant voor jou: