toneel

Toneelgroep Oostpool en Introdans

Lenteritueel


vr 4 mei 2018   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


za 5 mei 2018   Kleine zaal

20:30 uur

Uitverkocht


za 12 mei 2018   Kleine zaal

20:30 uur

Bestel snel


zo 13 mei 2018   Kleine zaal

14:00 uur

Bestel snel


Een offerritueel voor alle regels

Regels zijn belangrijk. Op tijd op school, deadlines halen, beloftes nakomen. Van je kindertijd tot in je puberteit word je daarvan doordrongen. Maar dan komt het moment dat je voorbij die regels wil. Dat je voelt dat er méér is. Dat je inziet dat de zin van het leven zich achter die regels schuilhoudt. Dat intuïtie en instinct ons zoveel meer bepalen dan rationele regeltjes. In deze voorstelling zal de drift overwinnen. Een rituele offering van het overgereguleerde bestaan. Een viering van dat wat niet in woorden uit te drukken is. Dansen tot je dood. En dan opnieuw tot leven komen. Broek uit en gaan!

Meer dan 100 jaar geleden werd het ballet Le Sacre du Printemps (Lenteritueel) voor het eerst opgevoerd. Meteen was het mis: het publiek was woedend en toeschouwers vielen flauw. Het ballet verbeeldt een meedogenloos ritueel waarin een tot offer gewijde maagd zich dood danst zodat de lente kan beginnen. De choreografie en muziek schopten tegen alle klassieke ballet- en muziek-regels. Toneelgroep Oostpool en Introdans herscheppen samen met een groep jongeren dit radicale ballet.

Coming-of-age voorstelling
Ieder jaar maakt Toneelgroep Oostpool een coming-of-age voorstelling met jongeren uit Oost Nederland. De komende coming-of-age Lenteritueel wordt gemaakt in coproductie met het Arnhemse dansgezelschap Introdans én in samenwerking met de Deventer Schouwburg en het Apeldoornse Theater Orpheus.

De gezelschappen betrekken de jongeren bij alle vakgebieden; niet alleen spel en dans, maar ook vormgeving, kostuums en muziek. Het levert een reeks ontwapenende voorstellingen op die de toeschouwers met een flinke dosis humor de intense puberteit laat (her)beleven. Afgelopen jaren bleek de ambitie van verschillende jongeren te zijn aangewakkerd door deze eerste ontmoeting met de professionele podiumkunsten: zij kozen voor een vervolgopleiding in het theater. Voor anderen was het een onvergetelijke ervaring met een hechte groep leeftijdsgenoten. 

Website: Toneelgroep Oostpool

concept, regie en choreografie Timothy de Gilde en Adriaan Luteijn | tekst Jibbe Willems| muziek Wessel Schrik | decor Ruben Wijnstok | kostuums Femke van Neerven, Adriaan Luteijn & Timothy de Gilde | choreografie assistent en repetitor Chantal de Vries | regie stagiaire Yvet Verboon | vormgevingsassistent Eline Kofahl | spel en dans Bram Wientjes, Daniël Hofman, Elza Vrielink, Eva Gebbinck, Hiba Kamal, Ies Kaczmarek, Jannah de le Lijs, Judith Coumans, Juliët Niessen, Lynn Joosten, Mina Hondeveld, Monica Hoekstra, Noa Berndsen, Pauline de Does, Rosalie ten Boske, Rosalyn van de Groep, Rubi Gerards, Ruth Bulsink, Sterre Rosmalen, Talje Wiersma, Teun Ridden, Tina Hourmus | coördinator Marti Arts | publiciteit Marlies Spijker en Evert Burggrave | productie Aafje Roth en Janette Krabbenborg | techniek Han Verweijen, Marc Klaver en Niels Bruynjé | coproductie Introdans en Toneelgroep Oostpool i.s.m. Deventer Schouwburg en Theater Orpheus Apeldoorn

Ook interessant voor u: